In deze dure tijden is het fijn als je af en toe eens een lekker budget gerecht kunt maken en deze varkensstoofschotel is heerlijk en betaalbaar.

varkensstoofschotel

Varkensstoofschotel

Varkensvlees gebruik ik eigenlijk niet heel erg vaak in een stoofschotel. Behalve dan als we het hebben over pulled pork want dat is in weze natuurlijk ook een varkensstoofschotel. Maar dit keer koos ik voor een meer traditionele stoof, maar dan met varkensvlees in plaats van rundvlees.

Dat maakt het ook meteen iets goedkoper en je kunt het ook makkelijk in grotere hoeveelheden maken en invriezen. Ik maakte het dit keer in een gewone stoofpan maar je kunt deze stoofschotel met varkensvlees ook prima bereiden in een slowcooker.

Slowcooker of gewone stoofpan

Er is niet zoveel verschil tussen het bereiden in de slowcooker versus de gewone stoofpan behalve dan dat je veel langer de tijd nodig hebt in de slowcooker. Varkensvlees is iets sneller dan rundvlees om te stoven maar je hebt in de slowcooker al gauw een uur of 5-6 nodig.

Varkensstoofpot

Bereiden in de stoofpan

Voor de bereiding in de stoofpan bak je het eerst de uien en de knoflook. Je voegt daar het vlees aan toe – in blokken gesneden – en vervolgens de overige ingrediënten die je hieronder vindt. Dit breng je aan de kook en je laat het rustig een uurtje of 1,5 pruttelen. Check het tussendoor of het niet droogkookt en roer het af en toe door.

Varkensstoofschotel

Ik deed er nog wat broccoli door en die kook je de laatste 30 minuten mee.

Bereiden in de slowcooker van de varkensstoofschotel

Voor de slowcooker kun je ervoor kiezen om het vlees niet eerst aan te braden. Ik doe het altijd zo erin, maar de meningen verschillen daarover. Heb je een instantpot dan kun je die eerst op de saute functie zetten, vlees aanbakken en dan de rest erin.

Zet de slowcooker aan op low voor ongeveer 5-6 uur. De broccoli is wat lastiger in de slowcooker, al heb ik dat nog niet eerder geprobeerd zelf. Maar die zou ik even apart koken om te voorkomen dat het te zacht wordt. Kan wel, maar vind ik persoonlijk minder lekker.

Welk varkensvlees kun je stoven

Mijn favoriete varkensvlees om mee te stoven is de procureur of varkensnek. Dit is hetzelfde vlees wat wordt gebruikt om pulled pork van te maken. Maar dat is niet het enige varkensvlees waar je mee kunt stoven. Ook de varkenswangen zijn heerlijk en de moeite waard. Beide stukken vlees vind je niet in de supermarkt. Hamlappen en varkensschouder zijn ook geschikt om mee te stoven.

Varkensstoofpot

Varkensstoofschotel

4 van 1 stem
GangHoofdgerecht
KeukenBudget

Lekkere stoofschotel met varkensvlees. Makkelijk om te maken en perfect voor een lekker stevige kom comfortfood
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 20 minuten
bereiding 1 uur 30 minuten
totaal 1 uur 50 minuten

4 personen

Ingrediënten

  • 500 gr varkensstoofvlees
  • 20 g boter
  • 1 ui in vieren gesneden
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 prei in stukken gesneden
  • 1 chili peper fijn gesneden
  • 2 kaneelstokjes
  • 400 g tomaten uit blik
  • 3 tomaten in vieren gesneden
  • 2 laurier blaadjes
  • zout en peper
  • 3 takjes tijm
  • 500 ml kippenbouillon
  • 1 plak wit brood
  • klein beetje maizena
  • 200 gr broccoli

  • Snij het vlees in blokken. Verhit de boter in een pan met dikke bodem en braad het vlees aan alle kanten bruin voor je de rest van de ingrediënten toevoegt. Doe de ui, prei, knoflook, chili, kaneelstokjes, laurier blaadjes, tijm, tomaten en blik tomaten erbij en voeg bouillon toe tot het vlees net onder staat. Ik gebruikte ongeveer een halve liter bouillon. Leg de snee brood erop. Dit bind de saus ook al iets in.
  • Breng het geheel aan de kook en laat dit voor 1,5 uur zachtjes pruttelen. Kijk hoe ver het vlees is en zodra bijna gaar doe je de broccoli of bimi erbij en kook dat het laatste half uur mee tot het vlees gaar is en de bimi gekookt.
  • Check of de saus dik genoeg is en zo nodig kun je dit nog wat indikken met maizena.
  • Serveer met rijst of aardappels

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 309kcal | Koolhydraten: 23g | Eiwit: 29g | Vet: 12g | Verzadigd vet: 5g | Meervoudigd onverzadigd vet: 1g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 4g | Transvet: 0.2g | Cholesterol: 88mg | Natrium: 735mg | Kalium: 1248mg | Vezels: 6g | Suiker: 11g | Vitamine A: 1942IU | Vitamine C: 89mg | Calcium: 133mg | Ijzer: 4mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.