Deze heerlijke spruitjessalade met pompoen en feta is lekker voor de koude wintermaanden. Ik maakte het met paarse spruitjes (zo mooi!) maar het kan uiteraard ook met gewone spruitjes.

Spruitjessalade met pompoen, feta en pompoen pitten | simoneskitchen.nl

Spruitjessalade met paarse spruitjes

Ik had al eerder gezegd dat ik tegenwoordig een zwak heb voor paarse spruitjes he bij het recept voor de paarse spruitjessalade met appel? Nou hier is nog een heerlijke spruitjessalade met dat mooie kooltje.

Paarse spruitjes zijn niet het hele jaar verkrijgbaar, dus je kunt dit recept ook maken met gewone spruitjes. Albert Heijn heeft in ieder geval in het seizoen wel paarse spruitjes en soms ook nog de bloemspruitjes. Die zijn ook prachtig.

Spruitjessalade met pompoen en feta | simoneskitchen.nl

Niet koken

Wat wel belangrijk is bij het bereiden van de paarse spruitjes is dat je ze niet kookt. Je verliest dan namelijk alle kleur en – eerlijk gezegd – is het koken van spruitjes nooit een goed idee. Nu aten we vroeger nooit een spruitjessalade, maar het koken van de spruitjes deed mijn moeder helaas wel altijd.

Als je de spruitjes kookt dan verdwijnt de kleur in het water en hou je alleen een beetje grijs groen spruitje over. Niet zo mooi. Stomen, grillen of wokken is dé manier om deze beauty zijn natuurlijk kleur te laten behouden. Dan weet je dat alvast. Je kunt hem in theorie rauw eten maar ik ben geen van een rauw spruitje. Vind dat meestal net iets teveel bite hebben dus ik rooster ze altijd even kort.

Dat geeft veel extra smaak en maakt het ook beter verteerbaar. Het roosteren geeft het spruitje in deze spruitjessalade met pompoen net dat beetje extra. Je kunt de spruitjes doormidden snijden of in plakjes snijden, maar ik koos er in deze spruitjessalade voor om ze te schaven. Dat is wat lastig op een mandoline maar kan wel goed in de keukenmachine.

Je maakt de vegetarische spruitjessalade af door het te combineren met lekker zoutige feta en krokante pompoenpitten. De salade is een goede maaltijdsalade maar kun je ook serveren als bijgerecht tijdens de feestdagen bijvoorbeeld. Het is ook zonder de feta lekker en dan beter geschikt als bijgerecht.

Of serveer het met een lekker stukje vlees ernaast voor een complete maaltijd.

Spruitjessalade met pompoen, feta en pompoen pitten | simoneskitchen.nl

Spruitjessalade met pompoen en feta

5 van 1 stem
GangMaaltijdsalade

Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 15 minuten
bereiding 20 minuten
totaal 35 minuten

2 personen

Ingrediënten

  • ½ pompoen in blokjes
  • 200 gr spruitjes paarse of gewone
  • 1 el sesamzaadjes
  • 50 gr feta
  • 25 gr pompoenpitten
  • peper
  • zout
  • olijfolie

Dressing

  • 2 el hazelnootolie
  • 1 el balsamico
  • sap van ½ limoen
  • 1 tl honing
  • peper en zout

  • Verwarm de oven voor op 200 ˚C.
  • Schaaf de spruitjes dun of doe ze door de keukenmachine om dunne plakjes te maken. Je kunt ze ook in halfjes of kwartjes snijden. Dan duurt het roosteren iets langer.
  • Maak de pompoen schoon en snij in blokjes. Doe de pompoen op een bakblik en besprenkel met olijfolie, peper en zout. Rooster 20 minuten in de oven.
  • Halverwege de baktijd van de pompoen, doe je de spruitjes samen met de sesamzaadjes op een apart bakblik. Besprenkel met olijfolie, peper en zout en doe ook in de oven. De spruitjes zijn in tien minuten klaar.
  • Meng spruiten en pompoen door elkaar. Doe over in borden en strooi de pompoenpitten en de feta verkruimeld over de salade.
  • Serveer met de dressing

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 431kcal | Koolhydraten: 39g | Eiwit: 15g | Vet: 28g | Verzadigd vet: 6g | Meervoudigd onverzadigd vet: 5g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 15g | Transvet: 1g | Cholesterol: 22mg | Natrium: 311mg | Kalium: 1693mg | Vezels: 7g | Suiker: 17g | Vitamine A: 29806IU | Vitamine C: 116mg | Calcium: 289mg | Ijzer: 6mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.