De tarte tatin wordt traditioneel meestal met appel of peer gemaakt maar dat rabarber hier ook heel geschikt voor is blijkt uit dit recept voor een overheerlijke rabarber tarte tatin.

Rabarber tarte tatin

Tarte tatin met rabarber

Deze rabarber tarte tatin is heel verrassend. Ik vond hem echt waanzinnig lekker en ik denk zelfs lekkerder dan een oorspronkelijke tarte tatin met appel. Dat is natuurlijk ook lekker maar door het lekker frisse van de rabarber met het knapperige van het bladerdeeg en dan in combinatie met een flinke dot slagroom of vanille-ijs… Hemels!

Meteen opgesnoept

Ik maakte deze bij Caroline thuis en we moesten nadat het uit de oven was natuurlijk een stukje proeven… En nog een stukje. En nog een stukje… en toen was er nog net genoeg over om mee naar huis te nemen want ja dit soort dingen wil je toch het liefst delen. Maar dan moet je wel een stukje overhouden.

Rabarber tarte tatin

Het rabarber seizoen loopt van eind maart/begin april tot ongeveer midden juni. Je kunt soms ook buiten dit seizoen rabarber kopen maar dat is niet perse de beste rabarber. Dus geniet ervan zolang het kan!

Bolletje ijs of slagroom

Ondanks het feit dat de rabarber tarte tatin echt al heerlijk is zo zonder enige opsmuk… als je er een bolletje vanilleijs aan toevoegt wordt ie nog lekkerder. Of een flinke klodder slagroom, dat kan natuurlijk ook. Het maken van de rabarber tarte tatin is op zich niet heel ingewikkeld maar het omdraaimoment is altijd wel lastig. Zeker omdat je toch te maken hebt met hete caramel dus doe dat voorzichtig.

Zorg dat je bescherming voor je handen hebt. Voor het geval er iets uitlekt. ls er iets pijnlijk is dan is het wel hete suiker over je handen. Heb je toevallig nog wat rabarber over? Maak dan deze rabarber tulband! (en ja die doet het ook goed met slagroom… 😉

Rabarber tarte tatin
Rabarber tarte tatin

Rabarber tarte tatin

4 van 4 stemmen
GangDessert
KeukenFranse keuken

Heerlijk frisse tarte tatin
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 15 minuten
bereiding 20 minuten
totaal 35 minuten

4 personen

Ingrediënten

  • 500 gram rabarber
  • 100 gram suiker
  • 1 pak bladerdeeg aan de rol
  • 1 klontje boter ongeveer 20 gram

  • Verwarm de oven voor op 200 ˚C.
    Voor het maken van de tarte tatin gebruikten we een speciale pan van Creuset die Caroline toevallig had maar een goede koekenpan lukt ook.
  • Zet de pan op het vuur en snij de rabarber stengels op maat zodat ze in de pan passen. Doe de suiker in de pan en laat dit tot karamel kleuren. Laat het niet te donker worden want het moet ook nog even in de oven.
  • Zodra de suiker een paar tinten donkerder is geworden leg je de stengels rabarber tegen elkaar aan in de pan. De bolle kant van de rabarber laat je naar beneden wijzen (dat wordt straks immers de bovenkant) Verdeel de boter over de bovenkant en leg het bladerdeeg er bovenop. Dek het een beetje toe dus stop de randen van het deeg in de pan.
  • Overtollig bladerdeeg verwijder je. Bestrijk desgewenst de bovenkant van het bladerdeeg nog met een beetje eigeel en zet voor ongeveer 20 minuten in de oven of tot goudbruin en gaar.
  • Haal uit de oven en laat heel even rusten. Leg een bord op de pan en draai het geheel in een keer om. Let op want de karamel is heel heet!
  • Serveer de tarte tatin met vanille ijs of slagroom en eet meteen. Koud is het ook lekker maar warm het allerlekkerste!

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Ben jij ook een rabarber fan? Probeer dan zeker eens de geroosterde rabarber uit de oven met limoen-creme fraiche of de glutenvrije rabarber cake!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.