Zelf ketchup zonder suiker maken is heel eenvoudig om te doen met dit snelle recept. De basis is tomatenpuree en het zoete komt van de dadels.

Je kijkt op de verpakking van een fles ketchup en schrikt je een hoedje. Een van de eerste ingrediënten in de lijst is suiker en over het algemeen is een fles ketchup dan ook flink zoet. Maar zelf je eigen ketchup zonder suiker maken is heel eenvoudig.

Tomatenketchup zonder suiker zelf maken | simoneskitchen.nl

Zelf tomaten ketchup maken zonder suiker

Alweer een hele tijd geleden maakte ik voor het eerst zelf ketchup. Het was makkelijk maar er zat wel een hele berg suiker in. Dus dat moest ook anders kunnen leek me zo. Op zoek dus naar een manier om ketchup zonder suiker te maken.

Ketchup zonder suiker maken | simoneskitchen.nl

Super snel en super lekker

Het grappige is dat – hoewel het eerste recept ook erg lekker was – ik deze eigenlijk lekkerder vind. Zelfs de man vond het een groot succes. Plus het is supersnel klaar. Je gebruikt dan ook geen hele tomaten maar tomatenpuree als de basis voor dit recept. Klinkt misschien een beetje vreemd maar geloof me, deze wil je geprobeerd hebben. En als je erover nadenkt; een fles tomatenketchup heeft als hoofdingrediënt ook geconcentreerde tomaat.

Wat gaat er in de ketchup?

De ingrediënten voor de ketchup zijn eenvoudig:

  • tomatenpuree
  • 3 dadels
  • kokend water (ongeveer 100 ml)
  • appelcider
  • mosterdpoeder
  • kaneel
  • piment

Dadels zijn toch ook….?

Inderdaad; dadels zijn ook een vorm van suiker, maar het is een natuurlijke vorm plus in verhouding met “echte” ketchup gebruik je er veel minder van. Dat gezegd hebbende; als jij een probleem hebt met suiker vanwege diabetes of een andere ziekte dan zou ik ook geen dadels gebruiken. In dat geval kun je proberen om het te zoeten met bijvoorbeeld erythritol. Dit is een natuurlijk suiker die geen invloed heeft op de bloedsuikerspiegel.

Tomatenketchup zonder suiker | simoneskitchen.nl

Omdat er geen toegevoegde suiker in de ketchup zit noem ik dit een ketchup zonder suiker. Uiteraard bevatten tomaten op zichzelf ook al de nodige natuurlijke suikers. Alles bij elkaar meer dan genoeg om de tomatenketchup een heerlijke smaak te geven.

Als specerijen gebruik ik geen mosterd maar mosterdpoeder. Je kunt hier ook mosterd voor gebruiken. Check even beetje voor beetje of de smaak naar wens is.

Zelf ketchup maken zonder suiker | simoneskitchen.nl

Tomaten ketchup zonder suiker

2.67 van 6 stemmen
GangBijgerecht
KeukenHollandse

Zelf je eigen ketchup maken zonder suiker is heel eenvoudig en super lekker!
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 10 minuten
bereiding 5 minuten
totaal 15 minuten

300 -400 ml ketchup

Materiaal

Ingrediënten

  • 280 gr tomatenpuree
  • 100 ml kokend water
  • 3 el appel cider azijn
  • 3 medjool dadels zonder pit, in stukjes
  • 1/2 el kokosolie
  • 1/4 tl mosterdpoeder
  • 1/4 tl kaneel
  • 1/4 tl piment
  • 150 ml water

  • Doe de tomatenpuree, het kokende water, de azijn en de fijngesneden dadels in een blender. Laat het geheel even 10 minuten staan zodat de dadels wat zachter worden. Draai het dan glad. Schraap zo nodig de zijkanten een paar keer tot alles goed gemengd is. Zet apart.
  • Verwarm een steelpannetje op medium vuur met de kokosolie. Doe hier mosterdpoeder, kaneel en piment bij en roer tot het gaat geuren (ongeveer 30 seconden)
  • Haal van het vuur, voeg de tomatenpuree toe en roer tot alles goed gecombineerd is. Voeg de 150 ml water toe ene laat het zachtjes koken met deksel schuin erop. (het spettert nogal dus zonder deksel zit je keuken onder de tomatenprut) De ketchup wordt iets dikker als je het laat afkoelen, maar wil je het dikker laat het dan wat langer doorkoken.
  • Laat volledig afkoelen tot kamertemperatuur voor je het eet. Doe over in een bakje met deksel en bewaar maximaal 2-3 weken in de koeling.

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.