Een heerlijke koolhydraatarme stoofschotel met donker bier. Perfect voor koude winteravonden of stormachtige herfstdagen.

Stoofvlees van Hugo

Stoofvlees van Hugo

We zitten inmiddels alweer in december en eindelijk wordt het weer wat kouder.
Voor mij altijd het perfecte moment om wat vaker een speciaal bier te kopen. Kijk, deze Dude wil natuurlijk het hele jaar door wel zijn biertje drinken, maar dan hebben we het toch vaak over een pils of een lekker blond biertje.


Mijn favoriete blond bier is die van Leffe en daarom besloot ik om vorige week van dezelfde meesterbrouwers eens een sixpack Bruin bier mee te nemen.
Tot mijn grote verrassing kreeg ik een kadootje bij mijn biertjes; een boek met in de hoofdrol, je raadt het al, bier.

Koken met bier

Nu heb ik wel wat meer kookboeken in de kast staan en ik heb er zelfs een paar waar ook gerechten met bier in worden genoemd, maar een boekje dat alleen maar gaat over bier in de keuken, die had ik nog niet.
Zelf ben ik ver gevorderd in het koken met bier. Zo in de trant van: pijpje bier in de linkerhand en roerend in de pannen met de rechterhand.


Buiten waaide de wind om het huis en ik trok een flesje bruin bier open en ging ik met het kookboek op schoot er eens lekker voor zitten.
Bij het doorbladeren van het ‘Leffe Kookboek’ werd ik enthousiast en bedacht me ook gelijk dat ik eigenlijk helemaal niet zo vaak bier in mijn gerechten verwerk.
Ik voelde alvast een goed voornemen voor het nieuwe jaar opkomen; meer met bier doen in de keuken.
Joh, wat kunnen voornemens toch vervelend zijn, he?

Wat ik leuk vind van dit kookboek is dat ze naast bierpairing (welk bier drink je bij welk gerecht?) ook veel recepten hebben waar bier een voorname rol in speelt.
De diepere gedachte achter welk soort bier bij welk gerecht past komt bij Fiona de Lange vandaan, een dame die in Nederland waarschijnlijk het meeste weet van bier.
En deze stoere tante is ook volleerd biersommelier.

Belgische bierbrouwer

Het maken van de recepten neemt Hugo van 24Kitchen voor het grootste deel voor zijn rekening.
De Belgische bierbrouwer zorgde ervoor dat dit duo de koppen bij elkaar stak voor mooie gerechten, met als resultaat dat ik nu trek heb in bier én in een gerecht met bier.
Naast lekkere stoofrecepten zag ik ook verrassende twists op klassieke recepten (coq au bière bijvoorbeeld) en tips en trucs om het juiste bier voor naast een gerecht te kiezen.
Kortom, ik vind het kookboekje een aanwinst in mijn kookboekenkast en hij was nog gratis ook. Da’s helemaal mooi meegenomen.

En als ik jou was zou ik proberen om ook dit boekje in handen te krijgen, echt leuk en zelfs leerzaam.
Zoals eerder gezegd: kun je het krijgen wanneer je zes flesje Leffe bier koopt.
Dit kan sowieso bij hopt.nl en ook bij veel supermarkten.

Met dit koude en kille weer is er natuurlijk weinig lekkerder dan een stoofschotel en daar kun je ook heel goed bier in verwerken.
Dus heb ik stoofvlees van Hugo gemaakt met de Leffe bruin waarvoor ik aanvankelijk naar de winkel was gegaan (en waarvan ik al lekker had kunnen proeven).

Hugo vindt het vast niet erg dat ik dit winterse comfort food met jullie deel, dus bijgaand het recept.

Stoofvlees met leffe bruin

Nog meer stoer eten met bier

Stoofvlees met leffe bruin

Stoofvlees van Hugo met Leffe bruin

4.17 van 30 stemmen
GangHoofdgerecht
KeukenHollandse keuken

Heerlijk malse stoofschotel met de zoete tonen van bruin bier
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 20 minuten
bereiding 2 uur 40 minuten
totaal 3 uur

4 personen

Ingrediënten

  • 1 kg runderlappen in blokjes gesneden
  • 1 winterpeen in blokjes gesneden
  • 2 uien gesnipperd
  • 2 tenen knoflook gesnipperd
  • 30 gr boter
  • 3 el bloem
  • 2 blaadjes laurier
  • 4 kruidnagels
  • 2 takjes tijm
  • 2 el appelstroop
  • 200 ml runderbouillon
  • 1 flesje Leffe Bruin

  • Meng in een schaal het rundvlees met peper, zout en bloem
  • Smelt de boter in een stoofpan of andere pan met dikke bodem en fruit hierin de ui en knoflook. Doe de blokjes rundvlees erbij en roer even om voor ongeveer een minuut. Doe dan de peen, laurier, kruidnagel en tijm erbij en bak het vlees mooi bruin terwijl je blijft omroeren
  • Wanneer het vlees is dicht geschroeid, giet je de appelstroop en het bier erbij en breng je het opnieuw aan de kook. Hierna het vuur laag zetten en de deksel op de pan, zodat alles lekker kan sudderen
  • Controleer regelmatig of de stoof niet te droog wordt en anders giet je een scheutje runderbouillon erbij. Laat de schotel lekker stoven voor twee uur. Hoe langer hoe beter, uiteraard. Vergeet niet om af en toe even door te roeren.
  • Serveer de malse stoofschotel met lekkere frieten of romige aardappelpuree

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 519kcal | Koolhydraten: 12g | Eiwit: 54g | Vet: 25g | Verzadigd vet: 10g | Meervoudigd onverzadigd vet: 1g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 10g | Transvet: 1g | Cholesterol: 171mg | Natrium: 367mg | Kalium: 1084mg | Vezels: 2g | Suiker: 4g | Vitamine A: 2761IU | Vitamine C: 6mg | Calcium: 46mg | Ijzer: 5mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Tom Gerrets

Tom staat met de lekkerste producten die ook in Simone's Kitchen worden gebruikt op diverse markten in Nederland. Na een aantal enerverende kookcursussen ontwaakte het kookvlammetje in hem en al snel borrelden de ideeën voor lekkere gerechten bij hem omhoog. Die deelt hij nu graag met jullie en vaak verpakt hij zijn recepten met een grap of een grol. Met Carpe Diem als lijfsspreuk is Tom de Bourgondiër pur sang op deze culinaire blog en de uitvinder van de Dude Food dinsdag.