Als het aankomt op het kerstmenu dan ben ik fan van makkelijk en snel. Niks frustrerender dan de hele dag in de keuken moeten staan terwijl de rest van de gasten lol aan het hebben is. Deze lekkere en snelle mascarpone met pistache en sinaasappel staat in no time in elkaar en is absoluut heerlijk!

Snel kerstdessert met pistache | simoneskitchen.nl

Nog een snel kerstdessert – mascarpone met pistache

Voor het maken van de mascarpone met pistache liet ik me inspireren door een andere die hier het meest populaire kerstdessert is. En met goede reden want het is makkelijk en eigenlijk altijd wel een succes. Dit keer ging ik aan de slag met karamelsaus, pistache en sinaasappel en verwerkte dat met romige mascarpone.

Ik speelde een beetje vals door kant- en klare karamelsaus te gebruiken. Je kunt dat overigens ook vervangen door bijvoorbeeld chocoladesaus. Wil je nu wel zelf karamel maken, check dan even voor het recept hieronder van mijn sinaasappel-karamelsaus die ook echt té lekker is. Wel iets meer werk om te maken, maar de moeite waard!

Snel kerstdessert | simoneskitchen.nl

Pistache

Ik geef toe dat ik een beetje verliefd ben op die hele groene pistachenootjes. Dus gebruikte ik ze die dag in maar liefst drie recepten. Ze zijn belachelijk duur hoor. Dus ik ben er altijd heel zuinig mee, behalve hier. Officieel zou je de karamelsaus die ik hier heb gebruikt makkelijk zelf kunnen maken, maar in het kader van lekker makkelijk heb ik er eentje uit een fles gebruikt. Ook erg lekker trouwens en scheelt een hoop tijd in de keuken. Toch zelf maken? Volg dan het recept hieronder.

Verder klop je de mascarpone met de slagroom, voeg sinaasappel en vanille toe. Breek wat koekjes en je hebt een heerlijk dessert. Wil je het van tevoren maken dan kun je beter de karamelsaus later toevoegen want dat ziet er minder fraai uit (ik heb het uitgeprobeerd)

Snel kerstdessert met pistache | simoneskitchen.nl

Zelf karamelsaus maken

Wil je wel zelf je karamelsaus maken (want dat is toegegeven wel lekkerder) voor dit snelle kerstdessert met pistache volg dan het recept hieronder:

Nodig:

  • 100 gr kristalsuiker
  • 2-3 eetlepels water
  • 100 ml sinaasappelsap
  • 100 gr boter

Neem een klein steelpannetje en doe hier de suiker en het water in. Zet op het vuur op medium en laat het geheel rustig smelten. Ga niet roeren in het pannetje. Wordt het ongelijk bruin of smelt het ongelijk, draai dan rustig met het pannetje heen en weer om het te mengen.

Zodra het gaat koken laat je het rustig pruttelen tot er een mooie karamelkleur ontstaat. Loop vooral niet weg want het kan ineens heel hard gaan! Zodra de kleur naar wens is voeg je het sinaasappelsap toe. Pas op want het gaat nu enorm schuimen. Het kan zijn dat de karamel ineens een klont gaat vormen. Geen paniek. Blijf het rustig verwarmen en blijf roeren. Het zal uiteindelijk oplossen. Als het opgelost is voeg je klontje voor klontje de boter toe tot je een mooi glanzend geheel hebt.

Het zal nu nog dun zijn. Laat het vooral even goed afkoelen voor je het over het dessert doet. Roer het tijdens het afkoelen af en toe even door. Het dikt in als het afkoelt.

Fan van dit soort desserts? Probeer dan ook eens de mascarpone met chocola of de chocolate chip surprise

Snel kerstdessert met pistache | simoneskitchen.nl

Mascarpone met pistache en karamel

4 van 1 stem
GangDessert
KeukenHollandse keuken

Makkelijk en snel om te maken is dit dessert met pistache en karamelsaus
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 15 minuten
totaal 15 minuten

4 personen

Ingrediënten

  • 200 gr mascarpone
  • 300 ml slagroom
  • 3-4 el suiker of naar smaak
  • 1 tl vanille extract
  • 2 sinaasappels rasp
  • 100 gr pistachenoten gehakt
  • 100 ml karamelsaus
  • sinaasappel rasp voor decoratie
  • 1 pak biscuitjes of andere koekjes voor onder in het glas

  • Doe de mascarpone, slagroom, vanille, de sinaasappelrasp en de suiker in een mengkom en mix het geheel tot het stijve pieken vormt. Doe over in een spuitzak (kan ook met een lepel maar is makkelijker in een spuitzak)
  • Neem een viertal mooie glazen en breek wat van de koekjes onderin de glazen.
  • Spuit een laagje van je mascarpone mengsel erop. Strooi hier wat pistache overheen en – als je het meteen gaat eten – wat karamelsaus.
  • Doe hierop weer een laag mascarpone en eindig met de pistache, sinaasappelschilletjes en nog wat karamelsaus.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 743kcal | Koolhydraten: 41g | Eiwit: 12g | Vet: 61g | Verzadigd vet: 33g | Meervoudigd onverzadigd vet: 5g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 13g | Cholesterol: 135mg | Natrium: 131mg | Kalium: 464mg | Vezels: 4g | Suiker: 33g | Vitamine A: 2082IU | Vitamine C: 37mg | Calcium: 184mg | Ijzer: 1mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.