Zelf mosterd maken is een leuk klusje, maar kost je wel wat tijd. Om de smaken te laten ontwikkelen moet je de mosterd namelijk een dag of drie laten staan. Maar het maken zelf is zo gepiept. Daarna dus even geduld uitoefenen.

Zelf mosterd maken

Zelf mosterd maken

Ik ben soms een bijzonder ongeduldig typetje… Brood dat moet rijzen, vind ik vervelend. Dingen die moeten weken, vind ik langdradig. En mosterdzaadjes die moeten weken.. dat leek me gewoon overbodig. Want ja tuurlijk heb ik op het internet flink gezocht naar recepten om zelf mosterd te maken. ‘Hoe moeilijk kan het zijn?’ dacht ik nog en toog aan de slag met x-gram mosterdzaadjes, azijn en nog zo wat dingen. Het recept dat ik uiteindelijk had gevonden, vertelde me dat ik het niet hoefde te weken. Gewoon alles bij elkaar gooien, even lekker draaien en hopla; je hebt mosterd.

Zelf mosterd maken

Toch niet zo ideaal?

Je snapt dat de ongeduldige mens in mij dit het ideale recept vond. Wat er dan niet bijstond jammer genoeg is dat mosterd, net gedraaid, echt niet te eten is. Dus de eerste keer proeven sprongen mijn ogen bijna uit hun kassen. Wat een vreselijke smaak! Gelukkig bracht het blog van Esmee, zoals wel vaker, uitkomst; bij haar recept met mosterd staat; drie dagen laten staan… Aha!

Zelf mosterd maken

Poging twee

Ik kan je vertellen overigens dat die ene mosterd nooit lekker is geworden. Waardeloos recept dus. Er bleef me niks anders over als de hele bende wegspoelen en overnieuw beginnen. Dit keer – uiteraard – met als basis het recept van Esmee herself. Want die mosterd ken ik en vind ik lekker. En het maken is niet ingewikkeld. Het enige verschil is dat ik de knoflook eruit heb gelaten.

Voor het maken van de mosterd doe je alle ingrediënten bij elkaar in een glazen of plastic kom en dit laat je een nacht staan. De mosterdzaadjes worden zo wat zachter en laten zich beter mengen.

Na een nachtje doe je alles bij elkaar in een blender of staafmixer en je draait het zo glad als jij lekker vindt. Ik heb de mosterd niet heel glad gedraaid. Ik hou van wat grovere mosterd, maar hoe langer je het draait des te gladder je mosterd wordt.

Paar dagen

Daarna is het dus belangrijk om de mosterd minimaal drie dagen te laten staan buiten de koeling. Op die manier hebben de smaken de tijd om goed te ontwikkelen en wordt je mosterd lekker. Daarna doe je het over in de koeling.

Zelf mosterd maken

Mosterd maken

Nog geen review
GangBijgerecht
KeukenHollandse keuken

Zelf mosterd maken is met dit eenvoudige recept echt niet ingewikkeld
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 15 minuten
Rusttijd3 dagen
totaal 3 dagen 15 minuten

Ingrediënten

  • 60 gram bruin mosterd zaad
  • 60 gram geel mosterdzaad
  • 10 gram verse gember
  • 1 rode peper
  • 2 tl cayennepeper
  • 4 tl suiker
  • 250 ml appelciderazijn

  • Doe alle ingredienten bij elkaar in een plastic of glazen kom en laat dit een nacht staan. Of doe het ’s morgens en draai de mosterd ’s middags
  • Doe het bij elkaar in een blender en pureer alles tot het op mosterd lijkt. Als het te dik is, dan doe je er wat azijn bij. Schep de mosterd in schone potten.
  • De mosterd moet minimaal drie dagen buiten de koelkast rijpen.
  • Bewaar daarna in de koelkast.

Notities

De voedingswaarde is voor de volledige hoeveelheid

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 774kcal | Koolhydraten: 63g | Eiwit: 33g | Vet: 44g | Verzadigd vet: 3g | Meervoudigd onverzadigd vet: 13g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 27g | Natrium: 36mg | Kalium: 1353mg | Vezels: 17g | Suiker: 29g | Vitamine A: 1964IU | Vitamine C: 78mg | Calcium: 361mg | Ijzer: 12mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.