Je hebt de beslissing gemaakt; je wilt gaan beginnen met eten volgens de principes van paleo. Maar waar moet je beginnen en wat is een handige manier om het jezelf eigen te maken?

Beginnen met paleo | simoneskitchen.nl

Beginnen met paleo

Regelmatig krijg ik de opmerking: ‘Ik wil wel beginnen met paleo of hormoonfactorproof gaan eten maar ik heb geen idee waar ik moet beginnen’. Nu zijn die twee niet helemaal hetzelfde maar hebben wel veel overeenkomsten. Als je niet zo erg bekend bent met paleo dan kan ik me voorstellen dat het overkomt als een enorme opgave. Zo zien veel mensen het ook: alle “leuke en lekkere” dingen mag je niet meer. Nou dat valt echt reuze mee kan ik je vertellen.

Ik eet zelf niet 100% paleo en dat is je vast opgevallen als je de website hier bekijkt. Ik geloof in een balans in voeding. Het is relatief simpel: als ik volgens de paleo methode eet voel ik me goed, verlies ik makkelijk gewicht en – voor mij de belangrijkste reden – mijn enkel functioneert beter dan wanneer ik “alles” eet. Voor wie het nog niet weet: ik verbrijzelde drie jaar geleden tijdens een ongeluk met een hondenslee mijn rechterenkel. Die is met kunst en vliegwerk weer aan elkaar gezet maar er ontbreken her en der wat stukjes dus helemaal 100% wordt het nooit meer. Eten volgens de paleo lifestyle zorgt ervoor dat mijn enkel zo goed mogelijk blijft functioneren. Bovendien zorgt het ervoor dat ik niet aankom en houdt het mijn suikerdraak in bedwang.

Maar waar moet je nu beginnen?

Je kunt natuurlijk in een klap alles overboord gooien en volledig ervoor gaan. Dat is prima maar wellicht niet de makkelijkste manier. Ga eerst voor jezelf na waarom je paleo wilt gaan eten. Heb je last van je darmen? Gebrek aan energie? Of is er een andere reden waarom je hiervoor wilt gaan. Schrijf die reden op en plak het op de koelkast. Na een week of wat zonder suiker vergeet je misschien waarom je deze beslissing hebt genomen! 😉

Als je weet welke voedingsmiddelen je momenteel problemen geven dan is het makkelijk: die laat je als eerste weg uit je eetpatroon.

Uiteindelijk is er geen goede of slechte manier om te beginnen. Wat voor de een goed werkt kan voor de ander lastig zijn. Dus of je nu langzaam begint of je wilt er in een keer voor gaan: die keuze is aan jou. Het belangrijkste is dat je ermee begint en dat je iets kiest dat voor jou haalbaar is.

Beginnen met paleo | simoneskitchen.nl

Veranderen van gewoontes

Als er iets lastig is dan is het wel het veranderen van gewoontes. Voeding is misschien nog wel een van de lastigste dingen om echt te veranderen. Ten eerste omdat je voeding nu eenmaal nodig hebt en je niet – zoals bij roken – kunt zeggen “Ik stop er gewoon mee!” Volgens de heren geleerden is het aanleren van nieuwe gewoontes iets dat 60 dagen duurt maar ook langer kan duren totdat het volledig natuurlijk voelt. Voorbereiding is heel belangrijk om succesvol te veranderen. Studie wijst uit dat om een nieuwe gewoonte aan te leren je de volgende eenvoudige vijf stappen kunt nemen.

 1. Bedenk wat je doel is.
 2. Kies een eenvoudige stap uit die je elke dag kunt nemen en die je dichter bij je doel brengt.
 3. Plan wanneer je die stap gaat nemen en wees hierin consequent. Welk tijdstip van de dag en welke dag van de week.
 4. Voer de gekozen actie elke keer uit als het tijdstip daar is.
 5. Binnen 10 weken zal je merken dat je gekozen actie bijna onbewust gebeurd. Je hebt een nieuwe gezonde gewoonte gecreëerd.

We bespreken twee methodes en hoe je dat aanpakt. Welke je kiest is jouw persoonlijke keus.

De directe methode

Het volgen van een whole30 is natuurlijk een manier om je paleo leefstijl te kickstarten. Noem het een 30 dagen challenge die je jezelf oplegt. Of je nu wel of niet een whole30 wilt gaan volgen.  Wat zijn de stappen om te nemen bij de directe methode?

 • Zorg ervoor dat je bekend raakt met welke voedingsmiddelen wel en welke voedingsmiddelen er niet thuishoren in een paleo eetpatroon. Bedenk ook wat je wilt doen met voedingsmiddelen die in het beroemde grijze gebied liggen, zoals aardappelen of goede kwaliteit zuivel. Het is wel handig om ook die voedingsmiddelen in ieder geval voor 30 dagen niet te eten. Maar het is uiteindelijk jouw keuze.
 • Gooi alle voedingsmiddelen weg die er niet meer thuishoren (of schenk ze aan iemand anders) Zo voorkom je in ieder geval verleiding. Heb je een gezin om rekening mee te houden zorg dan dat alle chips, koekjes of wat dan ook, ergens uit het zicht ligt en vraag aan je huisgenoten om een beetje rekening met je te houden door niet een zak chips voor je neus op te gaan zitten eten.
 • Planning is everything! Zonder planning maak je het jezelf een stuk moeilijker. Maak een lijstje van maaltijden die je wilt gaan eten deze week. Bereid zoveel mogelijk voor (bijvoorbeeld op een zondag) en bewaar dingen als bloemkoolrijst of paleobrood in de koelkast of vriezer tot je het nodig hebt.
 • Wat ga je eten als snack of als snelle maaltijd als je geen tijd hebt om te koken? Het is handig om hier van tevoren over na te denken en wellicht wat paleo snacks te kopen of een aantal maaltijden in te vriezen zodat je altijd wat te eten hebt als je moe thuiskomt.
 • Zet je kast vol met gezonde vetten, goede kruiden en specerijen en andere dingen die je nodig hebt om een lekkere paleo maaltijd te maken.
 • Zorg dat je koelkast en vriezer vol liggen met verse en bevroren ingredienten zodat je meteen van start kunt en niet de supermarkt in hoeft te duiken.
 • Focus in eerste instantie op een maaltijd en maak je pas later zorgen over bepaalde voedingswaarden. Het is in het begin belangrijk dat je vooral veel groente op je bord stapelt, doe er wat vlees of vis bij en je hebt een maaltijd. Ik zag ooit iemand een whole30 doen met alleen maar maaltijden die vooral leken op stukjes komkommer, gekookte kip enzovoort. Dat kan natuurlijk maar is niet iets wat je op de lange termijn wilt blijven doen. Maar om te beginnen is het prima.
 • Probeer ook wat lichaamsbeweging toe te voegen. Ga niet meteen een marathon lopen maar elke dag een wandeling van 30 minuten is een goed idee.
 • Probeer ook je sociale activiteiten voor de komende 30 dagen wat onder bedwang te houden. Het is niet handig als je bent begonnen om dan meteen een reeks feestjes te hebben dus hou daar wel een beetje rekening mee.

Afhankelijk van hoe je at voor je hieraan begon kun je je best een tijdje beroerd voelen. Of je hebt meteen geweldige verbeteringen en voel je je fantastisch… Als je hiervoor weinig groente at en je gaat ineens helemaal los bij de groentenboer dan kan het zijn dat je darmen in eerste instantie behoorlijk gaan protesteren. Ook die moeten wennen dus geef het de tijd!

Na de 30 dagen kun je beslissen of je zaken als bijvoorbeeld een stukje geitenkaas wel of niet wilt toevoegen aan je eetpatroon.

Dit soort maaltijden ziet er toch niet uit als een straf of wel?

De stap-voor-stap methode

Moet je er niet aan denken om in een keer alles te veranderen? En ben je iemand die goed door kan pakken ook al zie je niet meteen veranderingen of verbeteringen in je gezondheid? Dan is de stap voor stap methode wellicht voor jou een betere manier. Heb je een gezin dan is dit vaak ook wat makkelijker vol te houden dan ineens alle maaltijden veranderen.

Ook hier is het handig om een soort schema te hebben hoe je dingen aan gaat pakken. Welk voedingsmiddel ga je het eerst uit je menu schrappen, welke daarna enzovoort. En hoe lang ga je fase 1 doen? Maak je elke week een andere verandering of wil je het houden op 1 verandering per maand? Hoe lang moet het totale traject gaan duren?

Als je nu alleen leeft op patat en kroket dan kun je misschien eenvoudigweg beginnen met patat, kroket en een salade. Of vind een gezonder alternatief voor die patat. Patat uit een airfryer. Ik noem maar wat.. Er zijn vele wegen die naar Rome leiden en wat voor jou werkt moet je zelf bepalen.

Zorg wel voor dat je een einddatum in je planning meeneemt. Anders wordt het wellicht een gebed zonder eind. Wil je een overzicht welke voedingsmiddelen je kunt vervangen voor wat? Check dan hier.

lees ook: Basis paleo principes

Bron: Paleo Principles – Sarah Balantyne

Delen is fijn!