Zelf dukkah maken is niet ingewikkeld en deze heerlijke topping kun je vervolgens overal overheen strooien!

zelf dukkah maken

Zelf dukkah maken

Dukkah is een specerijenmix die veel gebruikt wordt in het Midden-oosten. Behalve specerijen bevat een goede dukkahmix uiteraard noten en kruiden. Vooral die noten maken het een andere mix dan bijvoorbeeld garam masala of ras el hanout.

Van oorsprong word dukkah veel gebruikt als dip. Zet een schaaltje met lekkere olijfolie neer, een schaaltje met dukkah en natuurlijk lekker brood en je hebt een fantastisch lekker gerechtje. Maar je kunt het ook prima gebruiken om over salades heen te strooien.

Makkelijk recept

Het recept voor dit lekkere gerechtje komt van Annabel Langbein. Ik gebruikte haar boek Simple Pleasures ooit om een aantal lekkere gerechten te maken toen ik weer eens op zoek was naar een nieuwe uitdaging. Deze dukkah is het eerste gerecht uit het boek wat ik maakte.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik nog nooit van dukkah had gehoord toen ik een jaar of 7 geleden een fotoshoot had voor Jacketz. Misschien ken je ze (nog) wel; dat zijn de jongen die van die heerlijke gevulde gepofte aardappels verkopen in Leiden en Amsterdam.

Affijn, zij hadden een potje dukkah dat op de foto moest.. Dat was mijn eerste kennismaking met dit lekkere oosters getinte mengsel. In weze kun je van alles in dukkah gooien maar Annabel koos voor de ingrediënten hieronder.

Hoe maak je zelf dukkah

Van oorsprong bevat dukkah meestal hazelnoten, maar je kunt er natuurlijk ook goed andere noten in verwerken.

Je kunt het – zoals gezegd – gebruiken als dip. Lekker brood met olijfolie en dan even dippen in een bakje dukkah. Of over een salade is het lekker, bij een goed stuk vlees en ga zo nog maar even door.

Je maakt de dukkah heel eenvoudig door alle ingrediënten goed te mengen in een kom. Deze spreid je vervolgens uit in een enkele laag op een bakplaat. Rooster in de oven op 180˚C tot het mooi goudbruin is geworden. Laat het niet te zwart worden want dan wordt het bitter en minder lekker.

Fijnmalen

Na het roosteren doe je het in de keukenmachine en draai je tot een semi grof mengsel. Je wilt het niet te lang laten draaien want dan heb je notenboter. Pulse het een aantal keer tot de noten naar wens zijn. Je kunt op de foto zien hoe grof ik het laat.

Om het te bewaren laat je het mengsel echt goed afkoelen. Daarna kun je het bewaren in een luchtdichte trommel of pot voor zeker een paar weken.

Je ruikt snel genoeg als het muf is geworden. Gooi het dan weg want muffe dukkah is natuurlijk niet lekker. Ik vind het overigens ook lekker om over een bakje yoghurt te strooien. Keus genoeg om dat potje niet te lang te laten staan!

Veel gestelde vragen

Waar komt dukkah vandaan?

Dukkah is een specerijenmix die oorspronkelijk uit het midden-oosten komt, maar hier steeds meer ingeburgerd raakt

Kan ik dukkah ook gebruiken voor een zoet recept?

Dat kan prima, maar ligt er een beetje aan wat je er allemaal in hebt gedaan. Hou er rekening mee dat sommige smaken niet goed samengaan met zoet. Doe er eens een beetje kaneel bij bijvoorbeeld en laat het zout weg uit het recept. Ik vind het lekker over de yoghurt gestrooid, maar probeer het vooral uit.

Is dukkah koolhydraatarm?

Het hoofdbestanddeel is noten dus dat maakt het een redelijk koolhydraatarme toevoeging aan je maaltijden. In dit hele recept zit in totaal slechts 53 gram koolhydraten. En hou er rekening mee dat je slechts een klein beetje per keer gebruikt

Check dit recept voor een heerlijke wortelsalade met dukkah.

Zelf notendukkah maken | simoneskitchen.nl

Notendukkah met komijn

3.34 van 9 stemmen
GangBijgerecht
KeukenMidden oosten

Een heerlijke dukkah met diverse noten en komijn. Dit recept maakt ongeveer 250 gram dukkah.
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 5 minuten
bereiding 10 minuten
totaal 15 minuten

1 portie

Materiaal

Ingrediënten

  • 75 gram hazelnoten blanke
  • 150 gram amandelen blanke
  • 2 el komijnzaad
  • 1 el korianderzaad
  • 1,5 tl venkelzaad
  • 2 tl zwart sesamzaad of gewoon sesamzaad
  • 1 tl zoutvlokken

  • Verwarm de oven voor op 180 ˚C. Doe alle ingrediënten bij elkaar en spreid het uit over een bakplaat.
  • Zet in de voorverwarmde oven en rooster het voor ongeveer tien minuten of tot het goudbruin en geurig is. Laat de dukkah niet te donker worden, dan wordt het bitter.
  • Laat iets afkoelen en doe dan in de keukenmachine om het te malen.
  • Draai de dukkah niet te lang want dan heb je straks notenboter, maar maak er een grof mengsel van.

Notities

De voedingswaarde is voor het hele recept!

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 1418kcal | Koolhydraten: 53g | Eiwit: 46g | Vet: 126g | Verzadigd vet: 10g | Meervoudigd onverzadigd vet: 26g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 84g | Transvet: 1g | Natrium: 2350mg | Kalium: 1896mg | Vezels: 29g | Suiker: 10g | Vitamine A: 200IU | Vitamine C: 6mg | Calcium: 677mg | Ijzer: 18mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Recepten met dukkah

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.