Simone's Kitchen

Reizen: De magie van Angkor Wat – Cambodja

Ta Phrom tempel, Angkor wat | simoneskitchen.nl

Als je op reis bent dan heb je altijd situaties waarin je arriveerd op je bestemming, vaak eentje die beroemd is, en dat je dan onmiddeld teleurgesteld bent. Soms omdat het er zo druk is dat je onder de voet wordt gelopen en soms omdat het gewoon niet voldoet aan het beeld dat je er van had in je hoofd. En dat is altijd een tricky gedeelte. Speciaal met hele beroemde bezienswaardigheden zoals Angkor Wat. Maar laten we eerlijk zijn; je kunt natuurlijk niet naar Cambodja gaan en dan geen bezoek brengen aan de meest tot de verbeelding sprekende icoon van het land: Angkor Wat.

Angkor wat | simoneskitchen.nl

Tom als Indiana Jones

We hadden een paar dagen in Siem Reap dus we kozen een dag uit waarop we de historische stad wilden bezoeken. Als je denkt dat je Angkor in een dag kunt doen… denk nog maar even na… De hele site is mega groot en biedt plaats aan een enorme hoeveelheid tempels, sommige liggen zo ver weg dat je er een halve dag voor nodig hebt om er te komen. Je kunt een dag pas kopen of een week pas, maar wij besloten om een dagpas te kopen. Voor de eenvoudige reden dat we anders waarschijnlijk weer zouden betalen voor iets waar we geen gebruik van zouden maken. We staan erom bekend dat we nogal eens snel last hebben van ‘oude steen moeheid’

Angkor wat | simoneskitchen.nl

Onze dag begon ook al niet zo goed. We hadden besloten om die dag een tuktuk chauffeur te huren die ons naar de site zou brengen en daar ook rond zou rijden. Gebaseerd op de aanbevelingen van onze reisleidster hadden we de dag ervoor geboekt bij een man, die de naam Date droeg en hij zou ons vroeg in de ochtend oppikken zodat we rond 7 uur al bij de eerste tempel konden zijn. Ta Phrom.

Hij pikte ons netjes op om 6.30 bij ons hotel maar letterlijk om de hoek van het hotel stopte zijn motorfiets ermee. Date was duidelijk geagiteerd en bleef wel duizend keer zijn excuses aanbieden terwijl hij ondertussen een vriend belde om ons alsnog naar de tempel te brengen. Ik was niet onder de indruk en werd zelf ook aardig chagrijnig. Ik wilde de tempel zien vóór de hordes toeristen er op los werden gelaten en op de manier zoals het ging zag het er niet meteen goed uit. Dus terwijl onze mede reizigers allemaal vrolijk langs kwamen crossen met hun tuktuks (zich niet realiserend dat wij panne hadden) lukte het Date eindelijk om zijn vriend te pakken te krijgen die ons naar de tempel wilde brengen en hij zou ons later aan de andere kant van het complex weer oppikken als zijn brommer was gerepareerd.

20130223-MH2A3544

Ik was er niet zo zeker van dat we hem überhaupt nog terug zouden zien maar we hadden nog niks betaald en dat is altijd een krachtige motivatie in landen als Cambodja, waar geld niet eenvoudig is om te verdienen. Onze vervangende chauffeur sprak geen woord Engels dus de rit naar de site toe was stil behalve voor de enorme herrie die het verkeer maakte en de totale verkeers chaos die ons omringde op de weg. Het goede nieuws was dat we – ondanks de brommer pech – toch nog om 7.15 bij Ta Phrom aankwamen en het was nog heerlijk rustig toen we uitstapten. Van de parkeerplek naar de tempel was een korte wandeling. En ik werd volledig omver geblazen door de schoonheid van Ta Phrom. Het is bijna jammer dat ze bezig zijn om de hele site opnieuw te renoveren om te voorkomen dat het nog verder een ruïne wordt. Ik denk dat het juist onderdeel van de charme van Ta Phrom is alhoewel ik kan begrijpen waarom een renovatie nodig is. Om te beginnen; die enorme wortels die je ziet vernietigen de hele plaats in hun poging om de gebouwen tussen hun wortels te vermorzelen. Plus het wordt natuurlijk heel onveilig om mensen rond te laten lopen als gebouwen op instorten staan. Maar ik denk dat het altijd een probleem blijft bij plekken zoals dit; hou je het bij of laat je de natuur zijn gang gaan?

20130223-MH2A3560

Terwijl wij de tempel in relatieve rust konden bezoeken, bleek onze tactiek om vroeg aan te komen geen overbodige luxe toen we terug wandelden en een enorme meute ons tegemoet liep. Ik kan me geen voorstelling maken van de enorme aantallen mensen die hier per dag rondlopen. Date was op de afgesproken plek, opnieuw zijn excuses aanbiedend en hij liet ons zijn gerepareerde brommer zien. Zijn trots is knalroze maar meer over Date in een latere post.

Date bracht ons naar de volgende bestemming en dat was Angkor Wat zelf. We kwamen binnen via de Oostelijke poort en wederom bleek dat een goed idee aangezien de meute blijkbaar via de andere kant binnenkomt en hoewel het langzaamaan steeds drukker werd was het nog niks vergeleken met de drukte aan de andere kant20130223-MH2A3624

van het complex.

All dat geklim en geklauter (we zijn de torens opgeklommen) zorgde ervoor dat we tegen die tijd aan het zweten waren als otters. Het werd heter en heter en dus tijd voor een verkoelend drankje in de schaduw. We liepen eerst nog tegen een groep monniken aan en hoewel zij net zo goed als wij toeristen waren en eindeloze foto’s van elkaar maakten waren hun oranje gewaden natuurlijk prachtig tegen die antieke stenen. Ik kon het niet weerstaan om een paar foto’s van ze te maken en ik had mazzel dat ik er geen verdwaalde toerist in had!

Monikken in angkor wat | simoneskitchen.nl

20130223-MH2A3646

Na een drankje en een beetje afgekoeld te zijn gingen we verder naar Angkor Thom wat een nog groter complex is als Angkor Wat maar tegen die tijd begonnen we al een beetje steenmoe te worden. en besloten we dat we genoeg hadden gezien. Terug kijkend, had ik achteraf toch wel de dag erna terug gewild want er is nog zoveel meer te zien maar de hitte was heel erg en zelfs de Cambodjanen klaagden erover dat er een hittegolf was (temperaturen liepen tegen de 40 C aan) Dat is een enorme energie slurper!

En om terug te komen op mijn commentaar helemaal aan het begin; zelfs al heb je honderden verhalen gehoord over Angkor, het zelf zien in eigen persoon blijft enorm indrukwekkend. Een absolute must see!

20130223-MH2A3704

Bewaren

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

6 comments

  1. Ik heb Angkor inmiddels al twee keer bezocht en was beide keren onder de indruk. Sterker; je mag me er zo weer neergooien! Ja, het is er soms druk maar ook zeker rustig als je het een beetje uitkient. Ik vond het de tweede keerjammer dat er op een paar plekken van die soort platformpjes gemaakt waren om je foto’s te maken. Dat deed wel wat afbreuk aan de tempels, want ook ik ben groot fan van natuur versus tempel! Inderdaad een lastig dilemma.

    • Ja wat een geweldige plek is het he. Ik vind het – achteraf dan – echt jammer dat we er niet meer tijd hebben doorgebracht. En als je er ’s morgens vroeg heen gaat of tijdens de lunch of ik geloof ook tegen sluitingstijd dan schijnt het inderdaad rustig te zijn. Platformpjes hebben we niet gezien gelukkig. Kan ook maar zo dat ik eroverheen gekeken heb. Haha… Ik snap dat ze het willen bewaren want als de natuur volledig zijn gang gaat blijft er denk ik ook weinig over, maar het is juist erg mooi inderdaad.

  2. Jouw verhaal kon ons verhaal zijn, wat een prachtige plek en belevenis. Onze gids heette Bill and sprak gelukkig redelijk Engels. Bij zijn uitleg had hij het vaak over de Renaissance. Hij zei zoiets als reniesiezun. Blijkbaar was zijn Engels toch minder dan we dachten, want we begrepen totaal niet wat de renaissance nou met Angkor Wat had te maken. Pas later viel het kwartje. Niet Renaissance had de tempels aangetast, maar de ‘rainy season’.

  3. Ahh, Angkor. Absoluut één van mijn favoriete plekken. Ik heb er ondertussen al zo’n week tussen de tempels gelopen en krijg er nooit genoeg van. Volgend jaar hoop ik tijdens een bezoek aan onze stichtingsprojecten weer een dagje Angkor te kunnen doen. Mooie foto’s!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.