Zelf donuts maken is natuurlijk hartstikke leuk en als je ze dan vervolgens maakt met bacon en een lekkere salted caramel glaze… dan wil je nooit meer anders!

Donuts met ahornsiroop en bacon | simoneskitchen.nl
Donuts met ahornsiroop en bacon

Donuts met bacon en ahornsiroop

Deze te lekkere donuts met bacon en ahornsiroop komen uit het boek Foodtrucks van Miljuschka Witzenhausen. Ik maakte de foto’s voor dit boek in 2015 en geloof me als ik zeg dat alles uit het boek echt veel te lekker was. Nu is het boek inmiddels niet meer verkrijgbaar maar het goede nieuws is dat je deze overheerlijke donuts toch nog gewoon kunt maken!

Deeg maken

Belangrijk om te weten als je de donuts met bacon gaat maken is dat het deeg de avond van tevoren moet worden klaargemaakt. Het goede nieuws is echter dat je de donuts niet hoeft te koken. Als je al eens zelf donuts hebt gemaakt dan weet je misschien dat het deeg eerst gekookt wordt en daarna gefrituurd. Deze zijn dus makkelijker om te maken.

Alsnog is het natuurlijk best nog wel even een klusje dus ga het niet ’s morgen maken als je eigenlijk aan het werk moet. Bijvoorbeeld.

De held van de donuts is natuurlijk de frosting die je maakt met poedersuiker en de ahornsiroop. Mega zoet dus, maar dat maak je weer goed door ze te bestrooien met de uitgebakken en verkruimelde baconstukjes. Ik weet wel dat wij tijdens de shoot echt de grootste moeite hadden om niet alles in ons mond te proppen.

Dit is wel echt het ultieme comfortfood. Of noem het guilty pleasure of wat voor andere term dit soort dingen tegenwoordig heeft.

En zo staat er dan ineens een hele filmploeg in je keuken
En zo staat er dan ineens een hele filmploeg in je keuken

Opeten

Kijk en als je dan deze donuts met bacon gaat eten… en je houdt het bij één enkel exemplaar? Dan valt het allemaal nog best wel een beetje mee. De ellende is echter met dit soort gerechten dat het bij 1 stuk laten bijna onmenselijk is. Dus tja, je bent gewaarschuwd.

Misschien alleen maken als je zeker weet dat er nog 13 vrienden langs komen. Dan kom je misschien (ik zei misschien) minder in de verleiding.

Donuts met ahornsiroop en bacon | simoneskitchen.nl

Zoete zoute en zachte donuts

Nog geen review
GangKoek en gebak
KeukenAmerikaanse

Let even op dat je het deeg voor deze donuts de avond voor je ze wilt maken in de koeling zet!
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 30 minuten
bereiding 1 uur
totaal 1 uur 30 minuten

14 donuts

Ingrediënten

Donuts

  • 60 gr ongezouten boter
  • 4 tl bakpoeder
  • 1/2 tl nootmuskaat
  • 1,5 tl zout
  • 200 gr kristalsuiker
  • 250 ml volle melk
  • 2 eieren
  • 500 gr bloem

Frosting

  • 14 plakken bacon
  • 60 gr boter
  • 120 ml pure ahornsiroop
  • 110 gr poedersuiker

DONUTS

  • Smelt de boter en zet apart
  • Roer de bakpoeder, nootmuskaat, het zout en de suiker samen in een kom. Meng er de gesmolten boter, melk en eieren door. Roer in vier delen de bloem erdoor. Dek de kom af met vershoudfolie en zet een nacht in de koelkast.
  • Rol het deeg de volgende dag uit tot een halve centimeter dikte.Verwarm de frituurpan of een grote pan et olie tot 180˚C.
  • Steek rondjes uit het deeg met een koeksteker of een groot glas. Voor het middelste rondje (het beroemde donutgaatje) kun je een borrelglaasje gebruiken.
  • Frituur de donuts 2 tot 3 minuten aan elke kant. Laat ze uitlekken op bakpapier.

FROSTING

  • Bak de bacon krokant in een koekenpan of in de oven. Laat uitlekken op keukenpapier.
  • Verwarm de boter en ahornsiroop in een pan. Zodra dit samen is gesmolten roer je er de poedersuiker door.
  • Dan is het tijd om de donut af te maken! Dip de gefrituurde donut in de frosting. Verkruimel de uitgebakken bacon over de donuts.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 414kcal | Koolhydraten: 57g | Eiwit: 8g | Vet: 17g | Verzadigd vet: 8g | Meervoudigd onverzadigd vet: 2g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 6g | Transvet: 1g | Cholesterol: 58mg | Natrium: 476mg | Kalium: 280mg | Vezels: 1g | Suiker: 28g | Vitamine A: 285IU | Vitamine C: 1mg | Calcium: 104mg | Ijzer: 2mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.