Een lekker zomerse salade van courgette met entrecote en een speciale saus op basis van zonnebloempitjes.

Courgette salade met entrecote

Courgette salade met entrecote

Is het je wel eens opgevallen dat het veranderen van de vorm van een ingredient ineens een hele andere smaak kan genereren? Neem nu het gevalletje courgette. In stukjes gehakt smaakt het zoals je verwacht dat het smaakt, maak je er noedels van dan is het ineens toch totaal anders. En kun je je bijna voorstellen dat je pasta of mie of zoiets aan het eten bent, in plaats van gewoon groente.

Hetzelfde is het geval met bloemkool. Kook of rooster de bloemkool en je krijgt de smaak die je verwacht. Maak er een pizzakorst van en je herkent de bloemkool niet meer. Of maak er een bloemkool couscous van en de argeloze mee-eter zou je voor de gek kunnen houden dat het echt couscous is! Of kaas. Ik ben gek op lekkere oude kaas, maar geef me een te groot brok en ik vind het niet meer zo lekker. Dat kun je natuurlijk dan weer in kleinere blokjes verdelen, maar gewoon maar even om aan te geven dat de vorm van het ingredient ook belangrijk is.

Ken jij een ingredient waarvan de smaak echt veranderd als je de vorm veranderd?

Courgette salade met entrecote

Pasta van courgette

Toen ik voor de eerste keer een “pasta” at van courgette wist ik ook niet wat ik meemaakte. Dit was lekker! En dat had ik eigenlijk helemaal niet verwacht. Waarom maak je het dan, kun je je afvragen. Nou die eerste keer was voor een kookboek waarvoor ik zowel de recepten, als de styling, als de fotografie deed. En courgette pasta stond op de planning. En nu ben ik daar blij om, want het is een van de gerechten die ik nog steeds vaak maak.

De courgette salade moest eigenlijk een beetje op een Thaise salade gaan lijken. Dat doet het niet. De smaken zijn totaal niet Thais, maar het maakt het er zeker niet minder lekker op. De saus die eroverheen zit is sunshine saus, gemaakt met de zonnebloempitjes boter die ik al eerder maakte.

Heb je geen sunshine saus dan kun je dit vervangen door een dressing op basis van mayonaise. Ik hou het dan meestal simpel en mix eenvoudigweg wat mayonaise met een beetje citroen of een lekkere azijn.

Courgette noodels met sunshine saus en beef | simoneskitchen.nl

Courgette salade met entrecote

5 van 1 stem
GangSalade
KeukenGezonde keuken

In het recept heb ik de entrecote achterwege gelaten omdat het niet essentieel is voor de salade. Je kunt dit met of zonder vlees eten. Je kunt het vervangen door vis of vegetarisch of veganistisch laten.
Decoratief klokje bereidingstijd
bereiding 10 minuten
totaal 10 minuten

2 personen

Ingrediënten

  • 1 courgette in slierten
  • 100 gram geraspte wortel
  • handje verse koriander
  • 4 el sunshine saus
  • 2 entrecotes
  • peper en zout

  • Draai de courgette in sliertjes met een spiralizer of met een julienne snijder. Beiden werkt prima, al is een spiralizer sneller. Doe over in een kom. Je kunt de courgette even heel kort blancheren in kokend water, maar het hoeft niet. Ik eet die van mij eigenlijk altijd rauw.
  • Mix met de gehakte koriander en de wortel.
  • Druppel er sunshine saus overheen en smullen maar!
  • Bestrooi de entrecotes met peper en zout. Bak de entrecotes in boter met olie tot ze naar wens zijn.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 507kcal | Koolhydraten: 8g | Eiwit: 47g | Vet: 32g | Verzadigd vet: 14g | Meervoudigd onverzadigd vet: 2g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 15g | Cholesterol: 138mg | Natrium: 160mg | Kalium: 1021mg | Vezels: 2g | Suiker: 5g | Vitamine A: 8583IU | Vitamine C: 20mg | Calcium: 48mg | Ijzer: 4mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.