Waarom je beter niet kunt snacken | simoneskitchen.nl

Eet zes keer per dag een kleine maaltijd

Kun je je die aanbeveling nog herinneren? De theorie achter het snack “dieet” was dat je op die manier je kacheltje aan het branden zou houden. Want elke keer dat je wat eet moet je lichaam aan het werk om calorieën te verbranden en – zo zeiden de aanhangers van deze theorie – op die manier blijft je continu calorieën verbranden.

Meer recent onderzoek toont echter keer op keer aan dat al die snacks tussendoor een averechts effect hebben op je gezondheid, je vetverbranding en uiteindelijk – je gewicht.

‘Ja maar ik red het echt niet zonder een snack tussendoor te nemen.’ Is de standaard gehoorde opmerking. ‘Ik word bibberig en voel me echt niet lekker als ik niet om tien uur een snack neem.’ Een duidelijk teken dat je bloedsuikerspiegel op hol is geslagen.

Elke keer dat je eet moet je insuline aan het werk om de glucose in je voeding op te ruimen. Spijsvertering kost je lichaam de nodige energie en tijd. Door elke keer tussendoor te eten moet je lichaam elke keer opnieuw een proces starten dat nog niet is afgelopen van de vorige maaltijd.

Teveel koolhydraten

Plus… wat voor snacks eet je op een dag? Een energiereep? Een sultana of een evergreen? Allemaal bomvol met koolhydraten waardoor je er alleen maar voor zorgt dat je die hongergevoelens na een paar uur opnieuw hebt.

Stel je eet ’s morgens een witte boterham met hagelslag. Allemaal snelle koolhydraten die snel verteren en zorgen voor een verhoging van de glucose in je bloed. Je alvleesklier krijgt het signaal om insuline te produceren om die glucose weer op te ruimen waardoor je bloedsuiker weer daalt. Door de grote hoeveelheid glucose zorgt de grote hoeveelheid insuline even later weer voor een bloedsuikerdip waardoor je om 10 uur een beetje begint te zweten en je wat slapjes voelt. En een sultana neemt waardoor het hele ritueel zich herhaalt.

Op die manier zorg je ervoor dat je die snacks inderdaad nodig hebt. Maar die overvloed aan glucose in je lichaam kan je helemaal niet kwijt. Insuline is een opslaghormoon en alle overtollige glucose wordt zonder pardon opgeslagen in je vetcellen. Waardoor je uiteindelijk dus in gewicht gaat toenemen en te dik wordt.

Eet meer (gezonde) vetten

In een ander scenario eet je ’s morgens een gebakken eitje met lijnzaadcrackers en een avocado. De vetten, eiwitten en de vezels in dit ontbijt zorgen ervoor dat er niet veel insuline nodig is. Je bloedsuikerspiegel stijgt heel geleidelijk en daalt ook weer geleidelijk. Bovendien is de vertering van die vetten en eiwitten veel langzamer. Het gevolg is dat je geen hongergevoelens krijgt en prima tot de volgende maaltijd toe kunt.

Supersnelle lijnzaadcrackers | simoneskitchen.nl

Eet drie maaltijden per dag

Wanneer je drie maaltijden per dag eet, die niet teveel koolhydraten bevatten heb je geen enkele behoefte aan al die snacks tussendoor en zal je bloedsuikerspiegel op een natuurlijke manier geleidelijk stijgen en weer dalen. Die trillerige gevoelens en dat licht in je hoofd worden rond een uur of tien zijn namelijk niet goed. En bovendien niet nodig.

Als je echt honger hebt neem dan een snack met genoeg vet en vezels om je lichaam goede brandstof te geven.

Bronnen:

 

Delen is fijn!