Aebleskiver; ik weet zeker dat je die naam misschien moeilijk kunt onthouden, maar geloof me: ze zijn het maken waard! Aebleskiver zijn eigenlijk Deense poffertjes die iets groter zijn dan Nederlandse poffertjes. Zie ze als kleine pannenkoekjes die je kunt vullen met wat je maar lekker vindt! Bekijk dit aebleskiver recept!

aebleskiver

Aebleskiver – Deense poffertjes

Grappig detail eerst; aebleskiver betekent letterlijk appelschijfjes in het Deens. Wat aan de vreemde kant is, want je kunt deze Deense pannenkoeken met zowat alles vullen. Niet noodzakelijkerwijs alleen met appelschijfjes. Ze zijn van oorsprong Deens en worden meestal met kerst geserveerd.

Aebleskiver zijn de Deense versie van onze Nederlandse poffertjes. Althans, dat denk ik graag. Ik ben opgegroeid met poffertjes of kleine pannenkoekjes. Elk jaar in de zomer gingen we naar de “poffertjeskraam” in het dorp die altijd de beste poffertjes had. Je kon er ook wafels en gewone pannenkoeken kopen, maar iedereen ging voor de poffertjes met een grote schep boter en poedersuiker. Het was de beste traktatie ooit.

Aebleskiver met honing

Maar toen proefde ik voor de allereerste keer aebleskiver… en was verkocht. De textuur van deze luchtige pannenkoeken is ergens een kruising tussen de eerder genoemde poffertjes en iets als Yorkshire pudding. Ze zijn knapperig van buiten, luchtig en zoet van binnen.

Ingrediënten voor Aebleskiver recept

De ingrediënten voor dit aebleskiver recept verschillen niet veel van andere pannenkoeken. Je gebruikt bakpoeder en je splitst de eieren zodat het beslag luchtiger wordt dan een gewone pannenkoek. Hoewel ik ook pannenkoeken op deze manier heb gemaakt. Het geheim van dit recept zit hem in de pan die je ervoor gebruikt.

  • bloem
  • bakpoeder
  • suiker
  • zout
  • eieren
  • melk
  • boter
  • Aebleskiver pan
Aebleskiver recept

Toen ik voor het eerst op zoek ging naar de specifieke pan die nodig is om deze Deense poffertjes te maken, kon ik hem nergens vinden. Uiteindelijk vond ik een stoffig exemplaar in de hoek van een kookwinkel in Amsterdam, maar tot dan toe keek iedereen me raar aan als ik naar deze specifieke pan vroeg. Je kunt hem tegenwoordig heel gemakkelijk online kopen. Kijk bijvoorbeeld eens naar deze.

De pan die ik heb gekocht is een tikkie raar. Ik kan hem niet goed op het fornuis zetten en moet er iets onder zetten om hem te stabiliseren. Je kunt zien hoe ik dat heb geprobeerd op de foto’s hieronder, waar ik een rekje onder de pan heb. Tegenwoordig kun je ze zoals gezegd makkelijk online kopen met een platte bodem en zelfs geschikt voor inductie.

Bereidingen

Het maken van deze Deense poffertjes is niet moeilijk. Je begint met het voorbereiden van het beslag. Om dit te maken splits je eerst je eieren. Houd de dooiers en de eiwitten apart en zorg ervoor dat je de eiwitten in een vetvrije kom doet. Je mengt de eidooiers met de gesmolten (en afgekoelde) boter en melk. Meng dit met de bloem en het bakpoeder. Klop vervolgens de eiwitten tot stijve pieken en vouw ze er voorzichtig doorheen.

Bakken

Mijn eerste poging om aebleskiver te bakken mislukte een beetje. Je moet ervoor zorgen dat je genoeg boter of olie in de pan doet om te voorkomen dat ze vastplakken. Anders is het een complete puinhoop. Zorg er ook voor dat je je vulling klaar hebt staan. Je zorgt ervoor dat de aebleskiverpan heet is voordat je de boter in elk kuiltje doet. Voeg dan een eetlepel beslag toe, leg je vulling erop en voeg nog een eetlepel beslag toe. Omdat er meer beslag in elk kuiltje zit, duurt het bakken iets langer dan bij gewone poffertjes. Dat betekent dat je ervoor moet zorgen dat de aebleskiver genoeg tijd krijgt om goudbruin te worden. Het duurt ongeveer 2-3 minuten per kant. Je kunt zien dat ze klaar zijn als de zijkanten van de pan loskomen. Draai ze nu voorzichtig om en bak de andere kant.

Ik heb twee gebaksvorkjes gebruikt om ze om te draaien. Dat werkte voor mij het beste. Je kunt ook twee houten prikkers gebruiken of gewone vorken. Ik vond de kleine vorkjes het handigste.

Aebleskiver - Deense gevulde poffertjes met poedersuiker
Aebleskiver gevuld met banaan

Vullingen

Je kunt je helemaal uitleven als het op aebleskivervullingen aankomt. Hieronder een paar suggesties, maar je kunt ze vullen met wat je maar lekker vindt.

  • blokjes appel
  • banaan
  • chocolade
  • appelmoes
  • bosbessen
  • frambozen
  • jam
  • of ga voor hartig met kaas
  • Aebleskiver voor de overwinning

Wat maakt deze dan beter dan de Nederlandse? Ten eerste zijn de aebleskiver wat groter, dus dat geeft je de mogelijkheid om ze te vullen met de bovengenoemde extra’s. Dat geeft ze in mijn ogen ook een unieke kwaliteit boven de gewone poffertjes, want ik denk dat de vulling een groot verschil maakt.

Dat plus de luchtige en knapperige textuur. Ik denk dat het de opgeklopte eiwitten in het beslag zijn die de Aebleskiver de luchtigheid en de lichte knapperigheid aan de buitenkant geven. Combineer dat met een fruitige of chocolade binnenkant en je hebt een echte winnaar. Ik denk dat het ook heel goed zou werken met kaas. Ik heb dat nog niet geprobeerd, maar dat staat op de agenda om binnenkort te proberen.

Stapeltje aebleskiver

Veelgestelde vragen over aebleskiver

Wat is het verschil tussen poffertjes en aebleskiver?

Poffertjes worden meestal gemaakt met gist in het beslag. Aebleskiver (of Deense pannenkoeken) gebruiken bakpoeder. Ook worden ze in verschillende pannen bereid.

Wat is een aebleskiverpan?

Dit is een specifieke gietijzeren pan met – meestal – 7 gaten. Deze zijn iets groter dan de gaten die je in een poffertjespan vindt

Kun je de aebleskiver invriezen?

Je kunt ze invriezen. Maar dan verlies je wel de knapperige randjes. Maar als je dat niet erg vindt, kun je ze zeker invriezen en later opnieuw opwarmen.

Aebleskiver recept

Aebleskiver

4.34 van 3 stemmen
GangDessert, Ontbijt, Snack
KeukenDeense keuken

Voor het maken van deze aebleskiver heb je een speciale pan nodig. Hierboven vind je de link daarvoor.
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 10 minuten
bereiding 20 minuten
totaal 30 minuten

4 porties

Materiaal

  • Aebleskiver pan

Ingrediënten

  • 120 gr bloem
  • 1/2 tl bakpoeder
  • 1/2 el suiker
  • 1/4 tl zout
  • 2 eieren gesplitst
  • 250 ml melk
  • 2 el boter gesmolten plus extra om te bakken

Vulling

  • jam, banaan, chocola, appel, appelcompote, blauwe bessen, ananas, frambozen
  • Honing, maple syrup, stroop of poedersuiker om te serveren

  • In een kleine kom meng je de dooiers en klopt die lichtjes, voeg dan de melk en de gesmolten boter toe.
  • Klop het dooiermengsel in het bloemmengsel (bloem, bakpoeder, suiker, zout) tot alles goed gemengd is. In een derde kom klop je de eiwitten op hoge snelheid tot stijve pieken maar zorg dat het niet te droog wordt, 2 a 3 minuten. Met een rubbel spatel vouw je de eiwitten voorzichtig door het mengsel in 2-3 gedeeltes.
  • Doe 1/4 tl boter in elk van de gaten in de aebleskiver pan. Zet op medium vuur en verhit tot de boter begint te bubbelen. Met een pastry kwast draai je de boter rond in het gat zodat alles goed bedekt is. Giet 1 eetlepel beslag in elk gat, voeg dan wat van de vulling naar keus toe en dek af met nog een eetlepel beslag. Bak tot de bodem goudbruin en krokant is en iets wegtrekt van de zijkanten, 3-5 minuten. Met kleine vorkjes flip je de poffertjes om en bak je de andere kant tot ook die goudbruin is, nog eens 3 minuten. Doe over naar een bord.

Notities

De vulling is niet meegenomen in de berekening van de voedingswaarde

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 237kcal | Koolhydraten: 28g | Eiwit: 8g | Vet: 10g | Verzadigd vet: 6g | Meervoudigd onverzadigd vet: 1g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 3g | Transvet: 0.2g | Cholesterol: 105mg | Natrium: 248mg | Kalium: 224mg | Vezels: 1g | Suiker: 5g | Vitamine A: 401IU | Calcium: 125mg | Ijzer: 2mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.