Echt goede tomaten hebben heel weinig nodig om er een heerlijke eenvoudige tomatensalade van te maken. Met dit recept is het een geweldig bijgerecht voor de barbecue of als lichte lunch.

Eenvoudige tomatensalade

Eenvoudige tomatensalade

De zomer is bij uitstek het moment om een lekkere tomatensalade te maken. Het is essentieel om daar tomaten voor te gebruiken met veel smaak. Dus zeker geen winterse kastomaten die over het algemeen amper smaak hebben.

Ik gebruik voor deze eenvoudige tomatensalade graag heirloom tomaten of in ieder geval verschillende soorten tomaten, zodat de smaken lekker variëren.

Heirloom tomaten

De heirloom tomaten variëren in smaak van heel zoet tot wat zoutig, van fris tot vlezig en alles daartussenin. Heirloom tomaten zijn – letterlijk vertaald – erfgenaam tomaten. Oude tomatenrassen waarvan het zaad bewaard is gebleven en die je tegenwoordig steeds vaker weer tegenkomt. Als je ze ergens kunt vinden is het absoluut de moeite waard. De Nederlandse kastomaat vind ik persoonlijk smakeloos en melig. Gelukkig kun je de laatste tijd steeds vaker goede tomaten vinden, ook in de supermarkt. Deze eenvoudige tomatensalade kun je daar natuurlijk ook mee maken.

Heerlijke eenvoudige tomatensalade met heirloomtomaten

Ik kocht mijn tomaten overigens bij de Lindenhoff in Baambrugge. Maar als je een goede tomatenboer ergens in de buurt hebt dan kun je er ongetwijfeld ook lekkere tomaten vinden.

De tomatensalade heeft verder niet zo heel veel nodig. Je hebt een echt goede olijfolie nodig (extra virgin natuurlijk), zout, peper en een scheutje van een lekkere azijn.

Ik gebruikte hier een balsama, wat eigenlijk een witte wijnazijn is, maar dan met meer smaak.

Tips voor de lekkerste tomatensalade

Waar moet je nou op letten als je aan de gang gaat met het maken van een tomatensalade? Uiteraard is het allerbelangrijkste dat je tomaten uitkiest die mooi rijp zijn. Als je ze koopt let er dan op dat ze glanzen en zoet ruiken. En stevig aanvoelen. Gerimpelde en slappe exemplaren laat je lekker liggen.

Mix verschillende soorten tomaten voor de tomatensalade. Op die manier krijg je een visueel aantrekkelijke salade én de smaken mengen leuk door elkaar.

Behalve verschillende soorten is het ook handig om je tomaten op verschillende manieren te snijden. Kerstomaatjes snij ik door de helft. Grotere tomaten in plakjes of partjes.

Wil je de tomatensalade nog een beetje extra oppimpen voeg dan eens lekker veel verse kruiden toe. Basilicum is natuurlijk een klassieker in een tomatensalade maar ook peterselie of dille kunnen erg lekker zijn. Of voeg extra groentes toe zoals stukjes radijs, komkommer of avocado.

De klassieke dressing is natuurlijk een goede olijfolie met wat lekkere azijn. Balsamico is mijn favoriet. Maar je kunt qua dressing ook een lichte yoghurt dressing maken of maak een honing mosterd dressing voor weer een hele andere smaakbeleving.

Wil je een knapperig element toevoegen aan de tomatensalade, voeg dan eens wat lekkere nootjes toe. Of pompoenpitten of zonnebloempitten zijn ook altijd lekker.

De eenvoudige tomatensalade is heerlijk bij een zomerse BBQ of als lichte lunch. Wil je het als lunch serveren dan is wat feta eroverheen ook super lekker en het geeft het wat meer vulling. Sowieso kun je natuurlijk andere proteïne toevoegen als je wilt. Het is ook lekker met kikkererwten bijvoorbeeld.

Nog meer tomatenideeën nodig?

Heb je nou heel veel tomaten ingekocht of – nog beter – uit eigen tuin? Maak dan eens deze tomatenchutney of maak de tomatenjam.

tomaten salade

Eenvoudige tomatensalade

4 van 6 stemmen
GangBijgerecht, Salade
KeukenHollandse keuken

Deze heerlijke eenvoudige tomatensalade staat binnen een paar minuten op tafel
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 10 minuten
totaal 10 minuten

2 personen

Ingrediënten

  • 500 gr tomaten gebruik verschillende maten, kleuren en vormen om je salade te laten knallen!
  • sap van 1 citroen
  • 2 el extra virgin olijf olie
  • 1 el balsama of een andere lekkere azijn naar keuze
  • zwarte peper
  • zeezout
  • 1/2 komkommer

  • Was de komkommer en snij in de lengte doormidden. Hak de helften in kleinere stukjes.
  • Was alle tomaten en snij ze in verschillende groottes. Hoe meer vormen, maten en kleuren je hebt des te mooier zal je salade worden. Plus door de verschillende smaken zal je salade ook meer variatie hebben. Kniijp de citroen uit en meng met de olijfolie en de azijn om een vinaigrette te maken. proef en voeg peper en zout toe naar smaak.
  • Doe de komkommer en alle tomaat in een grote kom en meng dit goed met de dressing. Schud om tot alle tomaten zijn bedekt met een dun laagje van de dressing, proef het opnieuw en voeg nog meer zout en peper toe indien nodig. Bieslook kan hier ook goed bij en natuurlijk basilicum.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 179kcal | Koolhydraten: 11g | Eiwit: 3g | Vet: 15g | Verzadigd vet: 2g | Meervoudigd onverzadigd vet: 2g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 10g | Natrium: 14mg | Kalium: 695mg | Vezels: 4g | Suiker: 8g | Vitamine A: 2137IU | Vitamine C: 37mg | Calcium: 36mg | Ijzer: 1mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.