Tortilla’s zelf maken is niet ingewikkeld en met dit eenvoudige recept zet je in no time zelf homemade tortilla’s op tafel.

Stapel vers gemaakte tortilla simoneskitchen.nl

Zelf tortilla maken

Soms heb je van die dingen die je al tijden van plan was maar waar je eigenlijk nooit aan toe was gekomen/te lui voor bent/geen zin in had…. Je begrijpt al waar ik heen wil denk ik. Het maken van tortilla’s is nou precies zo’n klusje waar ik me al jaren onderuit draai… En waarom? Joost mag het weten. Zeker niet vanwege de complexiteit dus nou ja, om een lang verhaal kort te maken; het is er van gekomen. Ik heb zelf tortilla gemaakt. En ben voorgoed verpest.

Ik hou van het eten van wraps. Een ideale snelle lunch is bijvoorbeeld deze rosbief wrap. Nu is het niet meteen sneller als je zelf de tortilla’s eerst gaat maken, maar het is wel extra lekker.

Zelf maken van tortilla wraps simoneskitchen.nl

Deeg maken

Het begon allemaal met het idee van Wendy Heyer die via de foodbloggers groep op Facebook het voorstel opperde om een foodblog swap te doen. Niet letterlijk want dat zou wel heel onprettig worden maar virtueel. Iedereen die meedoet krijgt een blognaam en gaat van dat betreffende blog iets maken naar eigen keus. En zo kwam ik op het blog van Annemieke, een blog wat luistert naar de naam Het Kookboek en een blog waar, je raadt het al, tortilla’s op voor kwamen. Weliswaar in de crispy variant maar met een klein beetje smokkelen en het raadplegen van nog wat andere blogs heb ik toch – dankzij Annemieke – voor het eerst zelf tortilla’s gemaakt.

En laat ik duidelijk zijn; dit is een dermate eenvoudig klusje met zulke lekkere resultaten dat er geen enkele reden is om dat in het vervolg niet veel vaker te doen. Ik was al met al ( foto’s nemen niet meegerekend) zo’n 20 minuten bezig om een klein stapeltje tortilla’s te produceren. Vele malen lekkerder als de rubberen supermarkt variant ( die ik voorheen overigens best lekker vond, maar bij nader inzien voldoen ze niet aan het tortilla ideaalbeeld) waar ik nu voorgoed voor verpest ben.

Paar tips

Voor het maken van de tortilla’s heb ik gewone bloem gebruikt. Je kunt hier ook type 00 voor gebruiken. Sommige mensen hebben opgemerkt dat het deeg te nat en plakkerig was. Als dat het geval is, voeg je nog wat extra bloem toe tot het de gewenste structuur heeft. Er zit nogal veel verschil tussen de bloemsoorten.

Meer bloem toevoegen kan dus altijd. Heb je een tortillapers dan is het natuurlijk helemaal handig om te maken. In dat geval doe je een stuk plastic op je tortillapers. Leg je bol deeg erop. Hierop weer een stuk plastic. Drukken en je hebt een tortilla. Maar met de hand gaat het ook prima.

Liever een glutenvrije variant maken? Probeer deze paleo tortillawraps eens!

Making your own flour tortilla

Tortilla wraps

4.50 van 4 stemmen
GangBijgerecht

Decoratief klokje bereidingstijd
bereiding 30 minuten
totaal 30 minuten

10 stuks

Ingrediënten

  • 180 gr bloem
  • 1 tl zout
  • 1 tl bakpoeder
  • 150 ml warm water
  • 3 el boter kamertemperatuur

  • Doe zout, bloem en bakpoeder samen in een grote kom en meng het goed door. Voeg de boter doe en wrijf dit met je handen lichtjes tot je kruimels hebt. Maak een kuiltje in het midden en doe het warme water erbij. Kneed het deeg lichtjes door tot het goed gemengd is (1-2 min), dek af en laat dit staan voor tien minuten.
  • Merk je dat je deeg te nattig is en niet goed te hanteren? Voeg dan nog wat extra bloem toe tot het deeg de goede consistentie heeft.
  • Bedek je aanrecht ruim met bloem en rol het deeg in ongeveer tien bolletjes van gelijke grootte. Dek de ballen die je niet meteen gebruikt af met plastic folie. met een deegroller (gebruik weer ruim bloem) rol je de ballen zo dun mogelijk uit, schud de overtollige bloem eraf voor je hem in de pan doet.
  • Op het gasfornuis verhit je een koekenpan met anti aanbaklaag op hoog vuur tot hij goed heet is. Gebruik geen boter of ander vet. Gewoon droog in de pan doen. Leg je uitgerolde tortilla erin en blijf erbij want het gaat snel. je ziet al meteen dat het deeg aan de bovenkant een beetje gaat bubbelen. Hij is goed als de onderkant bruine vlekjes heeft. Draai om en bak de andere kant ook nog even. Herhaal dit voor de resterende balletjes.
  • Ik heb wel – na elke tortilla – de bloem even uit de pan gehaald want dat wordt bruin en gaat op gegeven moment aanbakken. Gewoon even snel een droge doek erdoor en hop weer op het vuur!

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.