Simone's Kitchen

Beenham met sticky marmelade en cranberry saus

Sticky ham met cranberry saus | simoneskitchen.nl

In de eeuwige zoektocht naar recepten voor een goed kerst diner kwamen we uiteindelijk tot de conclusie dat we dit jaar een groot stuk vlees als blikvanger wilden hebben. Logischerwijs wilden we niet uren in de keuken doorbrengen op de dag zelf dus het moest iets zijn dat we voor het grootste gedeelte van tevoren klaar konden maken. We dachten eerst aan Beef Wellington of misschien een groot braadstuk, maar toen bedachten we afgelopen week dat het wellicht een goed idee zou zijn om een ham te doen en dat werd al snel een ham met een glazuur laagje. De optie was vervolgens natuurlijk een rauwe ham die we dan vervolgens vanaf nul moesten braden voor zo’n uurtje of vijf of een beetje lui zijn en een voorgekookt exemplaar kopen. (en laten we eerlijk zijn met kerst is dat niet lui, dan is het gewoon slim . Toch?)

Dus het werd ham. Gisteren ging ik naar de groothandel in Amsterdam en vroeg de slager om een mooi stuk ham. De ham zelf was klein (dacht ik) maar bleek alsnog een hele kilo vlees te zijn. Wow… ik vond hem er echt niet zo groot uitzien!

Achteraf had ik beter een iets vetter stuk ham kunnen nemen omdat het opnieuw bakken in de oven er voor zorgt dat de ham aan de ietwat droge kant is. Ik had de versie met bot en vel moeten nemen. Maar goed dat kan voor de volgende keer!

Sticky marmelade ham | simoneskitchen.nl

Voor de cranberry saus kun je natuurlijk een kant en klaar versie kopen maar de allerlekkerste cranberry saus is gewoon die van mezelf en heel erg makkelijk te maken dus kijk hier voor het recept voor de ultieme cranberry saus

Beenham met sticky marmelade en cranberry saus
Ingredienten
  • 1 flinke ham van ongeveer 5-6 kilo met het bot er nog in. Gerookt en/of gekookt
  • pot met goede kwaliteit sinaasappel marmelade ik gebrukte Chivers extra fruity marmelade
  • 300 gram lichtbruine basterd suiker
  • potje met hele kruidnagels
Instructies
  1. Verwarm de oven tot 200C. Doe de ham in een ovenschaal op een rek zodat hij niet op de bodem ligt. Een paar halve wortels of uien doen hetzelfde mocht je geen rek hebben. Meng de marmelade met de suiker en 50 ml water in een klein pannetje. Verwarm dit samen, breng aan de kook en zet dan aan de kant om af te koelen.
  2. Maak schuine snedes in het vet van de ham met een scherp mes. De lijnen moeten ongeveer 4 cm uit elkaar liggen. Bestrijk met een derde van de marmelade glazuur over de ham, terwijl je ervoor zorgt dat het echt tussen de snedes komt te zitten. Doe nu een kruidnagel in elk snijpunt van de ham.
  3. Rooster de ham , onafgedekt in de oven voor 45-50 minuten, terwijl je af en toe met de glazuur bestrijkt tijdens het bakken tot het gecarameliseerd is en heerlijk... Eet warm of koud.
  4.  

Sticky marmelade ham | simoneskitchen.nl

Delen is fijn!

2 comments

  1. Pingback: Zalmtartaar met rucola pesto | Simone's Kitchen

  2. Pingback: Kerstmenu ; makkelijk | Simone's Kitchen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Subscribe

Schrijf je in voor nieuwe posts via email

Schrijf je in en ontvang het eerste hoofdstuk uit Heerlijke Chaos