Van kok naar sommelier: vlees en wijn
Wijn en spijs zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, maar hoe bepaal je wat goed combineert? Deze keer in Van kok naar sommelier: vlees en wijn.
Rood vlees eet je met rode wijn erbij. Dat weet eigenlijk iedereen. Maar niet al het vlees is rood en niet iedere rode wijn is hetzelfde. Daarom onderstaand overzicht om ervoor te zorgen dat je ook buiten een ‘red and red’ diner voor sommelier kunt spelen!
Rood vlees
Rood vlees vraagt om een rode wijn met veel tannines, zoals een Argentijnse malbec of een Italiaanse chianti. Het sappige van het vlees werkt voortreffelijk met het strakke van de wijn. In Argentinië weten ze hier alles van.
Gegrild vlees
Dit zijn vaak gerechten van de barbecue of met een uitgesproken grillsmaak. Een fruitige rode wijn met evenwel veel smaak, zoals een syrah (shiraz) of cabernet sauvignon uit de Languedoc, kan hier als geen ander tegen op.
Stoofvlees
Ook niet onbelangrijk nu het buiten koud en guur is, wat smaakt er lekker bij stoofvlees? Over het algemeen de wat stevigere tanninerijke wijnen, zoals barolo, zinfandel of cabernet sauvignon. Ook klassiek: boeuf bourguignon met een bourgondische pinot noir!
Kalfsvlees
Bij gebraden kalfsvlees past het beste een volle witte bourgogne (chardonnay) of een rijpe rode bourgogne of bordeaux. Blanquette de veau (kalfsvlees in roomsaus) op het menu? Kies dan voor een wat frissere wijn, zoals een sauvignon blanc of riesling.
Lamsvlees
Een goede rijpe bordeaux, dat is wat je wilt. Denk bijvoorbeeld aan een zachte cabernet sauvignon blend. Zolang je de mooie subtiele smaak van het lam maar behoud. Ook erg lekker met een Chateau Neuf du Pape
Wild
Konijn, kwartel, hert, wildzwijn…Wat hebben ze met elkaar gemeen? Het is allemaal wild en ze gaan allemaal goed samen met pinot noir. Wil je eens iets anders proberen, ga dan voor een Italiaanse rode, zoals barolo, of een pomerol uit Bordeaux.
Charcuterie
Mooie hammen en worsten op de borrelplank? Perfect! Combineer dit met een jonge fruitige rhone of een soepele cabernet sauvignon en je gasten zijn direct gek op je.
Kip
Hierbij passen vrijwel alle rode én witte wijnen. Easy peasy dus!
Hi Ronald,
Over het algemeen past witte wijn beter dij Aziatische gerechten dan rode wijn, omdat er vaak suiker wordt gebruikt in het eten en dit de tannines van rode wijn onaangenaam naar voren haalt. Een klein zoetje in de wijn maakt daarnaast pikante smaken weer zachter. Probeer eens een Duitse gewurztraminer of een riesling uit de Elzas.
Ook deze handwijzer is weer handig om je beetje op weg te helpen. Is er ook nog een adviesje voor bijvoorbeeld behoorlijk pittige gerechten zoals Indisch of Indiaas, curries e.d die vaak heel (lekker) gekruid zijn.