Deze lekkere yoghurtcake met rabarber is makkelijk om te maken en kun je desgewenst aanpassen. Ik deed er chocola in maar zonder is ook zeker goed mogelijk.

Yoghurtcake met rabarber

Yoghurtcake met rabarber

Ik maakte deze yoghurtcake met rabarber oorspronkelijk jaren geleden ter gelegenheid van Moederdag. En daar is ie natuurlijk bij uitstek geschikt voor maar je kunt het op elk moment maken. Mits het natuurlijk wel rabarber seizoen is. Dat duurt me altijd net even te kort, want ik ben dol op rabarber! Dus ik kan het niet vaak genoeg gebruiken.

In deze yoghurtcake heb ik ook stukjes chocola verwerkt. Dat is volledig optioneel. De chocola maakt het geheel wel wat zwaarder, dus hou je meer van een luchtige cake laat dan de chocola weg en ga alleen voor de rabarber en de sinaasappel.

Yoghurtcake met rabarber en sinaasappel

Friszure rabarber

Rabarber is een van die groentes die bij uitstek goed past in een zoete cake. Door het lekker frisse van de rabarber zorgt het voor een perfecte balans. En de yoghurt in de cake helpt daar zeker aan mee. Ik vind yoghurt vaak lekkerder dan ‘gewone’ zuivel dus meestal gebruik ik dat in een cake. Heb je een zuivelintolerantie dan zou je de yoghurt ook kunnen vervangen voor kokosyoghurt. Hou er dan wel rekening mee dat de smaak van de cake ook verandert.

Voor het maken van de yoghurtcake gebruik je een 25 centimeter bakblik. Ik heb hier twee varianten gemaakt. Eentje met icing en amandelen en een soort kinderversie in een klein rond springvorm blikje. Welke je gebruikt is natuurlijk aan jou. Het enige om wel rekening mee te houden is de totale baktijd. Als je de ronde springvormpjes (10 centimeter doorsnee) gebruikt dan is het handig om de baktijd in de gaten te houden. Waarschijnlijk heb je dan aan een minuut of 20-30 genoeg om de yoghurtcake te garen.

Yoghurtcake met rabarber

Goed te bewaren

Het fijne van de yoghurtcake met rabarber is dat je het redelijk goed kunt bewaren. Dit komt door de rabarber die ervoor zorgt dat de yoghurtcake lekker smeuïg blijft. En als ie iets droger wordt is het heerlijk om te serveren met een flinke klodder slagroom!

Yoghurtcake met rabarber

Yoghurtcake met rabarber

4.50 van 2 stemmen
GangKoek en gebak
KeukenHollandse keuken

Lekkere en makkelijke cake met yoghurt en rabarber en sinaasappel
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 10 minuten
bereiding 1 uur
totaal 1 uur 10 minuten

12 personen

Materiaal

  • Cakeblik 25 cm

Ingrediënten

  • 185 gr hangop of volle Griekse yoghurt
  • 270 gr bloem
  • 1,5 tl bakpoeder
  • 1/2 tl bakzout
  • 1/2 tl zout
  • 215 gr suiker
  • 1 groot ei
  • 150 ml sinaasappelsap vers geperst
  • rasp van 1 sinaasappel
  • 250 gr rabarber in kleine stukjes gesneden
  • 100 gr pure chocola in stukjes gehakt Optioneel

Voor de topping:

  • Poedersuiker
  • Geschaafde amandelen kort geroosterd in de koekenpan

Hoe maak je de yoghurtcake

  • Verwarm de oven voor op 180˚C. Bekleed een cakevorm van 25 cm met bakpapier en zet apart.
  • Doe de bloem, bakpoeder, bakzout en het zout samen in een grote kom en meng dit goed door.
  • In een andere kom doe je de yoghurt, suiker, ei en het sinaasappelsap. Roer dit goed door en voeg dan het bloem mengsel toe. Mix dit goed en roer er vervolgens met een houten lepel de rabarber en de gehakte chocola erdoor (als je die gebruikt) en de sinaasappelrasp.
  • Doe over in de cake vorm en bak in de voorverwarmde oven voor ongeveer 50 minuten. Check met een houten prikker in het midden van de cake of deze gaar is. Komt de prikker er schoon uit dan is de cake gaar.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 219kcal | Koolhydraten: 43g | Eiwit: 5g | Vet: 4g | Verzadigd vet: 2g | Meervoudigd onverzadigd vet: 0.3g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 1g | Transvet: 0.003g | Cholesterol: 14mg | Natrium: 164mg | Kalium: 225mg | Vezels: 1g | Suiker: 24g | Vitamine A: 68IU | Vitamine C: 8mg | Calcium: 71mg | Ijzer: 1mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.