Wil je wat vaker plantaardig eten, maar weet je niet waar je moet beginnen? Deze overheerlijke vegan spaghetti bolognese is alvast een top gerecht. Het is makkelijk, snel klaar en net zo lekker als het origineel!

Vegan spaghetti bolognese

Vegan spaghetti bolognese

Een paar weken geleden vertelde ik al dat ik een diner had bijgewoond waarbij de rol van plantaardige eiwitten in de toekomst werd besproken. Heel interessant en naar aanleiding van het diner stelde ik jullie de vraag op facebook welk gerecht je graag plantaardig zou willen zien. Spaghetti bolognese kwam daar als winnaar uit de bus. En ik moet eerlijk zeggen dat het kinderlijk eenvoudig was om hier een versie van te maken met plantaardige eiwitten in plaats van dierlijke.

Vegan spaghetti bolognese

Een Italiaan zal waarschijnlijk vinden dat dit de naam bolognese niet mag dragen,  maar ja, ik ben toevallig geen italiaan en voor mij zijn dit precies dezelfde smaken maar dan zonder het traditionele gehakt. Omdat ik toch bezig was met plantaardig heb ik er meteen maar een volledig vegan spaghetti bolognese van gemaakt. Als eiwitten gebruikte ik hier paddestoelen en linzen.

Eiwit: bouwstof van je lichaam

Eiwitten zijn enorm belangrijk voor je lichaam. Het zijn de bouwstoffen voor je spieren, maar ook voor je bindweefsel, hormonen, neurotransmitters en nog veel meer. Het zijn letterlijk de bouwstenen van je lichaam en daarmee onontbeerlijk. Veel mensen denken bij eiwit direct aan dierlijk eiwit. Toen ik vorig jaar een half jaar vegetarisch at kreeg ik dan ook regelmatig de vraag of ik nu wel voldoende eiwitten binnen kreeg. Het eten van dierlijke eiwitten heeft echter een groot aantal nadelen in onze huidige maatschappij en met de groeiende wereldbevolking is het simpelweg niet mogelijk om op de lange(re) termijn te blijven eten zoals we nu eten. Dat roer moet dus om. Om het milieu minder te belasten, minder water te verbruiken en minder dieren te houden moeten we uiteindelijk meer plantaardige eiwitten gaan eten.

Nee, je hoeft niet allemaal vegetariër te worden maar als iedereen één of twee dagen in de week plantaardig zou eten zou dat al een enorme berg schelen. En geloof me, met lekkere gerechten als deze spaghetti bolognese mis je het gehakt geen minuut. En wil je een gewone proberen? Check dan deze spaghetti bolognese uit de slowcooker.

Paddestoelen zijn overigens niet een plantaardige eiwitbron met heel veel eiwit maar ze zijn om meerdere andere redenen wel super gezond. Wil je meer weten over eiwitten dan is deze post van Rineke Dijkinga  een goede plek om verder te kijken.

Vegan spaghetti bolognese

Voor nu krijgen jullie van mij het recept voor deze heerlijke vegan spaghetti bolognese!

Vegan spaghetti bolognese

Vegan spaghetti bolognese

5 van 1 stem
GangHoofdgerecht
KeukenVegan

Wil je deze spaghetti glutenvrij maken dan kun je de pasta eventueel vervangen door courgette pasta of je kunt een glutenvrije pasta kopen. Daar zijn er tegenwoordig veel van te krijgen!
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 10 minuten
bereiding 15 minuten
totaal 25 minuten

2 personen

Ingrediënten

  • 1 ui gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook fijn gesneden
  • 200 gr paddestoelen gemengd, gesneden
  • 2 el tomatenpuree
  • 1 el oregano gedroogd
  • 1 el basilicum gedroogd
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 1 blikje linzen klein
  • 150 gr spelt spaghetti
  • 1 handvol pijnboompitjes geroosterd
  • verse peterselie om te serveren
  • olijfolie om te bakken

Instructies

  • Bereid de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking
  • Zet een grote koekenpan op en verhit wat olijfolie. Hierin bak je de ui tot deze zacht is. Voeg de knoflook toe en de paddestoelen en bak het geheel even goed door.
  • Voeg de tomatenpuree, de kruiden en de tomatenblokjes toe en bak even mee. Voeg hier het blikje linzen aan toe en verwarm dit mee met de rest.
  • Serveer de spaghetti met de pijnboompitjes en de verse peterselie

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 562kcal | Koolhydraten: 88g | Eiwit: 23g | Vet: 19g | Verzadigd vet: 2g | Natrium: 405mg | Kalium: 1489mg | Vezels: 8g | Suiker: 16g | Vitamine A: 786IU | Vitamine C: 29mg | Calcium: 162mg | Ijzer: 9mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.