Zelf ras el hanout maken
Een van de specerijenmixen die je eenvoudig zelf thuis kunt maken is ras el hanout. Hoewel je het tegenwoordig overal wel kant- en klaar kunt kopen is het zelf maken vaak veel beter qua smaak.
Specerijen in bulk kopen
Ik koop graag specerijen in bulk. De meeste hele specerijen kun je tegenwoordig wel in de supermarkt kopen maar ten eerste zijn die vaak idioot duur en ten tweede heb ik nog wel eens het idee dat ze veel te lang hebben gelegen en dus geen enkele kracht meer hebben. Dus koop ik graag specerijen op de zwarte markt in Beverwijk bijvoorbeeld of bij de Turkse supermarkt waar hele specerijen veel gebruikelijker zijn. Het nadeel daarvan is dat je dan wel meteen een enorme hoeveelheid hebt. Dus wat doe je er dan mee?
Zelf Ras el Hanout maken
Nou ja gebruiken natuurlijk maar het is ook leuk om met al die specerijen eens een eigen mengsel te maken. Ik vind ras el hanout erg lekker en tegenwoordig is er die van Jonnie Boer die eigenlijk heel erg goed is, maar wil je hem toch zelf maken dan heb ik hier het recept voor je!
Vergeet niet om de hele specerijen even goed te roosteren, daardoor komen de geuren en smaken goed vrij. Bewaar in een potje dat goed afsluitbaar is en je kunt er een aardig tijdje mee vooruit. Hoe lang precies is een beetje afhankelijk van je basis ingrediënten. De mijne gaat zeker een maand of twee, drie mee voor het zijn kracht verliest. Het bederft niet maar wordt minder sterk in smaak.
Wat betekent ras el hanout?
De naam ras el hanout betekent zoveel als de bovenste van de plank, doelend op het feit dat er vroeger alleen de beste ingrediënten voor werden gebruikt. Ras el hanout kan wel tot 20 verschillende ingrediënten bevatten. Het wordt veel gebruikt als onderdeel van curries, maar kan ook gebruikt worden om vlees of vis mee in te wrijven.
Welke ingrediënten gaan er in ras el hanout?
De exacte mix van ingrediënten wil nog wel eens variëren. Ik geef je dus hier mijn meest gebruikte eenvoudige mix maar ik geef je hieronder ook nog wat variaties.
- Korianderzaad
- Komijnzaad
- kaneel
- gember
- kurkuma
- zwarte peper
- kardemom
Zoals gezegd kan een mix tot wel 20 verschillende ingrediënten bevatten en je kunt het dus ook makkelijk aanpassen naar eigen wens. Voeg eens een van de volgende extra ingrediënten toe:
- kruidnagel
- fenegriek
- nootmuskaat
- venkel
- chufa
- gedroogde rozenblaadjes
- anijszaad
- chili
Ook de verhoudingen van de verschillende onderdelen van ras el hanout kan variëren, afhankelijk van het land van oorsprong. Kortom, deze specerijenmix is behoorlijk veelzijdig en wat je er precies indoet ligt aan je eigen voorkeuren.
Het recept hieronder is een basis waaraan je je eigen twist kunt geven.
Ras el Hanout maken
Ingrediënten
- 2 el korianderzaadjes
- 2 el komijnzaad
- 1 el kaneelpoeder
- 1 tl gemberpoeder
- 1 tl kurkuma
- 1 tl zwarte peper
- 1 tl kardemom
- Doe de koriander en komijn in een droge koekenpan en rooster tot ze geurend zijn. Doe over in een vijzel en maal ze fijn. Meng met de andere ingredienten en bewaar in een afgesloten pot voor een paar maanden.
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Hai Simone, mijn ogen werden groter toen ik je recept voor zelf gemaakte Ras El Hanout zag. 12 jaar geleden was ik in Marokko en proefde ik voor het eerst de kruiden. Ik heb het gevraagd aan de ober en ben daarna met de taxi 20 min rijden naar een zwarte markt gereden, echt nog met de kleedjes op de grond en heerlijk rommelig 🙂 Gevonden natuurlijk en super blij met mijn zak toverkruid.
Later kwam ik er achter dat ze de kruiden ook op de bazaar verkochten. Ik kom uit Heemskerk dus is naast de deur haha.
Dankje, ik ga het zeker een keer maken
Nou dat is helemaal mooi inderdaad! Zeker lekker zelf maken, zo makkelijk!
Pingback: Marokkaanse gehaktballetjes - Donna Caramella
Dankjewel! Met jouw mengsel een heerlijke vegetarische harira gemaakt. Met kikkererwten en linzen.
He Judith,
Ah fijn. Klinkt goed in ieder geval!
Pingback: Waar koop je al die Midden-Oosterse ingrediënten? - Lauriekoek
Moet er groene kardemom in of zwarte?
Kan allebei. Ik gebruikte groene. De zwarte zijn wat minder makkelijk verkrijgbaar.
Wat een fantastische foto’s! En wat tof, ik had echt geen idee wat de ingrediënten van ras en hanout waren maar het gebruik het vet vaak. Ik ga het proberen, leuk!
Wat een belachelijk mooie foto weer Simone! Waar gebruik jij ras el hanout het liefst bij?
Ik vind het heel lekker om vlees mee te kruiden. Kip bijvoorbeeld maar ook in een dressing voor een salade werkt het altijd goed. Wel een salade met een beetje vulling dus met spelt of couscous of zoiets ?