Behalve dat spruitjes heerlijk zijn om te roosteren kun je natuurlijk ook heel goed in een stamppot verwerken zoals in deze pittige spruitjesstamppot van de dude.

Spruitjesstamppot met worst | simoneskitchen.nl

Spruitjesstamppot

Het is winter; dat betekent kou en guur weer en dus dat het tijd is voor stevig en stoer eten.
Dé tijd van het jaar voor iedere Dude om in de keuken te kunnen schitteren! Althans, dat zou je zeggen.
Ware het niet dat er deze winter van kou en guur weer maar weinig sprake is geweest.

Het lijkt erop dat de gewrichten van vadertje Winter de koude dagen ook niet meer zo goed kunnen verdragen en dat hij daarom maar voor zachte winters heeft gekozen.
Want met temperaturen van meer dan 14 graden in de Decembermaand is de Elfstedentocht een evenement geworden dat je op de fiets in je shirt en korte broek nog kunt doen.
Kortom, dit jaar geen winter waarin stamppot en hete bliksem die de boventoon voeren.

Gelukkig werd het afgelopen week ineens een stuk kouder en zag ik ’s een dikke laag vorst op de autoruiten staan.
Ik slaakte een kreetje van vreugde en rende snel naar buiten om de vrieskou te trotseren en de ingrediënten voor een stoere mannenstamppot te gaan halen.

Spruitjes stamppot met worst | simoneskitchen.nl

De buurman stond met een zuur gezicht het ijs van zijn voorruit te krabben en bromde me toe: “Jemig, wat een kou! Ik kan er ook niet meer tegen, al die winterse kou. Ik word oud!”
Ik lachte de buurman vrolijk toe. “Al die kou? Het is inmiddels bijna eind februari en we hebben voor het eerst deze winter min drie graden. Hoezo kou? En, je wordt pas oud als je vaker een stijve nek als een stijve piemel hebt, buurman.” Vervolgens beende ik over de bevroren straat naar de winkel en liet de buurman verbijsterd achter.

Spruitjesstamppot met groene pepers

Ja, ik moet het er nu van nemen, want voor je het weet duurt deze ‘winter’ maar een dag of drie.
Bij temperaturen onder nul maakt een echte vent stamppot. En die stamppot mag ook nog lekker pittig zijn, want daar wordt de stamppot stoer van.
Dus vandaag een rijke spruitjesstamppot met wat groene peper voor hitte.

En ik heb er geen rookworst maar lekker gekruide saucijsjes bij gedaan, omdat ik vind dat die er beter bij passen. Een lekkere gehaktbal erbij kan natuurlijk ook heel goed.
Ook heb in plaats van ui wat prei in de stamp gedaan, want, de oude Friese weerspreuk luidt: ‘Wanneer je uien in je eten vindt, is er kans op harde wind.’
En dat willen we natuurlijk niet hebben met vorst.

Spruitjesstamppot met worst | simoneskitchen.nl

Hoe maak je de spruitjesstamppot?

Zoals met elke stamppot heb je ook hier aardappels nodig. In dit geval neem ik gelijke hoeveelheid aardappel op spruitjes. Voor de smaak doe ik er ook nog een prei doorheen en wat jalapeno voor de pit. Hou je zelf niet van pittig dan kun je dat uiteraard weglaten.

De 5-spice geeft er een specifieke smaak aan, maar kan desgewenst ook weggelaten worden. De spruitjesstamppot serveer je vervolgens lekker met de gebakken worst of een goede gehaktbal.

Spruitjes stamppot met worst | simoneskitchen.nl

Spruitjesstamppot met groene peper

5 van 1 stem
GangHoofdgerecht
KeukenHollandse keuken

Een lekker pittige spruitjesstamppot met groene peper en saucijzen
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 15 minuten
bereiding 15 minuten
totaal 30 minuten

4 personen

Ingrediënten

  • 500 gr aardappelen geschild en in kwarten gesneden
  • 500 gr spruitjes schoongemaakt en onderaan met een mesje ingekerfd
  • 1 prei gewassen en in ringetjes gesneden
  • 1 jalapeño of groene peper in kleine stukjes gesneden (echte mannen laten de zaadjes zitten)
  • 150 gr spekdobbelsteentjes
  • 2 tl chinese fivespice vijfkruidenmix
  • scheutje slagroom of kookroom
  • 8 saucijsjes of 4 als ze groot zijn
  • zout en peper

  • Breng de aardappelen in ruim water aan de kook. Wanneer de aardappelen 5 min koken, doe je de spruitjes en prei erbij. Kook nog 10 – 15 min tot de aardappelen gaar zijn. Giet de aardappelen en groenten af en doe ze daarna weer terug in de pan
  • Bak, terwijl de groenten koken, de spekjes in een kleine koekenpan krokant
  • Verhit een flinke klont boter in een koekenpan en bak de saucijsjes in de gesmolten boter lekker bruin. Laat de worstjes met een deksel op de pan nog een minuut of 10-15 op laag vuur garen
  • Stamp de aardappelen en groenten met een stamper door elkaar. Giet de slagroom of kookroom erbij om je stamppot lekker smeuïg te maken.
  • Doe de fivespice, gesneden peper en spekblokjes bij de stamppot en roer nog eens flink door
  • Serveer de stamppot met de saucijsjes. Voor een extra knapperig effect kun je nog wat geroosterde hazelnoten aan de stamppot toevoegen

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 867kcal | Koolhydraten: 48g | Eiwit: 45g | Vet: 56g | Verzadigd vet: 17g | Meervoudigd onverzadigd vet: 11g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 23g | Transvet: 0.4g | Cholesterol: 122mg | Natrium: 1789mg | Kalium: 1566mg | Vezels: 12g | Suiker: 5g | Vitamine A: 1487IU | Vitamine C: 140mg | Calcium: 147mg | Ijzer: 6mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Check ook deze recepten

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Tom Gerrets

Tom staat met de lekkerste producten die ook in Simone's Kitchen worden gebruikt op diverse markten in Nederland. Na een aantal enerverende kookcursussen ontwaakte het kookvlammetje in hem en al snel borrelden de ideeën voor lekkere gerechten bij hem omhoog. Die deelt hij nu graag met jullie en vaak verpakt hij zijn recepten met een grap of een grol. Met Carpe Diem als lijfsspreuk is Tom de Bourgondiër pur sang op deze culinaire blog en de uitvinder van de Dude Food dinsdag.