Beachfoodfestival tweede editie | simoneskitchen.nl

Vorig jaar waren we ook op het beachfood festival. Op dat moment was het een half jaar na mijn ongeluk en om eerlijk te zien viel dat best heel erg tegen. Ik kon amper lopen, moest dingen laten gaan omdat ik er niet op kon komen (de vissersboot) of eerder terug omdat mijn enkel niet meer wilde. De helling af naar het strand was niet te doen, op het terrein zelf (gras) was heel erg pijnlijk en al met al kwam ik mezelf best wat keren tegen dat weekend.

Beachfoodfestival tweede editie | simoneskitchen.nl

En wat een verschil was het dan dit jaar! Grappig hoe je dan ineens beseft hoe ver je bent gekomen. Dat we nu wel gewoon de scooter konden parkeren en omhoog konden lopen, zonder problemen rond konden struinen op het terrein en ook op een vissersboot konden klimmen (Ok dit jaar zat er een soort loopplank dus dat was sowieso al anders)

Beachfoodfestival Texel | simoneskitchen.nl

En nee helemaal hersteld is mijn enkel nog niet. Zelfs nu, 19 maanden na het ongeluk, gaat het herstel nog steeds door. Bizar hoe lang dat duurt. Als iemand me dat van tevoren had verteld was ik al meteen gillend gek geworden! Maar goed helemaal goed zal het nooit meer worden, maar ik kan weer goed functioneren en mensen die me niet kennen zien niet dat er wat mis is met mijn enkel. Niet dat dat nou het belangrijkste is maar stiekem toch wel een beetje. Want ik heb een hekel aan hulp vragen of iets niet kunnen. Dus in die zin was dit weekend heel erg fijn!

Beachfoodfestival Texel | simoneskitchen.nl

Het festival zelf was ook weer als vanouds gezellig. Gedeeltelijk met het zelfde groepje als vorig jaar (Lianne en Chris, Betina en Dylan) en een paar nieuwe was het weer leuk. Het weer was wat minder dan vorig jaar maar het grootste gedeelte van de dag was het droog.

Beachfoodfestival Texel | simoneskitchen.nl

De elektrische fiets hadden we dit jaar ingeruild voor een elektrische scooter die we via Niek & Anita van Hart van Texel/Sheepangels mochten lenen. Ze gingen niet hard dus je hoeft ook geen helm op. Fijn! En als het zonnetje schijnt is het een perfect vervoersmiddel. Wel jammer dat het op de terugweg vanaf het festival regende zaterdag dus uh ja dan wordt je op een scooter of fiets natuurlijk kleddernat. Maar ach, we zijn niet van suiker hè. Je kunt op de scooter al snel iets van 60 km rijden zonder opnieuw op te laden en volgens Niek kun je met die 60 km het eiland rond toeren. Milieuvriendelijk, geruisloos (dus vergeet niet te toeteren als je langs fietsers moet!) en net iets sneller dan fietsen. De scooters gaan denk ik zo ongeveer max 25km per uur.

Beachfoodfestival Texel | simoneskitchen.nl

De verschillen met vorig jaar? De sfeer vonden we absoluut nog steeds heerlijk. Relaxed, strandsfeertje, lekkere muziek en alle ingrediënten voor een fijn foodfestival. Het was ook aardig wat drukker ten opzichte van vorig jaar maar dat is uiteindelijk alleen maar goed natuurlijk want dat is wat je als organisatie wilt om iets draaiende te houden. En het was drukker maar niet té druk.

Beachfoodfestival Texel | simoneskitchen.nl

Puntje van kritiek vond ik wel de prijzen die toch ten opzichte van vorig jaar hoger waren geworden en sommige producten waren er niet beter op geworden. De flammkuchen waren vorig jaar favoriet maar nu echt te karig belegd. Zeker als je bedenkt dat er € 7,50 voor werd gevraagd.

Beachfoodfestival Texel | simoneskitchen.nl

Misschien is het een idee voor volgend jaar om de porties kleiner te maken zodat je meer kunt proeven zonder meteen vol te zitten van één hamburger. En de prijzen dan wat lager te houden. € 3,- voor een gerechtje is leuk zodat het ook voor gezinnen met kinderen een gezellig uitje blijft.

Beachfoodfestival Texel | simoneskitchen.nl

NIOZ (nederlands instituut voor onderzoek der zee)

Als onderdeel van ons bezoek aan Texel bezochten we ook het NIOZ en als onderdeel daarvan aan het Waddenwier. Hier kregen we een uitleg over het kweken van zeewier en probeerden we drie soorten uit: suikerwier (familie van wakame) knoopwier (door ons meteen omgedoopt tot schaamwier) en de groene flap (zeesla)   Waddenwier zet zich in voor het duurzaam en milieuvriendelijk produceren van zeewier aan land. Ja dat lees je goed. Niet in de zee dus, maar wel met gebruik maken van (gefilterd) zeewater.

Knoopwier en de “groene flap”

Knoopwier wordt trouwens gebruikt om agar agar te maken. Het geoogste wier wordt vervolgens gedroogd en in allerlei producten verwerkt zoals mayonaise, mosterd en kruiden. We proefden de mosterd en de mayo en beiden erg lekker. Niet een overheersende zeewier smaak maar wel een erg lekker product. Voorlopig zijn de producten alleen nog op Texel verkrijgbaar.

Lunch bij Visrestaurant ’t Pakhuus

Net als vorig jaar was de geweldige lunch bij het beste visrestaurant van Texel Het Pakhuus  Ze hadden enorm uitgepakt met fruit de mer schalen vol met lekkers uit de zee. Nou ja de foto’s spreken voor zich denk ik.

TX10

Na de lunch gingen we door naar de boot. De TX10 om precies te zijn. Met deze boot kun je een tochtje maken waarbij je live kunt meemaken hoe het is om op een vissersboot garnalen te vangen. Er wordt ook daadwerkelijk gevist naar garnalen en dat wordt uiteindelijk via netten naar binnengehaald en gesorteerd. Er kwamen flink wat krabbetjes, zeesterren en kleine visjes mee, die worden na sorteren weer overboord gezet. De garnalen worden ter plekke op de boot gekookt en kun je zelf pellen en een zakje ongepeld mee naar huis nemen. Vooral leuk om met kinderen te doen denk ik. Voor € 12,50 heb je een leuk uitje.

Ongemerkt hadden we zo op zaterdag nog aardig wat zon te pakken. Na de boottocht weer door naar het festival waar we tot een uur of 8 hebben rondgehangen. Want dat is wat je daar als geen ander kunt… 🙂 Jammer genoeg begon het om 8 uur te regenen en hield het niet meer op, dus we zijn teruggereden op de scooter.

We sliepen dit jaar helaas niet bij Pastorie Marie maar we mochten (na overleg met Co en Marijke) op zondagochtend toch komen ontbijten in de pastorie. Dat was ook meteen de perfecte afsluiter voor ons weekendje Texel.

Disclaimer: Wij waren in Texel op uitnodiging van de VVV Texel en Puur zsa zsa zsu management.

Delen is fijn!