Door Bianca van Stylish Beeld

Onze rondreis door Noord-Spanje in september 2019 begint in Bilbao, de Baskische hoofdstad. Waar men deze stad vroeger vaak links liet liggen, op weg naar het warme zuiden en de costa’s, wordt Bilbao nu een steeds populairdere bestemming voor stedentrips! De stad doet groots aan als je er naartoe rijdt over de grote weg: flinke hoogteverschillen, hoge gebouwen. Maar zodra je er middenin zit, is het anders. Authentieke straatjes, bijzondere gebouwen die in de loop van de jaren een andere bestemming hebben gekregen, en natuurlijk de eyecatcher: het eigentijdse Guggenheim-museum, dat zijn karakteristieke vorm te danken heeft aan het gebruik van verbogen platen van titanium.

Sfeer


Wat vooral opvalt is de sfeer: aan niets is te merken dat het maandagavond is als wij aankomen. Wij vermaken ons heerlijk in de buitenwijk Las Arenas, waar de terrassen vol zitten, winkeltjes tot laat open zijn. De hangbrug over de monding van de rivier is een attractie op zich: je kunt, ‘hangend’ in de hangpont naar de overkant, maar je kunt ook hoog boven het water lopend oversteken. Niets voor mij, dat laatste, dus het wordt een retourtje hangen naar en van Portugalete. Snel nog wat plaatjes schieten voor het donker wordt, en dan wat eten bij Cosmopolita, een van de gezellige pinchos-bars daar. Wij kiezen na een lange reisdag voor een flinke salade, frietjes, kroketjes en een kaasplankje. De salade goed vers, lekkere stukken tonijn en superzachte witte asperges. Daar waren we even aan toe, want het is toch even wennen aan het Spaanse ritme van laat dineren!

Slapen


Hotel Gran Bilbao is 2 nachten onze slaapplek. Omdat we bij Expedia inmiddels flink wat VIP-punten hadden gespaard, hoeven we niet veel te betalen, maar krijgen we wel een ‘special treatment’. Een joekel van een kamer, badkamer (of eigenlijk ‘badzaal’) met aparte douche, bad en dubbele wasbak. En korting op de parkeergarage. Heel comfortabel om de vakantie mee te beginnen dus!

Het centrum


1 dag is niet heel veel om het hele centrum van Bilbao te doorkruizen, dus moeten er keuzes worden gemaakt! En vroeg uit de veren, om de zonsopgang bij het Guggenheim-museum mee te maken. Het duurt even voordat de zon zich boven het gebergte aan de overkant van de rivier zich laat zien, maar dan kunnen de mooie plaatjes toch worden geschoten. Ondertussen vermaakt ons hondje Vegas zich met de megagrote ‘puppy’ voor het museum, die compleet van vegetatie is gemaakt. Het ontbijt bij taberna La Mutua is eenvoudig maar lekker, en vooral goedkoop; iets meer dan 12 euro voor 2 chocobroodjes, 1 klein broodje gedroogde ham, een kleine tosti en 2 glazen jus d’orange. Kom daar in Nederland maar eens om!

Lunch


Na wat sightseeing langs onder andere het culturele centrum Alhóndiga en de brug Zubizuri, komen we uit op het historische Plaza Neuva, in het oude centrum ‘Casco Viejo’. Daar is de pinchos-bar ‘Bar Bilbao’ te vinden die door menigeen wordt geroemd en geprezen. Wij hebben er op het terrasje onze lunch van gemaakt. Inderdaad niets teveel gezegd en geschreven: prima hapjes, goed van smaak en veel keuze. En wat belangrijk is: als de lokale bevolking ergens te vinden is, moet het eten er ook goed zijn. Cliché, maar vaak een gouden vuistregel als je in het buitenland goed wilt eten. Voor de lunch van het hondje wordt gezorgd door een vriendelijke oudere Spaanse dame, die dolenthousiast het kapje van haar vers gekochte brood opoffert aan onze veelvraat Vegas.

IJs!


Omdat de temperatuur langzaam toch de zomerse waarden heeft bereikt, stoppen we na de lunch nog even bij Yogurissimo. Hét adresje voor lekker yoghurtijs en ‘gewoon’ ijs. Goddelijk, en omdat Yogurissimo eigenlijk een eigen reisverhaal verdient, laat ik de foto’s spreken!

Dinner time


Van een dagje rondhobbelen in Bilbao krijg je trek. Na wat voorwerk te hebben gedaan, komen we uit bij Sua San, weer in de nabijheid van het Guggenheim-museum. Geen pinchos, wel goede gerechten en een leuke inrichting! Na wat haperingen in onze bestellingen, pakt het toch nog prima uit, met nachos als shared starter, paddenstoelenrisotto als hoofdgerecht. Lekker gegeten, dus dit restaurant kan ik iedereen aanraden!

Bye Bilbao


Na nog een heerlijk nachtje in onze VIP-kamer, verlaten wij de stad om richting Santander te gaan. We laten Bilbao achter ons met het idee nog lang niet alles te hebben gezien en beleefd, maar wel alles uit onze tijd hier hebben gehaald! Deze stad heeft veel te bieden voor alle typen reizigers, ook voor de foodtraveler; meer dan een dikke voldoende dus!

Delen is fijn!