Zelf ricotta maken is een stuk eenvoudiger dan je wellicht denkt. Je kunt het zo maken met een mengsel van volle melk, slagroom en citroen. En natuurlijk kan je het ook ‘gewoon’ in de winkel kopen, maar hoe leuk is het om aan de slag te gaan en lekker zelf ricotta te maken? In dit recept leg ik je uit hoe je straks zelfgemaakte ricotta kunt serveren aan je gasten (of natuurlijk gewoon aan jezelf).

Zelf ricotta maken
Zelf ricotta maken is simpel!

Zelf ricotta maken: helemaal niet zo moeilijk

Kijk… het is natuurlijk heel simpel; de Nederlanders heten niet voor niks kaaskoppen. Dat is omdat we kaas maken en van kaas houden. Tenminste als je het dan over ondergetekende hebt, dan geldt dat zeker. Ik zou willen dat ik me de allereerste keer dat ik kaas proefde nog zou kunnen herinneren, maar helaas…. die herinnering is gevlogen. (ouderdom he, je kent dat wel…  of nog niet.. haha)

De allereerste keer dat ik kaas maakte was voor een Daring Baker challenge jaren geleden inmiddels alweer. Mascarpone was het. Misschien technisch gezien niet echt zo ingewikkeld als ‘echte’ kaas maar toch.. als je het nog nooit gedaan hebt, behoorlijk indrukwekkend en achteraf; ongelofelijk simpel. In de basis is mascarpone slagroom verhitten met citroen, uit laten lekken en je hebt mascarpone! Het echte recept is iets uitgebreider maar die zal ik op een later tijdstip nog wel eens delen.

Kaas benodigdheden
Benodigdheden voor het maken van kaas

Zelf ricotta maken: twee manieren

Ik had het vele maanden later in mijn hoofd gehaald om zelf kaas te gaan maken en waar kun je dan beter mee starten als met de eenvoudigste kaas; ricotta. Je kunt ricotta op twee verschillende manieren maken. De eerste – en officiële – manier is om de ricotta te maken met de wei die over is van kaasproductie. Maar als je nog in het beginstadium bent heb je geen wei en dus kies je voor de tweede methode; ricotta maken van volle melk.

Rauwe melk gebruiken voor zelfgemaakte ricotta

Het is het allerlekkerste voor zelfgemaakte ricotta is als je hiervoor rauwe melk gebruikt, maar dat is niet overal verkrijgbaar. Ik kocht het bij de Lindenhoff in Baambrugge maar ik weet zeker dat het bij diverse boerderijen en andere winkels in Nederland ook verkrijgbaar is. Met gepasteuriseerde melk lukt het ook (gebruik dus geen gesteriliseerde melk!) maar rauwe melk is – naar mijn idee – voller van smaak.

Met volle melk duurt het ook ietsje langer, maar alsnog snel. Gebruik bij voorkeur biologisch volle melk.

Maken van de ricotta
Verhitten en uitlekken

Braumarkt

Ben je overigens zelf op zoek naar spullen om kaas te maken, kijk dan eens online naar de Braumarkt. Die zit hier in Almere, dus ik kan er gewoon langs rijden, maar het is eigenlijk een webwinkel. Ze hebben daar alle basisingrediënten om aan de slag te gaan met kaas maken. Officieel zijn ze gericht op het brouwen van bier en wijn en dergelijke maar er is dus ook een volledige afdeling voor het maken van zuivel. De moeite waard om eens te checken als je daar zelf ook mee aan de gang wilt.

Voor kaasdoek kun je vaak goedkoper op een goede markt slagen dus kijk even of je ergens anders spullen kunt vinden. Tegenwoordig kun je ook prima slagen bij bol.com bijvoorbeeld. Heel veel heb je  niet nodig. Voor deze ricotta heb ik gebruik gemaakt van citroen en niet van citroenzuur, maar dat wil ik nog op een later moment gaan uitproberen.

Heerlijk om zo te eten; homemade ricotta
Zelfgemaakte ricotta is o zo lekker met granaatappel pitjes en honing

Ricotta zelf maken: wat heb je nodig?

Veel extra spullen heb je voor het zelf maken van ricotta niet nodig. Het is slagroom, volle melk, citroen, een goede thermometer, kaasdoek en een vergiet of zeef om in uit te lekken.

Na een paar uur is de ricotta lekker genoeg om te gebruiken (en veel lekkerder dan een standaard potje uit de supermarkt!) maar als je het een paar dagen in de koelkast bewaart met wat mooie olijfolie en wat maldon zout dan wordt het alleen maar lekkerder!

De smaken van de ricotta moeten even ontwikkelen. Hetzelfde is het geval als je zelf geitenkaas gaat maken. Maar als je dan eenmaal je zelfgemaakte ricotta proeft… Heerlijk!

Zelf ricotta maken

Zelf ricotta maken

4.13 van 8 stemmen
GangBasis
KeukenItaliaanse keuken

Eenvoudig recept om je eigen ricotta te maken
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 45 minuten
bereiding 45 minuten
totaal 1 uur 30 minuten

Materiaal

Ingrediënten

  • 250 ml slagroom
  • 750 ml volle melk
  • 3 el citroen
  • 1/2 tl zout

  • Doe de slagroom, de melk en het zout bij elkaar in een steelpan. Verwarm het geheel heel langzaam tot 80˚ C. Haal direct van het vuur en voeg de uitgeperste 3 eetlepels citroensap toe. Roer eenmaal door om te combineren en dek de pan dan af met een plasticfolie en laat een half uur staan.
  • Zet je zeef of vergiet klaar met een grote kom eronder en leg drie lagen kaasdoek in je vergiet. Giet je mengsel voorzichtig in het vergiet en laat uitlekken. Bij mij duurde het 45 minuten maar het kan soms langer of minder lang duren.
  • Zodra het uitgelekt is doe je het over in een kom. Maak op smaak en klaar om te eten of verder te verwerken

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 1332kcal | Koolhydraten: 47g | Eiwit: 33g | Vet: 116g | Verzadigd vet: 72g | Meervoudigd onverzadigd vet: 5g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 28g | Cholesterol: 377mg | Natrium: 1525mg | Kalium: 1461mg | Vezels: 1g | Suiker: 46g | Vitamine A: 4960IU | Vitamine C: 25mg | Calcium: 1130mg | Ijzer: 1mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.