Zelf mosterd maken
Zelf mosterd maken is een leuk klusje, maar kost je wel wat tijd. Om de smaken te laten ontwikkelen moet je de mosterd namelijk een dag of drie laten staan. Maar het maken zelf is zo gepiept. Daarna dus even geduld uitoefenen.
Zelf mosterd maken
Ik ben soms een bijzonder ongeduldig typetje… Brood dat moet rijzen, vind ik vervelend. Dingen die moeten weken, vind ik langdradig. En mosterdzaadjes die moeten weken.. dat leek me gewoon overbodig. Want ja tuurlijk heb ik op het internet flink gezocht naar recepten om zelf mosterd te maken. ‘Hoe moeilijk kan het zijn?’ dacht ik nog en toog aan de slag met x-gram mosterdzaadjes, azijn en nog zo wat dingen. Het recept dat ik uiteindelijk had gevonden, vertelde me dat ik het niet hoefde te weken. Gewoon alles bij elkaar gooien, even lekker draaien en hopla; je hebt mosterd.
Toch niet zo ideaal?
Je snapt dat de ongeduldige mens in mij dit het ideale recept vond. Wat er dan niet bijstond jammer genoeg is dat mosterd, net gedraaid, echt niet te eten is. Dus de eerste keer proeven sprongen mijn ogen bijna uit hun kassen. Wat een vreselijke smaak! Gelukkig bracht het blog van Esmee, zoals wel vaker, uitkomst; bij haar recept met mosterd staat; drie dagen laten staan… Aha!
Poging twee
Ik kan je vertellen overigens dat die ene mosterd nooit lekker is geworden. Waardeloos recept dus. Er bleef me niks anders over als de hele bende wegspoelen en overnieuw beginnen. Dit keer – uiteraard – met als basis het recept van Esmee herself. Want die mosterd ken ik en vind ik lekker. En het maken is niet ingewikkeld. Het enige verschil is dat ik de knoflook eruit heb gelaten.
Voor het maken van de mosterd doe je alle ingrediënten bij elkaar in een glazen of plastic kom en dit laat je een nacht staan. De mosterdzaadjes worden zo wat zachter en laten zich beter mengen.
Na een nachtje doe je alles bij elkaar in een blender of staafmixer en je draait het zo glad als jij lekker vindt. Ik heb de mosterd niet heel glad gedraaid. Ik hou van wat grovere mosterd, maar hoe langer je het draait des te gladder je mosterd wordt.
Paar dagen
Daarna is het dus belangrijk om de mosterd minimaal drie dagen te laten staan buiten de koeling. Op die manier hebben de smaken de tijd om goed te ontwikkelen en wordt je mosterd lekker. Daarna doe je het over in de koeling.
Mosterd maken
Ingrediënten
- 60 gram bruin mosterd zaad
- 60 gram geel mosterdzaad
- 10 gram verse gember
- 1 rode peper
- 2 tl cayennepeper
- 4 tl suiker
- 250 ml appelciderazijn
- Doe alle ingredienten bij elkaar in een plastic of glazen kom en laat dit een nacht staan. Of doe het ’s morgens en draai de mosterd ’s middags
- Doe het bij elkaar in een blender en pureer alles tot het op mosterd lijkt. Als het te dik is, dan doe je er wat azijn bij. Schep de mosterd in schone potten.
- De mosterd moet minimaal drie dagen buiten de koelkast rijpen.
- Bewaar daarna in de koelkast.
Notities
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Zijn de rode peper en cayenne voor de smaak of voor de scherpheid? Als je de mosterd een tijd laat rijpen zorgen chemische processen voor de scherpte van de mosterd. Extra cayenne en peper lijkt me dan wel heel scherp.
Een rode peper is altijd welkom voor ons, dus die zit er toch in. Ik heb vanavond geproefd, volgens mij gaat het gelukkig toch goed komen.
Maar ik zal het nooit meer doen : -)
O gelukkig dat ie toch nog wel ok is geworden!
Niet zo slim dus, ik wacht inderdaad maar gewoon even af.
Vorige week had ik veilig en bescheiden de helft van de hoeveelheden gebruikt zodat ik 1 potje kon vullen. Al was ik het halveren bij de pepers weer even vergeten, dus werd ie lekker pittig en gelukkig ook erg lekker : -)
Nu durfde ik het wel aan om de totale hoeveelheden te gebruiken. Maar waarom heb ik niet het recept ook nog even snel doorgelezen …
Ik ben benieuwd naar het resultaat !
Wat heb jij als tip voor een milde mosterd ? Gewoon 1 rode peper en bv helemaal geen cayenne peper of deze juist vervangen door gewone paprikapoeder ?
Een milde mosterd zou ik inderdaad geen rode peper aan toe voegen en ook geen cayenne. Tenzij je alsnog een beetje pit wilt hebben. Ik ben geen fan van paprika in mijn mosterd maar dat is persoonlijk. Haha.. 😉 En heb je hem al geproefd?
Oeps
Vorige week een heerlijke extra pittige chili mosterd gemaakt.
Vandaag aan de slag voor een milde variant voor de rest van de familie. Zonder het recept verder (goed) te lezen een pepertje en paprika gebruikt. Maar eh … ik heb alleen maar gerookte paprika, dus dat zit er nu in.
Wat mag ik verwachten ?? Wordt deze mosterd helemaal niet lekker of is er een andere reden dat ik voortaan die DRIE zinnen gewoon goed moet lezen ??!
Ooo ja dat is een gevalletje oops… Wacht het gewoon even af. Smaken verschillen natuurlijk en misschien vind jij deze wel lekker. Ik hoop het voor je…. Ik vond hem niet echt om over naar huis te schrijven dus… Sorry!
Ooooh! Simone! Ik vind het hilarisch! En ik heb je gehoord: Doe géén gerookte paprikapoeder door de mosterd….
En ja, sommige dingen worden gewoon beter naarmate ze ouder worden. Net zoals wij! 😉
X