Soto ayam

Hoe maak je soto ayam?

Gek toch eigenlijk wel; elke keer als Esmee en ik samen koken komen we uit op iets Aziatisch. Maakt niet uit wat we oorspronkelijk van plan waren, elke keer weer wordt het uiteindelijk iets heel anders.

Als ik me niet vergis zouden we dit keer ‘iets met vis’ gaan doen. Uhu… zie jij vis in deze soep? Niet dus… Geen vis gezien. Maar eigenlijk maakt het ook geen bal uit wat we maken, want a. het is bijna altijd lekker (let op het woord bijna he) en b. het is altijd gezellig. O en c. het is altijd een enorme ravage in de keuken als we klaar zijn. Iedereen die ons volgt op facebook kan dat beamen. 😉

Soto ayam

Hoe we dit keer van de vis naar de soto ayam zijn gesprongen… echt ik weet het niet meer, maar het resultaat was een overheerlijke soto ayam of ajam. Kippensoep dus.

Indonesische kippensoep

Soto is Indonesisch voor soep en bestaat in meerdere varianten maar dit is de meest gemaakte variatie. En nee, zal vast niet geheel traditioneel en typisch Indonesisch zijn, maar weet je; dat is prima. Deze soto ayam is superlekker en daar gaat het natuurlijk om! Er zijn ongeveer net zoveel verschillende versies van soto als er mensen zijn in Indonesië volgens mij maar de basis is natuurlijk kip en dat eitje kom je ook wel nagenoeg overal tegen.

Soto ajam | simoneskitchen.nl

Qua smaken lijkt het in niets op een Hollandse kippensoep. Ik vind dit lekkerder, maar probeer het zelf zou ik zeggen! Je bent wel wat langer bezig met het maken van de soto ayam dan met het maken van een gewone Hollandse kippensoep, maar het is absoluut de moeite waard. Maak dan meteen een flinke pan en vries een paar bakjes in voor later gebruik.

Je kunt nooit teveel soep in de vriezer hebben! Liever een Hollandse kippensoep maken? Probeer dan eens deze gevulde kippensoep met veel groente.

Soto ayam | simoneskitchen.nl

Soto Ayam

3.60 van 22 stemmen
GangSoep
KeukenIndonesische keuken

Deze heerlijke Indonesische kippensoep is de moeite waard om eens te maken!
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 10 minuten
bereiding 45 minuten
totaal 55 minuten

4 personen

Ingrediënten

  • 2 liter water of 2 liter kippenbouillon
  • 4 bouillonblokjes indien je het water hebt genomen
  • 1 winterwortel
  • 1 stengel bleekselderij
  • 1 grote ui gehakt
  • 1 spaanse peper in ringen
  • 1/2 tl trassi
  • 2 tene knoflook gehakt
  • 450 gram kip dit is het lekkerste als je van kippenpoten het vlees plukt maar kipfilet kan ook. Dat hebben wij hier gebruikt
  • 1 sereh citroengras gekneusd
  • 3 djeroek peroet
  • 1 stuk gember van 3 cm fijn gesneden
  • 1 tl kurkuma
  • 2 tl laos
  • 1 tl koriander
  • 1 tl komijn djintan
  • 1 prei stengel gesneden
  • tauge
  • gebakken uitjes
  • 4 eieren
  •  

  • Doe het water (of bouillon) in de pan en breng aan de kook. Snij de winterwortel in blokjes en de bleekselderij in stukjes, de prei in reepjes en voeg toe aan het water.
  • Bak de uien, de spaanse peper, de knoflook, de gember even aan in een koekenpan tot de uien glazig zijn. Voeg dan de specerijen toe en bak deze even kort mee tot ze gaan geuren. Voeg alles toe aan de pan. Leg de stukken kipfilet in de pan en laat mee garen in de soep. Doe de djeroek peroet blaadjes erbij en kneus de stengel sereh en doe die ook in de pan erbij.
  • Kook ondertussen de eieren hard, laat schrikken en zet apart.
  • Als de soep een half uurtje heeft geprutteld haal je de sereh eruit en de djeroek peroet. Haal de kip eruit en pluk die in stukjes en doe terug in de soep. Doe de soep in een kom per persoon en snij per kom een ei doormidden en leg die op de soep. Als het goed is heb je genoeg vulling zodat het ei niet zinkt.
  • Doe er verse tauge op en gebakken uitjes en eet meteen op.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 303kcal | Koolhydraten: 32g | Eiwit: 20g | Vet: 11g | Verzadigd vet: 3g | Transvet: 1g | Cholesterol: 179mg | Natrium: 843mg | Kalium: 936mg | Vezels: 3g | Suiker: 13g | Vitamine A: 9137IU | Vitamine C: 26mg | Calcium: 91mg | Ijzer: 3mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.