Aan de keukentafel bij… Bauke Bossink

20150614-MH2A1352

Vandaag nemen we plaats aan de keukentafel van Bauke Bossink; specialist in lamsvleesproducten.
Ik heb Bauke leren kennen op een markt waar wij samen aan deel namen en was eigenlijk direct gefascineerd door deze rossige man uit het Oosten van Nederland.
Zijn warme lach en de passie waarmee hij over zijn producten sprak, waren aanstekelijk en daarom had ik ook al snel een broodje met lamsvlees bij hem besteld.
En dat terwijl ik eigenlijk niet van lamsvlees houd! Maar, mijn hemel, wat was dit lekker, zeg!
De combinatie van Bauke’s enthousiasme en de geweldige smaak van het vlees, zorgden ervoor dat ik meer wilde weten over Bossink en zijn mooie lamsvlees.
Bauke wilde maar wat graag meer vertellen. En ziehier, er was een interview geboren.

Toen ik Bauke vroeg om iets meer over hemzelf te vertellen, stak hij super enthousiast van wal:

“Als klein jongetje was ik al gek van schapen. Mijn vader had ze, en dan kwamen er al wel eens moederloze lammeren die ik kreeg en moest verzorgen.
Ik wist al gauw dat ik boer wilde worden en verder wilde gaan met schapen. Maar ik wilde het wel anders doen dan de traditionele schapenhouders; ik wilde er iets extra’s mee doen.
Daarom ben ik naar Nieuw-Zeeland en Australië geweest om andere dingen te leren dan wat hier in Nederland standaard door de meeste schapenhouders wordt toegepast.
Ik heb stage gelopen op een grote schapenboerderij met 550 hectare grond waar natuurbeheer en respect voor de natuur op de eerste plek staan.
Hier leerde ik hoe je met honden de kudde kunt hoeden, maar ook hoe de slachthuizen op een nette manier het vlees verwerken en wat er nodig is om lamsvleesproducten in de markt te zetten.
Met deze opgedane kennis houd ik het op de boerderij in Twente regionaal en kleinschalig. Ik laat de natuurlijke gang van zaken zoveel mogelijk op haar beloop.

20150614-MH2A1348
Dus wanneer de lammeren zijn geboren, blijven zij gewoon bij hun moeder. Lekker in de wei, ook bij minder goed weer. De schapen hebben hun vacht per slot van rekening niet voor niets gekregen; die houdt ze lekker warm.
Wanneer het gaat sneeuwen haal ik de schapen wel naar binnen, want dan kunnen ze geen gras meer in de wei vinden.
Je moet de natuur de natuur laten. Ik help ook niet bij het dekken, maar laat gewoon de ram erbij. Lukt het niet? Jammer dan.
Ook bij de geboorte hebben ze weinig hulp nodig. Gezonde dieren kunnen dat zelf. Geef de schapen lekker de ruimte die ze nodig hebben.
Sommige lammeren zijn na vier maanden al op slachtgewicht, tussen de 18 en 22 kilo. Daar hoef ik ze niet voor op de weegschaal te zetten, dat zie ik op het oog wel.
Vooral lentelammeren groeien sneller. Er zit dan veel voeding in het sappige gras, en als je dan een eenling hebt, dan is al het melk voor dat ene lam.
Met een herfstlam van een meerling kan het wel een maand of tien duren. Nou en? Mooi laten lopen, komt vanzelf.
De schapen en lammeren staan in de wei bij de boerderij in Weerselo. Ook staan ze op Natura 2000 grasland en andere natuurlanden die beschikbaar worden gesteld.
Als je ze daar dan oplaat en het gras staat knie hoog, geweldig! Dan zie je ze donderjagen en bokken, daar kan ik zo een uurtje bij gaan zitten. Een mooier leven dan dit kun je als dier niet hebben.

Mijn vader Tonnie Bossink is al meer dan 40 jaar slager en worstmaker. Hij is de man binnen lamsvlees Bossink van de productontwikkeling, zoals ons nieuwste product en bestseller van 2015, de lamsham. Ook kroketten, burgers, worstsoorten en andere producten weet hij precies met de juiste smaak te maken.”

Hoe komt het dat jouw lamsvlees en je andere producten zo ontzettend lekker smaken?

Bauke kijkt even voor zich uit en zegt dan:
“Ik denk dat dit komt omdat ik de lammeren gewoon de tijd en de rust geef om ze te laten groeien. Geen gestress en zo.
En omdat mijn vader en ik ook het slagersvak verstaan, weten we precies hoe we het vlees moeten snijden en afhangen om zo een kwalitatief goed stuk vlees te krijgen.
Omdat we de schapen zelf houden, zelf slachten en ook zelf snijden, hebben we het complete proces in eigen beheer.
Hierdoor weten we zeker dat er nergens is gerommeld en kunnen we garant staan voor topkwaliteit vlees. En dat komt uiteindelijk de smaak ook ten goede.”

Waar kunnen de mensen jou regelmatig vinden?

“Ik lever al vanaf het begin lamsvleesproducten aan (keur)slagers en restaurants en tegenwoordig leveren wij zelf ook rechtstreeks aan consumenten.
We staan vast op enkele markten zoals de Streekmarkt in Delden (red. 1e zaterdag van de maand) en de Trots markten in Baarn (2e zondag van de maand) en Rozendaal (4e zondag van de maand).
En natuurlijk kun je ook via onze webshop op www.lamsvleesbossink.nl bestellen. We leveren door heel Nederland.
Het bestellen via de webshop hebben we ook echt ingericht voor de eindgebruiker, dus je hoeft niet direct een half lam te bestellen, maar je kunt ook gewoon een paar burgers of koteletjes bestellen.”

Lachend zegt Bauke vervolgens enthousiast:
“En we vinden het ook leuk wanneer mensen op de boerderij in Weerselo of Oldenzaal langskomen om vlees op te halen. Maar omdat we zo druk zijn, doen we dit wel op afspraak.”

Wat doe je nog meer, behalve de markten?

“Op dit moment heb ik aan de verzorging van de schapen en lammeren, de vleesverwerking, de verkoop en de gehele marketing meer dan een dagtaak en kan er dus nu geen andere dingen meer naast doen. Wanneer ik een keer op tijd thuis ben en dan bedoel ik voor acht uur, dan wil ik gewoon even heerlijk van het gezin genieten.“

Wat moeten de mensen zeker weten over jouw producten of over jouw bedrijf?

“We luisteren goed naar wat de consument wil en spelen daar zoveel mogelijk op in met onze producten. Als er vraag is naar een specifiek product, dan gaan we aan de slag om één en ander te gaan ontwikkelen. Zo hebben we de lamsburgers, de de worsten en kroketten ontwikkeld.
Maar ook de Western Honey lamsschouder die al helemaal is voor gegaard is hier een goed voorbeeld van.
Mensen vroegen om een lamsproduct dat thuis snel klaar te maken was en deze lamsham hoeft alleen nog maar opgewarmd te worden.
Omdat je deze lamschouder alleen maar hoeft op te warmen, kan er bijna niets mis gaan met de bereiding.”

Het is overduidelijk dat Bauke ook over de lamsschouder super enthousiast is, want hij begint druk te gebaren, terwijl hij vertelt dat deze schouder eerst drie dagen in de kruidenpekel heeft gelegen en vervolgens langzaam op 68 graden is gegaard. En dat hij ook compleet glutenvrij is. Alleen door het verhaal loopt het water me al in de mond.

Heb je nog andere gave plannen of ideeën die je wilt delen?

“Ja, ik wil de online verkoop van lamsvlees naar een hoger niveau tillen. Er is voor de consument op de een of andere manier nog steeds een drempel wanneer er vlees via het internet gekocht kan worden. En toch zie ik dat diezelfde consument wel de behoefte heeft om goede kwaliteit vlees online te kopen. Die drempels die er zijn, wil ik weg gaan halen.”
Bauke voegt trouwens gelijk daad bij woord en geeft een fikse korting op de eerste bestelling voor alle lezers. De voorwaarden hiervoor vind je aan het einde van het interview.

Wat is jouw favoriete stuk lamsvlees en waarom?

“Ik kan niet zo één stuk vlees aanwijzen als favoriet. Waar ik enorm fan van ben zijn de Ready to Roast producten die we hebben ontwikkeld. Maar dan omdat de smaken altijd top zijn en de producten makkelijk en snel klaar te maken zijn. Het zijn producten die passen bij wat de consument vandaag de dag graag wil.
Door de week altijd snel en makkelijk het eten op tafel hebben staan en in het weekend gaan ze wel uitgebreider koken en gaan ze zelf de producten bereiden.
Ready to Roast is het antwoord om ook op die doordeweekse dagen snel en lekker lamsvlees op het bord te krijgen.”

Wat is jouw eigen favoriete gerecht?

Ik zie Bauke even nadenken en dan zegt hij resoluut:
“Dan toch de Ready to Roast lamsschouder. Het is lekker makkelijk en ik vind het echt een heerlijk stuk vlees.”

Vervolgens laat Bauke mij een stuk lamsschouder proeven en ik begrijp ook direct waarom dit zijn favoriet is. Heerlijk zacht vlees dat bijna op je tong smelt en ook zalig gekruid.
Wil je meer (w)eten of over de producten van Bossink?
Surf dan naar:Lamsvlees Bossink of bezoek ze op één van de genoemde markten.
Ik weet zeker dat Bauke met net zoveel passie en plezier ook op de markt het gesprek met jullie aangaat.

Zoals al eerder toegezegd is Bauke overtuigd van de kwaliteit van zijn producten en dat je topkwaliteit vlees ook zeker via de digitale snelweg bij je thuis kunt laten afleveren.
Daarom geeft hij jou als lezer een kennismakingskorting van 15% procent op de eerste bestelling die je bij hem via de website plaatst.
De kortingscode die je hiervoor kunt invoeren is: simoneskitchen.
Dus, je bestelt je prachtige vlees via Lamsvlees Bossink, geeft de kortingscode in en je bestelling wordt netjes thuis bezorgd. Hierna pak je de bestelling uit en je bent klaar om in de keuken aan de slag te gaan met een makkelijk en lekker stukje vlees. Dat wordt genieten.

Wil jij graag gezond koken zonder onnodige toevoegingen?

Als je je inschrijft voor de emaillijst ontvang je - behalve de regelmatige nieuwsbrief - gratis alle 12 recepten en foto's uit het eerste hoofdstuk (Slow) van mijn boek Heerlijke Chaos!

We sturen geen spam. Uitschrijven kan op elk moment Powered by ConvertKit

Tom Gerrets

Tom staat met de lekkerste producten die ook in Simone's Kitchen worden gebruikt op diverse markten in Nederland. Na een aantal enerverende kookcursussen ontwaakte het kookvlammetje in hem en al snel borrelden de ideeën voor lekkere gerechten bij hem omhoog. Die deelt hij nu graag met jullie en vaak verpakt hij zijn recepten met een grap of een grol. Met Carpe Diem als lijfsspreuk is Tom de Bourgondiër pur sang op deze culinaire blog en de uitvinder van de Dude Food dinsdag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.