De allerlekkerste worteltaart bestaat echt!
De allerlekkerste worteltaart!
Ik ga je een geheimpje vertellen; een aantal jaar geleden (hoe lang geleden weet ik even niet meer) was ik ervan overtuigd dat worteltaart niet echt was. Dat het niet bestond behalve in een of ander mega flauw grapje van het konijn dat naar de bakker gaat en vraagt om een wortel taart. Elke dag komt hij terug om die taart te vragen en elke dag heeft de bakker het niet. Tot de bakker het zielig vind voor het konijn en speciaal een wortel taart maakt. Dus de volgende keer dat het konijn komt en om de worteltaart vraagt kan hij trots zeggen dat hij die heeft. Waarop het konijn alleen maar zegt ‘Vies he”… Ja ja ik weet het. heel flauw grapje en al een heel oud grapje ook. Maar wel de reden dat ik echt serieus dacht dat worteltaart niet bestond. Want een zoete taart van wortel, dat moest toch een verzinsel zijn.
Recept voor worteltaart
En die wetenschap hield ik voor me want ja, worteltaart was in die tijd nog niet zo populair in Nederland en je kwam het dan ook nergens tegen. Inmiddels is dat wel anders, maar ik leerde dat het echt was door de diverse Amerikaanse blogs te lezen… Maar dan nog leek het me eigenlijk helemaal niet zo lekker (nog steeds die gedachte dat groente en zoet niet samen gaan… ) Maar ergens in 2012 toen we onze nieuwe keuken net hadden en ik heel toevallig dit recept tegen kwam op de website van Good Food. Het was een soort van makeover om de worteltaart iets gezonder te maken dus het leek mij dat het een teken was om het dan nu toch echt eens zelf te proberen.
Dus deze geweldige wortelcake was het allereerste dat uit onze hele nieuwe oven kwam… En jee, wat is dit lekker zeg! Of het echt veel gezonder is als een ‘normaal’ recept voor worteltaart dat durf ik dan weer te betwijfelen, maar hoe dan ook is dit een recept waar je geen spijt van gaat krijgen!
Worteltaart
Ingrediënten
- 1 medium sinaasappel
- 140 g rozijnen
- 125 ml zonnebloem olie
- 115 g volkoren bloem
- 1 tl bakpoeder plus nog een snufje
- 1 tl bakzout
- 1 flinke tl gemalen kaneel
- 140 g donkere basterdsuiker
- 280 g wortel fijn geraspt
- 2 eieren
- 115 g zelfrijzend bakmeel
- Frosting
- 100 gr philadelphia light
- 100 gr kwark
- 3 el poedersuiker
- 1/2 tl sinaasappel rasp
- 1,5 tl citroensap
- Verwarm de oven voor op 160 C. Voor de cake, rasp de sinaasappel en pers 3 el sap eruit. Giet het sap over de rozijnen in een kom, roer de rasp erdoor en laat dit weken terwijl je de cake maakt. Vet een vierkant 20 cm bij 20 cm bakblik in en bekleed de bodem met bakpapier.
- Meng de bloemsoorten met de 1 tl bakpoeder, het bakzout en de kaneel.
- Splits een van de eieren. Doe het eiwit in een kleine kom en het eigeel in een grote kom. Breek het resterende ei bij het eigeel en doe dan de suiker bij. Klop dit voor 1-2 minuten of tot het dik en schuimig is. Giet hier langzaam de olie bij en blijf op lange snelheid mixen tot het goed gemengd is. Doe het bloemmengsel erbij in twee gedeeltes en roer het voorzichtig erdoor met een grote lepel of een rubber spatel. De mix zal vrij stijf zijn. Doe het extra beetje bakpoeder bij het eiwit en klop dit tot zachte pieken.
- Roer de wortel en de rozijnen (en eventueel overgebleven vocht) door het bloemmengsel, Vouw het eiwit erdoor en giet alles dan in je bakblik. Beweeg hem een beetje om het bakmengsel te egaliseren. Bak voor 1 uur of tot een houten prikker in het midden er schoon uit komt. Laat 5 minuten in het bakblik afkoelen, doe dan over op een cakerek, haal het bakpapier eraf en laat volledig afkoelen.
- Om de frosting te maken, roer je de roomkaas, kwark, poedersuiker en sinaasappel rasp samen. Klop dit niet te lang. Roer het citroensap erdoor. Smeer de frosting over de cake en snij in 16 blokken. Deze cake wordt nog beter als je hem goed afgedekt in de koelkast bewaard voor een dag of 2. Zonder de frosting dan. Hij blijft 5 dagen goed in een luchtdicht blik zonder frosting of in de koelkast met frosting.
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Lijkt me heerlijk.
Kan de zonnebloem olie vervangen worden door olijfolie of is het erg smaak bepalend?
(Ik gebruik echt nooit zonnebloemolie.)
O dat kan zeker! Wel een milde olijfolie gebruiken. Geen extra virgin. Ik gebruik tegenwoordig ook nooit meer zonnebloemolie! (Recept is een oudje)
Simone, heb je de worteltaart in de airfryer gebakken?
Zo niet, zou dat kunnen en wat zouden dan de baktijden en temperatuur zijn?
Hoi Conny. Nee deze is niet in de airfryer geweest. Ik durf niet te zeggen hoe lang dat zou moeten. Sorry!
Haha, door dat grapje dacht ik dat het heel vies zou zijn. En met ons nog veel meer mensen!
En ik maar denken dat ik de enige was.. 😉
Loove worteltaart. Ben nog steeds wekelijks bezig met de perfecte versie maken, maar deze lijkt me toch ook aardig perfect!
Oe wekelijks nog wel! Nou als je de perfecte hebt gevonden dan hoor ik het graag maar deze is inderdaad wel een toppertje!
Wat is bakzout?? Bedoel je hiermee “zuiveringszout”??
Bakzout, ook wel bekend als baking soda, wijnsteenzuur, natrium bicarbonaat enzovoort is een rijsmiddel Zie http://www.deleukstetaartenshop.nl/funcakes-bakzout-100-gr hier staat een uitgebreidere omschrijving.
Ik maak best vaak worteltaart, maar deze versie lijkt me ook heerlijk. De volgende keer wordt het dus deze!
gewoon doen Nicole! Dit is echt een toppertje!
Haha, dat mopje! Zo herkenbaar. Ik dacht tot een paar jaar terug inderdaad ook dat worteltaart héééél vies was en dat het een grapje was. Stom konijn 😉 Nu is het serieus mijn favoriete taart!
Ja ik vind het ook superlekker dus in die zin had dat konijn echt geen gelijk! 😉