Beenham met sticky marmelade en cranberry saus
De kerstklassieker bij uitstek is deze beenham met sticky marmelade en geserveerd met de allerlekkerste cranberrysaus.
Beenham met sticky marmelade
Bij uitstek een kerstklassieker is natuurlijk de beenham met sticky marmelade. Je kunt zelf een mengsel maken maar ook prima een kant en klaar goede marmelade gebruiken als je basis.
Voor deze beenham gebruik je een al voorgekookte en gegaard exemplaar. Let op dat je het liefst er een vindt met een bot er nog in. Mijn beenham was ongeveer een kilo maar door het ontbreken van het bot en het feit dat de ham al gegaard was werd het een tikkeltje droog.
Met bot is makkelijker en blijft het iets sappiger. Natuurlijk kun je ook een rauwe ham gebruiken en deze laten garen. Hou dan ongeveer in totaal 5 uur aan om de ham tot in perfectie klaar te maken.
Met vetrand
Voor de beenham met sticky marmelade is het fijn als je een ham gebruikt met nog wat vet. Ook dat zorgt weer dat het vlees zelf beschermd wordt en malser blijft.
Nog beter: als de beenham een lekker dikke vetlaag heeft kun je deze goed insnijden. Door de inkepingen neemt de buitenkant de sticky marmelade beter op. Daardoor wordt de ham nog lekkerder.
Check trouwens het volledige recept voor een klassieke sticky beenham bij Jamie Oliver. Mijn versie is eigenlijk een cheat versie. Lekker snel en bijna net zo lekker… 🙂
Sticky marmelade
Om de sticky marmelade te maken heb je marmelade nodig, suiker en wat water. Je gebruikt het uiteindelijk als een soort coating op de ham, dus ja het is flink zoet maar onthoud dat je daarmee het lekkere plakkerige buitenrandje om de ham heen krijgt.
Cranberrysaus
Voor de cranberry saus kun je natuurlijk een kant en klaar versie kopen maar de allerlekkerste cranberry saus is gewoon die van mezelf en heel erg makkelijk te maken dus kijk hier voor het recept voor de ultieme cranberry saus
Het past perfect bij de beenham met sticky marmelade en zorgt voor de ideale combinatie.
Beenham met sticky marmelade en cranberry saus
Ingrediënten
- 5 kilo beenham met het bot er nog in. Gerookt en/of gekookt
- 340 gr sinaasappel marmelade ik gebrukte Chivers extra fruity marmelade
- 300 gram lichtbruine basterd suiker
- potje met hele kruidnagels
Instructies
- Verwarm de oven tot 200˚C. Doe de ham in een ovenschaal op een rek zodat hij niet op de bodem ligt. Een paar halve wortels of uien doen hetzelfde mocht je geen rek hebben. Meng de marmelade met de suiker en 50 ml water in een klein pannetje. Verwarm dit samen, breng aan de kook en zet dan aan de kant om af te koelen.
- Maak schuine snedes in het vet van de ham met een scherp mes. De lijnen moeten ongeveer 4 cm uit elkaar liggen. Bestrijk met een derde van de marmelade glazuur over de ham, terwijl je ervoor zorgt dat het echt tussen de snedes komt te zitten. Doe nu een kruidnagel in elk snijpunt van de ham.
- Rooster de ham , onafgedekt in de oven voor 45-50 minuten, terwijl je af en toe met de glazuur bestrijkt tijdens het bakken tot het gecarameliseerd is en heerlijk… Eet warm of koud.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Pingback: Kerstmenu ; makkelijk | Simone's Kitchen
Pingback: Zalmtartaar met rucola pesto | Simone's Kitchen