Simone's Kitchen

100% Berlijn – citytrip en win zelf een Berlijn trip!

Brandenburger tor Berlijn | simoneskitchen.nl

De eerste keer dat ik naar Berlijn ging was op 21 juli 1990. Ja inderdaad net na het vallen van de muur (8 maanden na het vallen om precies te zijn)
Er was toen een Pink Floyd concert “The Wall” en we waren met een busje gekomen. Ik kan me nog levendig het moment herinneren dat we langs checkpoint Charlie kwamen en langs de brandenburger Tor. Alles was volledig verlaten. Het was dan ook 7 uur in de ochtend dus nog geen kip op straat.
Het concert begon pas ergens in de middag dus we hadden tijd om Berlijn zelf te verkennen. Maar er was letterlijk niks in oost Berlijn. Winkels waren nog nagenoeg leeg en het was duidelijk dat de overgang naar de westerse cultuur nog niet was begonnen. Bizar om dan 25 jaar later op diezelfde plek terug te komen en de verschillen te zien. Jammer genoeg heb ik geen foto’s van die dag.
We zaten letterlijk op een wasteland en de aantallen mensen die waren afgekomen op het evenement was waanzinnig. Er waren 350.000 kaarten verkocht en na het begin van het concert werden de poorten open gezet en kwamen er nog eens 100.000 meer mensen naar binnen. Waanzinnig als je erover nadenkt…

Bundesarchiv_Bild_183-1990-0722-402,_Berlin,_Aufführung_der_Rockoper_"The_Wall"

Zie je die foto hierboven (bron: wikipedia en Bundesarchief). Bizar toch om te beseffen dat je daar gewoon tussen hebt gestaan.

Ik was dus afgelopen weekend voor het eerst weer terug in Berlijn.
Op uitnodiging van Mo’media, de uitgever van de handige 100% stedengidsen, waaronder er uiteraard eentje is van Berlijn.  Er komt binnenkort een geheel herziene uitgave met de nieuwste hotspots en leuke plekjes. De schrijfster van de nieuwste uitgave Petra de Hamer woont al jaren in Berlijn en kan je dan ook als geen ander vertellen waar je moet wezen.

Bikini Berlin | simoneskitchen.nl

Het begon voor ons al goed met een wel heel coole hotspot, namelijk het hotel waarin we (ik was op reis samen met Nathalie van Worldly Treasury) verbleven Hotel Bikini Berlijn! Wat een gaaf hotel!! Ik zie wel meer hotels van binnen natuurlijk en ja sommigen zijn leuk en anderen zijn weer superluxe maar Bikini is echt anders. Cool, hip en super gaaf. Wij sliepen in de Jungle room, met uitzicht op – jawel – de Jungle. Nou ja de jungle van dierentuin Berlijn dan wel maar vanaf onze kamer op de 8e verdieping keken we bij de orang oetans binnen in het verblijf. En als je ‘ smorgens het raam openzet werd je door de leeuwen vermaakt. Toch weer eens iets anders.
Bikini Berlijn heeft een eigen Bakery voor heerlijk verse broodjes en op de tiende zit de immens populaire Monkey Bar en restaurant Neni waar een mix van Perzisch, Arabisch, Marokkaans enzovoort eten serveren en elke ochtend een waanzinnig ontbijt buffet. Dat is met recht de beste die ik ooit heb gezien. Lekker en met heel veel eigen gemaakte producten.

Berlin1

Links de ingang van Bikini Berlijn en rechts een stukje van het ontbijt buffet

Links de ingang van Bikini Berlijn en rechts een stukje van het ontbijt buffet

Na aankomst moesten we even wachten voor we de stad in konden dus meteen maar van de gelegenheid gebruikt gemaakt om het hotel te verkennen en daarna naar ons restaurant van de avond Volt. Gebouwd in een oud transformator gebouw. Prachtige plek en ook nog eens lekker eten.

Berlin4

En ik zie nu net pas dat er blijkbaar ook een terras buiten was, maar die hebben wij in ieder geval volledig gemist. Jammer want het was warm en buiten heerlijk geweest.. Nou ja, mens kan niet alles hebben natuurlijk. De locatie zelf is alleen al de moeite waard om eens een kijkje te nemen, Prachtig gerestaureerd oud gebouw waar nog genoeg industriele elementen zijn overgebleven om het speciaal te maken. Het is wel een typisch restaurant waar veel zakenrelaties komen dineren, te oordelen aan het gehalte zakenlui die er op de woensdag avond waren. Het menu is opgebouwd in een aantal vaste menu opties maar gelukkig konden we ook kiezen wat we wilden. Altijd toch een beetje lastig in het Duits maar het is gelukt.

berlin6

Het restaurant is niet goedkoop maar wel de moeite waard voor een speciaal avondje uit. Wij betaalden met zijn tweeën 110 euro voor een twee gangen diner en twee glazen wijn.

Maar…. nu komt het mooiste; 100% Travel geeft van 26 september tot 6 oktober maar liefst tien stedenreizen voor twee personen naar Berlijn weg. Wat je hiervoor moet doen? Je moet deelnemen aan het 100% stedenprijs spel en daar test je je stedenkennis door 5 multiple choice vragen te beantwoorden. Heb je alle vragen goed dan maak je kans om te winnen. Check dus hier.

En om jullie vast een beetje in de stemming te brengen hebben we ook nog een kort interview met Petra de Hamer, de schrijfster van de nieuwste 100% Berlijn uitgave!

Hoe ben je zelf in Berlijn terecht gekomen?

Gewoon verhuisd! Met reden natuurlijk: uitgeverij mo’media zit in Breda maar brengt sinds 2011 de 100% reisgidsen ook op de Duitse markt. René, de uitgever van de gidsen, en ik hebben kort over Hamburg nagedacht maar een uitgeverij kan het best in München of Berlijn zitten.

Mijn laatste keer in Berlijn was in 1990, net na het vallen van de muur en de veranderingen zijn redelijk dramatisch te noemen. Wat zijn naar jouw mening de nieuwe trends op gebied van food in Berlijn?
Zo heel trendgevoelig op gebied van eten is Berlijn niet, vind ik zelf. Biologisch is hier geen „trend” bijvoorbeeld, dat eten mensen al decennia. Wel is er veel aandacht voor vegan voedsel, zijn er heel veel goede koffiebars met wat zo mooi „third wave coffee” wordt genoemd. En het aantal events met foodtrucks, food festivals, markten en dergelijke groeit enorm de laatste jaren. En de hamburger doet het goed, beter dan de klassieke curryworst denk ik wel eens.

De 100% gidsen worden bijna elk jaar vernieuwd. Zijn er veel wijzingen dit jaar? En op welk gebied vooral?
Ja er zijn altijd veel veranderingen in een stad, dat geldt ook voor Berlijn. Opvallendste wijziging voor de update is denk ik het toevoegen van de wijk Neukölln, dat is in de huidige gids beperkt tot „Kreuzkölln” maar ik heb er voor gekozen wat dieper de wijk in te duiken. Verder heb ik veel nieuwe restaurants opgenomen, want daarin is veel verschoven. Door de economische crisis bestaat een aantal winkels ook domweg niet meer, die heb ik ook allemaal vervangen. En in de nieuwe gids nemen we een aantal lijsten op, met top-10 van restaurants, waarin we er ook een paar noemen die niet in de gids staan omdat ze buiten de wandeling vallen.

In Amsterdam is de trend heel erg gericht op kleine leuke ondernemingen die het beter lijken te doen als de grotere ketens. Is zo’n zelfde trend ook het geval in Berlijn?
Of die het beter doen weet ik niet, ze zijn wel interessanter dan de grote ketens. Die lopen noodgedwongen toch vaak achter de trends aan. Die food trucks komen daar ook vandaan lijkt me, je hebt niet veel geld nodig om een kraampje te openen maar een eigen nieuw restaurant is een ander verhaal. Ik denk dat mensen dat ook sympathieker vinden dan een groot onpersoonlijk restaurant.

Wat zijn jouw favoriete restaurantjes in Berlijn?
Teveel om op te noemen… Das Lokal in de Linienstraße staat hoog bovenaan, verder vind ik het terras van Nola’s Am Weinberg nog altijd erg leuk. Koffie bij The Barn Roastery. Street Food Thursday vind ik erg leuk, de kraampjes in de Markthalle IX. En het vegetarische menu bij Restaurant Richard vergeet ik niet snel meer. Nou ja, kan nog wel een uurtje doorgaan…

Heb je nog tips voor mensen die voor de eerste keer naar Berlijn gaan?
Kom in het voorjaar, de zomer of de herfst. Laat je hakken thuis en trek je sneakers aan. Vergeet curryworst, Brandenburger Tor en ook Checkpoint Charlie of fiets daar even heel snel langs. Begin met wijken als Mitte en Prenzlauer Berg en je krijgt een heel goede indruk van het voormalige oosten van de stad. Als je nog tijd over hebt, ga dan naar Charlottenburg. Boek een weekend en zorg dat je op zondag genoeg tijd over hebt voor de Flohmarkt.

Kijk voor wat meer inspiratie ook eens bij WestWing Style Trip Berlijn vs Amsterdam en ontdek welke stijl jou het meeste aanspreekt!

Disclaimer: Wij waren in Berlijn op uitnodiging van Mo’Media de uitgever van de 100% travel gidsen, maar alle meningen zijn die van mijzelf

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

10 comments

 1. Avatar

  Klinkt alsof jullie er een heerlijke tijd hebben gehad! Wat ziet Volt er ook te gek uit.. nu moet ik toch maar weer op korte termijn terug naar Berlijn, vervelend 😉

 2. Avatar

  Ik ben verliefd op Berlijn! Mijn vriend komt uit Duitsland (oost) en veel familie woont daar nog, waaronder ook een aantal in Berlijn 🙂 Dus wij proberen er bijna elk jaar wel één keertje naartoe te gaan. Het liefst zouden we er een aantal jaar zelf gaan wonen. Lijkt me super!

 3. Avatar

  Hi Simone, leuk stuk geworden en mooie foto’s! Kom maar gauw nog een keer, en dan wat langer…!

 4. Avatar

  Berlijn, oh, Berlijn! Ik denk wel mijn lievelingsstad. Ben er nu 4 keer geweest, maar wil sowieso nog veel vaker erheen. Ik zou er best willen wonen.

  Wat cool dat je er toen net na de val van de muur bent geweest. Ik was toen net geboren haha 😉 ik heb meegedaan met de prijsvraag, want ik wil natuurlijk naar Berlijn! Leuk ook dat er een nieuwe variant komt van de Berlijn 100%.

  Toevallig trouwens net het 100% Boedapest boekje gekocht.

 5. Avatar

  Jeeeej. Wat een leuk verslag heb je ervan gemaakt! Had je de mijne al gezien? Kwam online toen ik op Ibiza zat met allerlei errors. Heb daar een pc moeten zkn om de boel te fixen. Het leven van een reisblogger 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Subscribe

Schrijf je in voor nieuwe posts via email

Schrijf je in en ontvang een 7 dagen paleo maaltijdplan!