Valentijnscake | simoneskitchen.nl

Ik ben echt serieus A-romantisch. Het zit gewoon niet in me denk ik. Vroeger al, als potentiële vriendjes me probeerden te veroveren door me diep in de ogen te staren bij kaarslicht, presteerde ik het om de slappe lach te krijgen/een drankje over ze heen te gooien (per ongeluk natuurlijk)/op iemands tenen te staan of een ongepaste opmerking te maken. Ik werd er zenuwachtig van en ongemakkelijk. Dat overdreven gedoe… Aan de andere kant kan ik echt heel goed wegsmelten bij een romantische komedie of een fijn boek met romantische afloop.

Boeken met een slechte afloop hou ik sowieso niet van. Hoeft dan misschien niet meteen romantisch af te lopen maar toch wel op zijn minst goed. En ja ik weet heus wel dat dingen in het leven óók niet altijd goed aflopen, maar daarom mag ik dat van een film of boek toch wel verwachten of niet?

Valentijns cake met chocolade ganache | simoneskitchen.nl

Maar goed, daar hadden we het niet over. Romantiek dus… Romantiek die dezer dagen natuurlijk hoog tij viert, vooral commercieel want voor mij is Valentijnsdag echt een commerciële aangelegenheid. Leuk voor winkeliers om van allerlei zoete rommel te verkopen, maar verder niet zo bijzonder. Ik denk dat ik ooit één kaart heb gekregen van een onbekende. Want dat was tenslotte hoe het hoorde; met Valentijnsdag liet je – anoniem – weten dat je verliefd was op iemand. O en Tom is heus romantischer als ik. Toen we elkaar net kenden werkten we allebei bij Lease Plan, zo hebben we elkaar leren kennen. Op 1 februari werden we collega’s van dezelfde afdeling (voorheen werkte Tom op een andere afdeling) en de dag daarvoor hadden we aan elkaar bekend dat we elkaar wel heel leuk vonden. Op Valentijnsdag was onze relatie dus nog heel pril en niemand op de afdeling wist van ons af. En toen kreeg ik een telefoontje van de receptie. Dat er iets voor me was afgeleverd. En kwam ik even later terug met een enorme bos met prachtig rode bloemen. Van Tom natuurlijk. Dat stond er niet op, maar de tekst op het kaartje was voor mij duidelijk.

Valentijns tulband | simoneskitchen.nl

De speculaties op de afdeling waren niet van de lucht… En wij maar doen alsof ons neus bloedde. Hahaha… Dat was evengoed een leuke tijd. Niet dat we dat heel lang hebben volgehouden hoor, want op gegeven moment gingen we samenwonen en moest het hoge woord eruit, maar die ene Valentijnsdag was natuurlijk best speciaal.

Maar goed, Valentijnsdag dus… Mocht jij wel romantisch zijn en voor jouw valentijn iets lekkers willen maken dan is deze overheerlijke cake een leuke verrassing…. Gevuld met marsepein en cacaonibs. Lekker! En vindt je dit niks dan kun je hier nog de nodige andere Valentijnsgerechten vinden!

Valentijnscake | simoneskitchen.nl

Valentijnstulband

Nog geen review

Ik gebruikte hier kleine tulband vormen. Die hebben 30 minuten in de oven nodig. Een grotere tulband heeft langer nodig, ongeveer 50 minuten
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 10 minuten
bereiding 30 minuten
totaal 40 minuten

Ingrediënten

  • 175 gr boter zachte
  • 250 gr lichtbruine basterdsuiker
  • 3 grote eieren
  • 200 gr bloem
  • 75 gr amandelmeel
  • 170 gr zure room
  • 1,5 tl bakpoeder
  • 100 gr geroosterde marsepein
  • 1,5 tl amandelextract
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl anijszaad
  • 75 gr cacao nibs
  • snufje zout
  • beetje poedersuiker

Voor de ganache:

  • 150 gr pure chocola
  • 150 ml slagroom

  • Verwarm de oven voor op 175˚C.
  • Meng de natte ingredienten met elkaar in een grote kom: de eieren, zure room, amandelextract en meng dit goed met de zachte boter.
  • In een andere kom meng je de droge ingredienten: suiker, bloem, bakpoeder, amandelmeel, kaneel en anijszaad. Roer goed door elkaar.
  • Snij de marsepein in kleine blokjes en rol die door de poedersuiker heen. Zorg dat de blokjes los zitten en allemaal een beetje poedersuiker over zich heen hebben. Zo voorkom je dat je straks een klont marsepein hebt.
  • Roer de droge ingredienten door de natte ingredienten en schep de marsepein blokjes en de cacaonibs er als laatste doorheen.
  • Vet een tulband vorm goed in en zorg dat elk gaat en hoekje wat vet heeft. Bestuif met bloem en schud het overtollige bloem eruit. Doe het deeg in de vorm en zet in de voorverwarmde oven.
  • Heb je een grote tulband vorm dan bak je ongeveer 50 minuten en check dan even of de tulband gaar is. Voor kleine vormen check je na 30 minuten of de cake gaar is.
  • Haal uit de oven en laat eerst 5 minuten in de vorm afkoelen. Stort hem dan op cakerek om verder af te koelen. Laat volledig afkoelen voor je ganache erover doet!
  • Maak de ganache door de slagroom te verwarmen en door de stukjes chocola te roeren. Als alles is opgelost laat je de ganache iets afkoelen voor je hem verwerkt.

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.