Een heerlijke vegaburger met kikkererwten, wortel en tahini. De kikkererwtenburgers zijn makkelijk om te maken en heerlijk op een broodje of gewoon zo bij de maaltijd.

Kikkererwtenburgers met wortel en sesam

Kikkererwtenburgers met wortel

Om eerlijk te zijn dacht ik; zijn dit nou wortelburgers of kikkererwtenburgers? Want er gaat zoveel wortel in dat beide termen eigenlijk wel van toepassing zouden kunnen zijn. Om de kikkererwtenburgers te maken heb je de volgende dingen nodig:

  • wortels (750 gr, geraspt)
  • Kikkererwten, 400 gr uit blik, afgespoeld en goed uitgelekt
  • ui
  • tahini
  • citroen
  • komijn
  • panko
  • ei
  • sesamzaadjes

En daarnaast maak je er nog een dressing voor met als basis yoghurt. Ben je niet zo van de yoghurt dan kun je hier ook wat mayonaise door roeren. Dat geeft een romiger effect maar ook meer calorieën. Het is maar net wat je belangrijk vindt… 🙂

Vegaburgers

De vegaburger is inmiddels wel helemaal ingeburgerd. Als je de winkels inloopt wordt je ermee om je oren geslagen. Maar ga je kijken op de ingrediënten van de verpakking dan word je daar niet perse vrolijk van. De vegaburgers die je in de supermarkt kunt kopen zijn niet per definitie gezond. Veel mensen maken de verkeerde inschatting dat een vegaburger altijd beter zou zijn dan een vleesburger. Dat is dus pertinent niet waar. Afgezien van het feit dat ik niet anti-vlees ben, ben ik wel anti (nep) vleesburger.

Hoeveel lekkerder is het om deze heerlijke kikkererwtenburgers gewoon zelf thuis te maken? Het is niet ingewikkeld en je weet in ieder geval precies wat erin gaat. Geen gekke e-nummers om rekening mee te houden.

Tips

Wel even een paar tips als je de kikkererwtenburgers gaat maken. Ten eerste zit er een stuk minder binding in deze burgers, als je het vergelijkt met een vlees burger. Dat betekent dat je ze met iets meer beleidt moet behandelen. Draai ze voorzichtig om en maak ze niet al te groot. Hoe groter je de burgers maakt des te eerder ze uit elkaar vallen.

Ik vond het bij deze burgers alleszins meevallen maar alsnog toch even goed opletten dat je niet bij het omdraaien de kikkererwtenburgers doormidden laat vallen. Zijn ze alsnog even lekker maar ziet er toch iets minder charmant uit op je bord.

Serveren met

De kikkererwtenburgers serveer je vervolgens met de yoghurt dressing en het is ook heerlijk om er een geprakte avocado op te doen. Hoeveel je daarvan nodig hebt ligt een beetje aan de maat van je avocado. Ik had er eentje gebruikt dan krijg je een dunnere laag dan je hier op de foto ziet. Twee avocado’s voor zes burger is realistischer.

Verder kun je er natuurlijk op doen wat je zelf lekker vindt. Hier gebruikten we gekarameliseerde rode ui, sla en chilisaus.

Kikkererwten wortel burger | simoneskitchen.nl

Kikkererwtenburgers met wortel en sesam

4 van 4 stemmen
GangHoofdgerecht, snacks
KeukenHollandse

Heerlijke vegetarische burgers met wortel en kikkererwten
Decoratief klokje bereidingstijd
bereiding 30 minuten
totaal 30 minuten

6 burgers

Ingrediënten

  • 750 gr wortels geraspt
  • 400 gr kikkererwten afgespoeld en uitgelekt
  • 1 kleine ui grof gehakt
  • 2 el tahini
  • 1/2 citroen rasp
  • 1 tl komijn gemalen
  • 100 gr panko
  • 1 ei
  • 3 el sesamzaadjes
  • 1 el olijfolie

Yoghurt dressing

  • 150 ml Griekse yoghurt
  • 2 el tahini
  • 1/2 citroen rasp van

Om te serveren

  • broodjes
  • sla rode ui, avocado, chilisaus om te serveren
  • 2 avocado geprakt

  • Doe 1/3 van de geraspte wortel in een keukenmachine met de kikkererwten, ui, 2 el van de tahini, komijn en het ei.
  • Draai dit tot een dikke pasta, doe over in een grote kom.
  • Verwarm 1 el van de olie in een grote koekenpan en bak dan de rest van de wortel voor 8-10 minuten, blijf roeren tot de wortel gaar is. Het zal dan iets geler worden. Voeg de gekookte wortel toe aan je eerder gedraaide pasta met het panko, citroenrasp en sesamzaadjes. Voeg peper en zout toe en meng goed met je handen.
  • Verdeel het mengsel in 6 stuks en vorm het met natte handen in burgers. Dek af en laat koelen tot je het nodig hebt.
  • Maak de yoghurt dressing door 2 el tahini erdoor heen te roeren met wat citroenrasp. Breng op smaak met zout en peper en zet tot gebruik in de koeling.
  • Bak de burgers voor 5 minuten aan elke kant tot goudbruin en krokant.
  • Serveer de burgers op geroosterde broodjes met eerst een dikke laag yoghurtsaus, leg de burger erop, dan de avocado (geprakt of niet geprakt) ui en sla. Eindig met wat chili saus

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 416kcal | Koolhydraten: 51g | Eiwit: 16g | Vet: 19g | Verzadigd vet: 3g | Meervoudigd onverzadigd vet: 6g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 9g | Transvet: 0.01g | Cholesterol: 28mg | Natrium: 238mg | Kalium: 927mg | Vezels: 13g | Suiker: 12g | Vitamine A: 21005IU | Vitamine C: 22mg | Calcium: 202mg | Ijzer: 5mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Check ook deze vega burgers

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.