Socca met asperges en champignons | simoneskitchen.nl

Soms kom ik dingen tegen en die vind ik dan heel bijzonder maar als je dan even gaat rondkijken op het internet dan blijk het ineens helemaal niet zo apart te zijn. Loop ik gewoon achter de feiten aan. Nou ja, ik vond het toch wel zo lekker dat ik het met jullie wilde delen. Waar hebben we het over? Over een pannenkoek die gemaakt is van kikkererwtenmeel en die luistert naar de naam socca…

 

Hoe maak je socca | simoneskitchen.nl

Nu heb ik al eens eerder een tortilla soort-achtige pannenkoek gemaakt van kokosmeel, maar met kikkererwtenmeel had ik dat nog niet geprobeerd. Het basisrecept komt – het wordt afgezaagd – alweer uit het boek van Sarah Wilson, maar als je op het internet speurt vind je vele variaties op het thema. Het fijne van dit soort “pannenkoeken” is dat de smaak zo neutraal is dat het ideaal is om te combineren met van alles en nog wat.

Hou er wel rekening mee dat deze versie een nachtje moet staan voor je hem kunt gebruiken. Ik ga nog wel eens kijken wat er gebeurt als je dat niet doet, maar voor nu dus maar even de versie zoals ik hem gemaakt heb.

Glutenvrije socca met asperges | simoneskitchen.nl

Sarah heeft twee methodes; eentje uit de oven en eentje uit de koekenpan. Het is veel breekbaarder dan een gewone pannenkoek dus ik ga de volgende keer de ovenmethode gebruiken. Die heb ik hieronder ook in het recept vermeld. Ik goot alle beslag in een keer in de pan (het was een grote pan) maar je kunt er ook dunne pannenkoeken van maken.

Socca met asperges en champignons | simoneskitchen.nl

Socca: glutenvrije kikkererwten pannenkoek

3 van 1 stem

Het feit dat je de socca een nacht laat staan zorgt ervoor dat er een lichte vorm van fermentatie optreedt.
Let op dat het mengsel een nacht moet staan voor je verder kunt. Ruim er dus voldoende tijd voor in.
Decoratief klokje bereidingstijd
totaal 15 minuten

Ingrediënten

  • 100 gr kikkererwtenmeel
  • 1 tl appelciderazijn
  • 300 ml water
  • 1/2 tl zout
  • 2 el kokosolie
  • zout
  • 100 gr champignons
  • paar groene asperges
  • paar tomaatjes
  • bieslook
  • blauwe kaas eet je vegan, laat de blauwe kaas dan weg!

  • Doe het meel, het water, de appelcider en het zout bij elkaar in een kom en klop even door. Dek af met een theedoek en laat een nacht staan.
  • Voeg de gesmolten kokosolie toe en roer het geheel weer goed door.
  • Je kunt de socca nu bakken in een koekenpan zoals een normale pannenkoek of in een oven. Verwarm de gril in dat geval voor op de hoogste stand en zet een gietijzeren pan vlak onder het gril rooster. Laat 15 minuten voorverwarmen, vet in met boter of olie en schep er dan 1/3 van het beslag in. Draai even rond zodat het beslag de pan bedekt en bak dan 2-3 minuten. Doe hetzelfde met de rest van het beslag.
  • Voor het beleg snij je de champignons en de groene asperges klein en de kerstomaatjes in halfjes.
  • Blancheer de asperges even kort in kokend water, giet af en bak alles tegelijk in een koekenpan. Doe op de socca en verkruimel de blauwe kaas erover. Verknip wat verse bieslook eroverheen en eet meteen

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Bewaren

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.