20130814 MH2A59871

Tegen de tijd dat jullie dit lezen hebben we nog maar 1 dag te gaan van onze Whole30. Dan hebben we er gewoon al 30 dagen op zitten! Is uiteindelijk nog best wel heel snel gegaan als je er over nadenkt. Deze overheerlijke balletjes hebben we eigenlijk gegeten op dag 24 geloof ik, maar dat zal jullie verder worst zijn lijkt mij dan weer. Het recept heb ik gevonden op een van mijn favoriete paleo-sites. Eat, drink, Paleo

Het bedenken van lekkere recepten gaat eigenlijk steeds makkelijker en als je eenmaal gewend bent aan deze manier van eten dan is het echt goed te doen. Ik moet wel zeggen dat het anders zou zijn, als ik niet zou kunnen koken. Een vriendin van me – om maar een voorbeeld te nemen – heeft een hekel aan koken en houdt zich bij een paar veilige opties als het aankomt op de avond maaltijd.

20130814 MH2A59931

Daar is natuurlijk niks mis mee, want niet iedereen hoeft koken leuk te vinden (hoe je het gewoon niet leuk kan vinden, dat blijft voor mij dan wel een raadsel.. haha) maar als je dit gaat doen, dan is enige kennis van combinaties die wel en niet werken wel erg handig. Anders eet je waarschijnlijk 30 dagen lang een gekookt ei als ontbijt, sla voor lunch en een biefstuk met sla als avondmaal…. Te saai voor woorden natuurlijk. Er zijn echt wel genoeg sites te vinden of boeken waar heerlijke recepten in staan maar je moet wel KOKEN. En ben je gewend aan kant en klaar spul dan kost dat natuurlijk ineens best veel tijd.

20130814 MH2A59911

En ja dan ben ik wel blij dat ik koken superleuk vind en dat ik inmiddels ook wel een klein beetje combi’s kan maken. Geef me wat ingredienten die op moeten en meestal komt er wel iets eetbaars uit. Maar ik kijk ook vaak naar andere blogs, boeken, websites en tijdschriften voor inspiratie. Niks mis mee. En ik vind het ook een uitdaging om een ‘normaal’ recept te maken maar dan paleo-approved ingredienten te gebruiken. Gewoon omdat dat leuk is om te doen!

Dit recept is dus niet van mij, maar van Irena. Zij is van het blog Eat, drink, paleo en heeft daarnaast ook een paleo kookboek met dezelfde titel. Het is een van mijn favorieten en we hebben er al aardig wat recepten uit gemaakt! Aanrader dus. Jammer genoeg in print niet verkrijgbaar in Nederland (wel via de website vanuit Australie, maar is denk ik duur qua verzending) maar ik heb het e-boek gekocht… Werkt ook prima.. 😉

Zoete aardappel spinazie balletjes

Spinazie zoete aardappelballetjes

5 van 1 stem

Decoratief klokje bereidingstijd
totaal 30 minuten

4 personen

Ingrediënten

  • 1-2 zoete aardappels geschild en in blokjes gesneden
  • 300 gr geslonken spinazie
  • 1 grote ui gesneden
  • 2 el olijfolie
  • 2 teentjes knoflook gesneden
  • 4 takjes tijm blaadjes alleen gebruiken
  • rasp van 1 citroenschil
  • 1 el citroensap
  • 1,5 tl zeezout
  • 2/3 tl gemalen zwarte peper
  • 1 el arrowroot poeder kun je vinden bij o.a. Gooody Foods
  • Olie om te bakken

  • Voor de spinazie neem je een paar flinke handen spinazie, giet hier kokend water overheen en laat dit 1 minuut staan. Doe dan in een vergiet en laat goed uitlekken. Daarna knijp je met je handen zoveel mogelijk vocht eruit en hak je de spinazie klein.
  • Doe de blokjes zoete aardappel in een pan met koud water en breng aan de kook. Kook dit voor 10 minuten of tot ze gaar zijn als je er met een vork of mes in prikt (hou er rekening mee dat zoete aardappels sneller gaar is als gewone aardappel)
  • Verwarm 2 el olijfolie in een koekenpan en bak de ui zachtjes voor ongeveer 10 minuten op medium vuur tot ze glazig en goudbruin zijn. Voeg de gehakte spinazie, knoflook, citroenrasp en tijmblaadjes toe en bak dit voor nog eens 3-4 minuten. Besprenkel met citroensap.
  • Giet de zoete aardappel af en laat uitlekken. Doe in een kom en pureer ze met een stamper of een vork. Als het niet helemaal glad is, is dat prima. Voeg spinazie mengsel, zout, peper en arrowroot toe en meng dit goed samen.
  • Verwarm een dunne laag olie in een koekenpan tot heet en zet het vuur dan iets lager. Maak je handen nat en rol balletjes van je spinazie-zoete aardappel mengsel. De balletjes moeten iets groter zijn als een golf balletje. Doe ze in de hetepan, laat een beetje ruimte over tussen de balletjes en bak ze aan alle kanten goudbruin en crispy.
  • Serveer met een beetje tijm en citroenpartjes.
  • Voor een complete maaltijd kun je deze eten met een lekker stuk vlees of vis naar keuze.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 157kcal | Koolhydraten: 21g | Eiwit: 4g | Vet: 7g | Verzadigd vet: 1g | Natrium: 247mg | Kalium: 711mg | Vezels: 5g | Suiker: 5g | Vitamine A: 17721IU | Vitamine C: 28mg | Calcium: 107mg | Ijzer: 3mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.