Simone's Kitchen

Bagage… bagage…

canstockphoto27497789

Er is de laatste tijd van alles om te doen; bagage…. Wat mag je wel meenemen en wat mag je niet meenemen? Moet je een rugzak hebben voor een reis, of ga je liever met een koffer op pad? Wil je alleen met handbagage of liever ingecheckt? Kies een harde koffer, een zachte koffer en wat voor merk moet je dan in hemelsnaam nemen?

Ik dook eens wat nader in het bagage gebeuren… en geef je hier alle info die je nodig hebt om een wijs besluit te nemen voor je volgende reis… 🙂

Handbagage vs ruimbagage

Dankzij ene meneer X is het al een aantal jaren zo dat je geen vloeistoffen in je handbagage mag hebben. Een pain in the behind als je het aan mij vraagt, maar ik ben natuurlijk net als ieder ander blij met een veilige vlucht dus ik klaag er dan maar niet over. De regels zijn de laatste tijd behoorlijk aangescherpt en zeker bij de prijsvechters zoals Easyjet en Ryanair kun je maar beter goed de kleine lettertjes lezen of je moet alsnog je bagage inchecken.

Wanneer hand- en wanneer ruimbagage?

Ik vind handbagage meenemen echt heel fijn. Ten eerste weet je zeker dat je bagage op tijd aankomt op de plek van bestemming, je hoeft niet te wachten op je bagage en je bent ten alle tijde bij je bagage in de buurt. Mijn vuistregel is dat alle trips korter als drie dagen kunnen toe met alleen handbagage. Wat moet je verder nog weten?

 1. Foto van American tourister

  Foto van American tourister

   

  1. Zoals ik in het begin al aankondigde: geen vloeistoffen. Neem je shampo, bodylotion, haargel, tandpasta ed mee in kleine verpakkingen van maximaal 100ml. Het totaal aan vloeistoffen mag niet groter zijn als 1 liter. Tien stuks van 100 ml dus. Moet lukken toch? Vergeet vooral ook niet je deo erbij te doen. Neem een doorzichtig plastic zakje (ik vind die van Ikea superhandig), doe daar je vloeistof dingetjes in en geef die bij de controle apart af. Laat het dus niet in je koffer zitten want dan kun je het alsnog inleveren!

 2. Bij maatschappijen als Easyjet en Ryanair varieert het een beetje per luchthaven maar in principe mag je maar één stuk meenemen als handbagage. Dus ook géén extra handtasje, cameratas of iets dergelijks! Hou daar goed rekening mee want mijn cameratas past bijvoorbeeld van zijn lang zal ze leven niet in de handbagage koffer dus… Als ik met Easyjet of Ryanair vlieg heb ik dus echt alleen mijn handbagage koffer. Mijne komt van de site van Duifhuizen waar dus ook koffers te vinden zijn die al het Easyjet of Ryanair ‘seal of approval’ hebben. Afmetingen voor beide maatschappen vind je hieronder. Aangezien Ryanair kleiner is heb ik een koffertje (dezelfde als op de foto boven) die Ryanair approved is.
 3. Beetje overbodige opmerking misschien maar neem niet teveel mee. De meeste maatschappijen hebben een max gewicht van tien kilo. En dat is best aardig wat hoor. Hou er rekening mee dat je je koffer ook zelf boven je hoofd moeten kunnen tillen in de bagage rekken.
 4. Behalve de vloeistoffen neem je natuurlijk ook geen steek voorwerpen mee zoals een zakmes, schaartje of iets van die aard. Gegarandeerd dat die eruit gepikt wordt.
 5. Stop je laptop of Ipad niet helemaal onder je kleding. Die moet bij de controle ook eruit dus stop die op een handig plekje in je koffer.
 6. Ik ben niet gezegend met het “schoenengen”. Kilo’s schoeisel is dus niet aan mij besteed. Ik heb altijd en eeuwig sneakers bij me. Handig want ze zijn flexibel en bergen een stuk makkelijker op als pumps. Trouwens, je gaat toch niet op pumps door de stad lopen lijkt me? 😉 Ik neem standaard dus 1 paar schoenen mee (en die heb ik aan) en als extra een paar flipflops. Die passen overal wel tussen.

Thuis heb ik twee toilettassen standaard klaar liggen. Eentje voor korte reisjes met allemaal kleine verpakkingen en eentje voor langere reizen met ook extra zaken als diacure, ontsmettingsdoekjes en de hele reutemeteut voor als je een verre reis maakt.

Afmetingen voor RyanAir: 55 x 40 x 20 cm. Max gewicht 10 kilo.

Hiernaast mag je een kleine tas meenemen met maximum afmetingen van 35cm x 20cm x 20cm. Hou er ook rekening mee dat er slechts 90 van die handbagage koffertjes in het vliegtuig passen. De rest moet dus alsnog ingecheckt (kosteloos)

Afmetingen voor EasyJet: 56 x 45 x 25cm. Gewicht is onbeperkt, maar je moet het wel kunnen tillen!

Alleen als je een Easyjet pluspas hebt of Flexicare hebt geboekt mag je een klein extra tasje meenemen. Alle overige passagiers dus niet. En ook hier geld dat er beperkt plek is dus het kan dat je je koffer alsnog in moet boeken. De speedyboarding service van Easyjet zorgt er voor dat je als een van de eersten het vliegtuig in bent. Is het extra belangrijk voor je dat je bagage in het vliegtuig zelf zit dan is dat wellicht een handig weetje. Dan heb je iig plek.

 

Ruimbagage

Vroeger, toen ik nog jong en onbezonnen was (whahahaha), namen we altijd een rugzak mee op reis. Ook als het niet nodig was. Tegenwoordig ben ik sneller geneigd om een koffer mee te nemen want die hebben wieltjes en beschermen je bagage een stuk beter als een rugzak. Bovendien heeft een rugzak dan weer een ‘reiszak’ nodig want het risico dat al die clips en gespen ergens tussen een bagage band blijven hangen is best groot. Ik heb zo’n super gave koffer van American Tourister in de kleur knal roze… Weet ik tenminste ook zeker dat Tom er niet mee vandoor gaat… 🙂

Screenshot-2015-07-09-11.41.40Ook deze koffer komt van de site van Duifhuizen, waar je een enorme collectie van toffe koffers vind. Ik ben nogal in mijn nopjes met die knalroze… nog een voordeel; je vind het overal terug! (dus nu niet allemaal ook een roze gaan kopen he!)

Ja en in je ruimbagage kun je natuurlijk alles stoppen wat je leuk vind. Ik stop er echter zelden iets in van waarde. Want je weet het tenslotte maar nooit. Vrienden van ons stoppen zonder erover na te denken een laptop in en een camera. Er is geen haar op mijn hoofd die dat ooit zou doen, maar je moet het natuurlijk zelf weten. Het risico dat iets niet aankomt of kapot aankomt is vrij groot. Ondanks het feit dat mijn koffer lekker stevig is, wordt er nogal gegooid en gesmeten met de spullen dus je bent gewaarschuwd.

Reizen we nu nooit meer met een rugzak? Ja natuurlijk wel. Voor sommige reizen is een rugzak de enige logische keuze. Maar als wij een roadtrip maken met een auto erbij, dan ga ik echt voor een lekker ruime koffer. Het enige nadeel? Ik neem altijd teveel mee in een koffer!

Disclaimer: Deze post is een samenwerking met Duifhuizen. Ik heb de koffers ter review gekregen maar alle meningen zijn die van mijzelf!

Bewaren

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

6 comments

 1. Avatar

  De OV-chipkaart kan nog flink van luchtvaartmaatschappijen leren, hoe het allemaal nog ingewikkelder kan 😉

 2. Avatar

  De drama rondom de handbagage inderdaad… Ik zou in ieder geval NOOIT mijn laptop en camera in de ruimbagage doen. Op reis heb ik weinig spullen van waarde bij me, maar aangezien ik de camera en laptop ook voor mijn werk nodig heb houd ik die het liefst zo dicht mogelijk bij me. En felle kleurtjes zijn altijd handig bij koffers 🙂 Ik heb een fel oranje met een smiley erop. Daarnaast ook een simpele zwarte, maar ik heb een paar emblemen gekocht en erop laten naaien zodat het toch een beetje mijn eigen stijl koffertje is.

  • Simone van den Berg

   Nee, dat is toch best maf om die spullen van waarde in je ruimbagage te doen? De vrienden in kwestie vonden het heel gewoon… Tja. Het zijn hun spullen natuurlijk dus moeten ze zelf weten, maar ik vind het niet zo slim… En goed idee om een dingen op je zwarte koffer te naaien… Kun je hem toch nog een beetje opleuken…:)

 3. Avatar

  Uitgebreid artikel Simone 🙂 Toen mijn vriend nog in Frankrijk, en later in Zwitserland woonde, reisde ik altijd met alleen handbagage. Geen probleem vond ik toen, maar ik moet zeggen dat het me nu nog niet zo makkelijk lijkt om alles in zo’n klein koffertje te stoppen!

  Trouwens, er wordt gewerkt aan nieuwe EU regelgeving over de afmetingen van handbagage. Het plan is om 1 standaard te hebben, zodat niet elke maatschappij aparte regels heeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Subscribe

Schrijf je in voor nieuwe posts via email

Schrijf je in en ontvang een 7 dagen paleo maaltijdplan!