Ben je fan van eend dan is deze heerlijke gerookte eendenborstfilet die gerookt wordt met thee een absolute aanrader!

Gerookte eendenborstfilet

In thee gerookte eendenborstfilet

Op het eerste oog denk je wellicht dat het recept voor deze gerookte eendenborstfilet ingewikkeld is. En het bevat inderdaad een hoop stappen. Als je ze echter een voor een volgt dan valt het reuze mee. Wij maakten de gerookte eendenborstfilet als onderdeel van een mystery box challenge, geïnspireerd op Masterchef Australië. Het recept is oorspronkelijk afkomstig van Amino, een van de masterchef deelnemers.

De mysterybox deden we een tijdje met vrienden en dit keer ontvingen we dus een pakje eendenborst, thee en nog zo wat andere elementen. Plus het recept van Amina. En succes ermee!

gerookte eendenborstfilet

Maken van je rookmengsel

Voor het roken van de eendenborstfilet gebruikten we een wok en een bamboemandje. Heb je een officieel rookapparaat dan kan het uiteraard ook daarin. Maar met een wok en bamboe stoommandje gaat het ook prima.

Voor het maken van je rookmengsel voeg je eenvoudigweg de ingrediënten bij elkaar en deze doe je in een wok. Je kunt dit het beste doen door een stuk aluminiumfolie op de bodem van de wok te leggen. Hierop strooi je je rookmengsel. Daarop komt een – niet te hoog – bamboemandje met de eendenborst. Steek het vuur onder de wok aan en wacht tot het gaat roken. Doe de deksel op de pan en rook de eendenborst voor ongeveer 6-8 minuten. Daarna maak je de eend af in een koekenpan.

Extra elementen

Het complete recept bestaat uit meer elementen maar als je alleen de eendenborst wilt roken dan is dat het enige gedeelte wat je nodig hebt. Het is wel echt heel lekker om het theezout erbij te maken en dit over de eend te strooien bij het serveren. Echt wel een aanrader.

Ik vond de Chinese salade erg lekker en het past wel perfect bij de eend, maar een andere salade zou zeker mogelijk zijn. Het enige element wat een beetje tegenviel is de olijfolie die in thee is getrokken. Maar probeer het eens en laat me weten wat je ervan vondt! Eet smakelijk alvast!

Wil je wel eend eten maar dan op de normale manier? Check dan hier hoe je de eend goed bereidt!

Thee gerookte eendenborstfilet | simoneskitchen.nl
Op thee gerookte eend

Thee gerookte eendenborst met Chinese salade

5 van 1 stem
GangHoofdgerecht
KeukenChinese keuken

Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 20 minuten
bereiding 1 uur
totaal 1 uur 20 minuten

4 personen

Materiaal

  • wok
  • Bamboe stoommandje

Ingrediënten

  • 60 ml olijfolie
  • 2 el zwarte thee
  • 2 el sinaasappelsap
  • 1 tl bruine suiker
  • 1/2 tl szechuan peper
  • 1 tl zout

Theezout

  • 1 el zwarte thee
  • 1 tl zeezout

Ingelegde radijs

  • 4 el bruine rijst azijn
  • 1 el bruine suiker
  • 1 tl zout
  • 3 baby radijs fijn gesneden (ik heb gewone gebruikt)

Rookmengsel

  • 2 el bruine suiker
  • 1 kopje zwarte thee blaadjes
  • 1 el Szechuan peper geroosterd en gemalen
  • 1 tl zout
  • 1 stuk gember in vieren gesneden
  • 2 knoflook tenen gehalveerd
  • 2 eendenborst filet met vet eraan

Chinese salade

  • 100 gr paddestoelen gehalveerd en snel gebakken in olijfolie
  • 1 el bruine rijstazijn
  • 1 kleine komkommer zaadlijsten verwijderd, dun gesneden diagonaal
  • 1 lente ui dun gesneden
  • 1 rode peper zaadjes verwijderd, dun gesneden
  • 1 groene chili zaadjes verwijderd, dun gesneden
  • 1/4 bosje koriander blaadjes

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Voor de dressing combineer je de olijfolie en de thee in een kleine steelplan, zet die op laag vuur op en laat dit heel zachtjes pruttelen voor 45 minuten, verwijder van het vuur, haal door een zeef en laat afkoelen.
  • Combineer de sinaasappelsap, suiker, szechuan peper en het zout in een kom en druppel hier langzaam de olijfolie bij terwijl je continue blijft roeren tot het bij elkaar komt. Zet apart.

Theezout

  • Combineer de thee en het zout op een bakplaat, bak dit voor 8-12 minuten of tot het krokant is. Doe over in een vijzel en maal het tot poeder.

Ingelegde radijs

  • Voor de ingelegde radijs, combineer je de azijn, suiker en het zout in een smalle steelpan en zet die op medium vuur en breng aan de kook. Doe de radijs in een kom, giet het warme azijnmengsel eroverheen en laat dit intrekken voor 10 minuten. Giet dan af en zet het apart.

De eend

  • Leg een stuk aluminium folie op de bodem van een wok. Combineer suiker, thee, Szechuan peper, zout, gember en knoflook in een kom en verdeel dit gelijkmatig over de bodem. Doe een bamboo stoommandje in de wok, dek de wok af met een deksel. Zodra de wok heet is en aan het roken is, leg je de eendenborst met de vet kant naar boven in de stoompan, doe de deksel er weer op en rook voor 6-8 minuten of tot je het goed genoeg vind.
  • Plaats de gerookte eendenborst met de vette kant naar beneden in een koekenpan op medium hoog vuur en bak deze 6-8 minuten of tot het vel krokant is en mooi bruin. Draai en om en bak de andere kant 1 a 2 minuten. Haal uit de pan, laat even rusten en snij de eend dan.

Salade

  • Voor de salade, doe je de paddenstoelen in een kom, giet je de azijn erover, voeg je de radijs, komkommer, lente ui, chili en koriander blaadjes toe. Combineer.
  • Schep de salade op een serveer bord, leg de gesneden eend rond de salade en sprenkel het theezout erover. Serveer met de dressing in een klein kannetje er bij.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 335kcal | Koolhydraten: 18g | Eiwit: 24g | Vet: 19g | Verzadigd vet: 3g | Meervoudigd onverzadigd vet: 2g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 11g | Cholesterol: 87mg | Natrium: 2399mg | Kalium: 623mg | Vezels: 2g | Suiker: 13g | Vitamine A: 310IU | Vitamine C: 32mg | Calcium: 48mg | Ijzer: 6mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.