De beste planning tools voor je roadtrip

Tools voor je volgende roadtrip

Ach, die goede oude tijd dat je met een grote landkaart voor je neus stippen zette van de route die je wellicht wilde gaan rijden. Vervolgens moest je maar zien wat er allemaal te doen was ter plekke of je had een lonely planet want die gaan al een tijdje mee natuurlijk.

Hoewel dat ook zijn charme heeft en hoewel ik ook nog steeds graag een papieren kaart meeneem (want stel dat alle electronica uitvalt!) ben ik tegenwoordig wel heel erg van de handige apps. Ik heb de tien beste planning tools voor je roadtrip op een rijtje gezet.

1. Roadtripper (app en desktop)

Roadtripper vind ik een geweldige app. Ik heb het voor het eerst gebruikt tijdens het plannen van onze roadtrip door Italië. Dat werkte op zich goed maar nu we naar de US gaan is het nog vele malen beter. Het fijne is ook dat de app synchroniseert met de desktop versie. Voor het bekijken van de kaart en de exacte route vind ik het gebruik van het grote scherm wat handiger. Maar voor onderweg is roadtrippers geweldig. Je kunt meteen zien hoever en hoe lang je ongeveer moet rijden. Als je wilt kun je er ook nog rechtstreeks hotels en attracties plannen maar dat vind ik dan weer minder handig.

Roadtripper app

2. Google maps (app en desktop)

Good old google maps. Ik blijf fan van de app, vooral in landen binnen Europa erg handig. En zeker met het feit dat je tegenwoordig minder last hebt van data limieten in Europa is het prima om te gebruiken. Wat ik erg prettig vind bij google maps is dat het intikken van de naam van het restaurant (bijvoorbeeld) waar je naar toe wilt al voldoende is om het adres te vinden en meteen te plannen.  Update: sinds onze reis naar de US gebruiken we de app Waze liever dan google maps. Veel gebruiksvriendelijker en werkt overal ter wereld. We gebruiken het inmiddels ook thuis. 

3. Lonely planet (boek)

Ja hoor, behalve alle digitale hulpmiddelen koop ik nog steeds standaard de LP van de bestemming in kwestie. Gewoon om lekker in te bladeren, historische feitjes te ontdekken en gewoon voor de allerleukste voorpret. Ook op reis neem ik hem altijd mee maar ik merk wel dat ik daar de laatste tijd toch iets minder vaak gebruik van maak.

4. Trip advisor (app en desktop)

Behalve dat je op trip advisor tegenwoordig ook zo ongeveer alles kunt boeken is het natuurlijk de ideale plek om te achterhalen hoe andere reizigers over een bestemming denken. Neem iets wel altijd met een korrel zout. Azijnseikers (hoe schrijf je dat eigenlijk??) zullen er altijd blijven, dus als een bestemming 500 goede recensies heeft en eentje vind het compleet waardeloos dan is je eigen gevoel volgen soms ook best goed. 🙂 Maar behalve dat kun je het ook heel handig als planning tool gebruiken. Je maakt een nieuwe reis aan, geeft aan welke data je weg bent en je gaat vervolgens zoeken naar dingen die je wilt doen op de plek van bestemming, restaurants waar je wilt gaan eten en/of tours die je wilt lopen/fietsen enzovoort. Die sla je op in de reis en vervolgens kun je die ook nog op de juiste datum zetten. Het eindresultaat is een mooi overzicht van alle opties die er op een bestemming zijn. Of misschien niet alle opties maar het geeft je wel een beetje een beeld van wat je zou willen of kunnen doen. Heel handig naar mijn mening.

Vind je een toer die je graag wilt doen dan kun je ook nog eens rechtstreeks via de app boeken. Dat heb ik nog niet gedaan maar het lijkt me wel heel handig om een en ander op een rijtje te hebben in een app.

5. booking.com (of hotels.com, airbnb.com, expedia.nl etc. trivago)

Ik ben fan van apps zoals booking.com. Hoe handig is het om al je reserveringen bij elkaar te hebben staan? Vorig jaar hebben we letterlijk vanaf de app een uur of twee van tevoren een boeking gemaakt bij een hotel als we onderweg even een extra stop in wilden lassen. Ik gebruik zelf booking en expedia. De airbnb app vind ik ook erg handig maar voor snel tussendoor schakelen gebruik ik die niet. Wel om alle contact gegevens van mijn volgende reis (we slapen in New York in een Airbnb appartement in Brooklyn) bij de hand te hebben. Weg zijn de tijden dat je eindeloos alles moest printen voor je op reis ging. En dan vervolgens met een enorme berg papier sjouwen die je ook niet eens echt nodig had… Heel handig dus. Ik vind de booking.com app ook nog eens heel mooi vormgegeven en gebruiksvriendelijk. Mijn favoriet dus.

6. Foursquare (app)

Foursquare ontdekte ik vorig jaar eigenlijk pas. Ik had de app al veel eerder maar dacht dat het een soort instagram was waar je foto’s van je eten deelde. Nou die foto’s van eten worden er ook wel gedeeld maar wel met een totaal ander doel. Ben je ergens aangekomen maar heb je geen idee waar je kunt gaan eten of drinken in de buurt? Foursquare verteld je wat er allemaal in de buurt zit en je kunt vervolgens direct de route naar de plaats van bestemming krijgen.

Let wel even op als je naar de tips van bezoekers kijkt want heel vaak zijn die heel erg oud. Dat vind ik dan weer niet zo praktisch want om eerlijk te zijn zegt een tip uit 2013 echt helemaal niks over een restaurant waar je nu naar toe wilt. Het kan wel een andere eigenaar of chef hebben, om maar wat te noemen. Dus dat is minder nuttig. Zorg dus dat de tips en reviews op ‘most recent’ staan in plaats van het standaard ‘most popular’.

7. Along the way (app)

Een hele nieuwe voor mij maar eentje die ik nu al handig vind. Voer de naam van je bestemming in en de app laat je een route zien. Geef aan of die route klopt en je krijgt allerlei nuttige plekken along the route te zien. Ik tikte als route in dat ik van Almere naar Hilversum wilde en krijg vervolgens netjes alles langs de route te zien. Je kunt zoeken op koffie, food, parken, winkels, kunst, camping, hotels, aquarium, museum, dierentuin, fun en benzine. Waarbij ik die laatste vooral handig vind. Maar ook als je het rijden even zat bent en je wilt ergens even wat leuks doen. Tik in waar je heen wilt en de app vertelt je wat er allemaal in de buurt zit. Handig!

8. Xpense tracker (app)

Ok dit is misschien een beetje voor de nerds onder ons, maar ik vind het leuk om bij te houden hoeveel we hebben uitgegeven aan wat. En de eerlijkheid gebied me om te zeggen dat ik dat meestal maar een paar dagen vol hou. Na drie dagen ben ik al zo geschrokken van ons uitgeef gedrag dat ik het liever niet wil weten. hahaha… maar als je een beetje zicht wilt houden op je uitgaven dan is het een hele fijne app. Je maakt een reis aan en geeft de gewenste valuta van dat land weer. Vervolgens kun je invoeren wat je zoal hebt uitgegeven waarbij je ook nog kunt kiezen of dat contant was, via creditcard of pin. Handig om bij te houden wat de afrekening van je creditcard straks is bijvoorbeeld.

9. maps.me (app)

Ga je naar een land waar de wifi niet bestaat of de data schreeuwend duur is dan kun je via maps.me een kaart van het gebied downloaden (als je wel wifi hebt natuurlijk) en die kun je vervolgens off line gebruiken om bij je bestemming te komen. Wij gebruikten het in Curacao een paar keer en het werkt prima, al is het wat trager als google maps. Maar wel handig als je geen data meer hebt dus.

10. Spotify (app)

Wat is een roadtrip zonder muziek?? Je kunt een speciale playlist aanmaken voor je reis, die downloaden voor vertrek op je telefoon en voila, je hebt muziek bij de hand. Ik ben echt enorme fan van spotify. Wat deden we in hemelsnaam voor dat dat er was… ? 😉

Check ook onze roadtrip door Ierland en de USA en tips voor het plannen van je roadtrip

Delen is fijn!