Een heerlijk eenvoudige pasta met tomaten en basilicum. Rijkelijk bestrooid met geraspte parmezaanse kaas.

Spaghetti met geplette tomaten

Pasta met tomaten en basilicum

Een van mijn favoriete pasta’s is de pasta arrabbiata wat eigenlijk ook een pasta met tomaten is maar dan een pittigere variant van deze eenvoudige pasta. Je hebt er slechts vier ingrediënten voor nodig plus wat standaard dingen die je meestal wel in de voorraadkast hebt liggen. Ideaal als snelle maaltijd voor doordeweeks.

Dat gezegd hebbende; er zit natuurlijk wel bijzonder weinig groente in dit gerecht dus handig om dit te eten met een grote groene salade. Of voeg er zelf nog wat groente naar keus aan toe. Dat kan natuurlijk ook.

Het recept voor deze pasta met tomaten komt uit het boek van Donna Hay ‘No time to cook’. Het boek zelf is inmiddels alleen nog tweedehands verkrijgbaar, maar gezien het feit dat Donna aan de lopende band nieuwe boeken produceert zit er vast wel weer ergens een nieuw pareltje aan te komen.

Pasta met tomaten ingredienten

Maken van de pasta

Om de pasta te maken heb je verse kerstomaatjes nodig. Donna begint het recept met het uitknijpen van de tomaatjes. Op die manier verwijder je het meeste vocht en de zaadjes en maak je de smaken intenser. Dat gezegd hebbende; het geeft ook een enorme rotzooi. Het is dus ook prima om dat niet te doen en de tomaatjes gewoon heel te laten.

Na het wel of niet uitknijpen van de tomaatjes bak je ze rustig in een koekenpan met wat olijfolie, knoflook en de balsamico azijn. Daardoor worden de tomaatjes nog lekkerder en een beetje zacht. Heb je ze niet uitgeknepen, wacht dan tot ze vanzelf knappen.

Een alternatief is om de tomaatjes in de oven te roosteren. Dat is meestal een van mijn favoriete maniere om tomaat te bereiden. Het wordt er tien keer lekkerder van en schijnt ook nog beter verteert te worden op deze manier. Win win dus als je het mij vraagt. Maar dat duurt wel langer natuurlijk. Dus in het kader van lekker snel; is het handig om de tomaatjes gewoon te bakken.

Pasta met tomaten en basilicum

Met parmezaan

In het oorspronkelijke recept voor de pasta met tomaten gebruikte Donna Hay geen parmezaanse kaas. Dat is natuurlijk een optie maar voor mij hoort parmezaanse kaas wel bij een lekker bordje pasta, dus ik zou dat altijd toevoegen. Maar het is absoluut optioneel.

Het is ook lekker om vlak voor serveren nog even een scheutje extra virgin olijfolie over de pasta te gieten.

Misschien vind je deze pastarecepten ook lekker:

Pasta met tomaten en basilicum

Pasta met tomaten en basilicum

Nog geen review
GangHoofdgerecht
KeukenItaliaanse keuken

Eenvoud is soms het allerlekkerste en zeker als het aankomt op pasta gerechten zoals deze pasta met tomaten en basilicum
Decoratief klokje bereidingstijd

2 personen

Ingrediënten

  • 150 gr spaghetti
  • 2 el balsamico azijn
  • 2 teentjes knoflook
  • verse basilicum
  • 500 gr kers tomaatjes ik heb honing tomaatjes gebruikt omdat die zo heerlijk zoet zijn
  • zeezout
  • 30 gr boter
  • 75 gr parmezaanse kaas

  • Kook de spaghetti in 10-12 minuten en snijd de knoflook fijn. Knijp in elk tomaatje zodat de zaadjes worden verwijderd en een gedeelte van het vocht. Enne…kijk uit in welke richting je knijpt want voor je het weet zit je onder de tomatensmurrie!
  • Verhit de boter in een pan en voeg knoflook, balsamico en kers tomaatjes toe en verwarm ze tot de tomaten warm worden en een beetje zacht. Zodra de spaghetti is gekookt voeg je het tomaten-balsamico mengsel toe en verse basilicum. Serveer direct.
  • Ik heb parmezaan toegevoegd omdat geen enkel pasta gerecht is voor mij compleet zonder parmezaanse kaas, maar als je er niet van houdt kun je het natuurlijk gewoon weg laten.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 607kcal | Koolhydraten: 75g | Eiwit: 26g | Vet: 23g | Verzadigd vet: 14g | Meervoudigd onverzadigd vet: 1g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 6g | Transvet: 0.5g | Cholesterol: 58mg | Natrium: 730mg | Kalium: 762mg | Vezels: 4g | Suiker: 12g | Vitamine A: 1890IU | Vitamine C: 58mg | Calcium: 496mg | Ijzer: 3mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.