Deze overheerlijke stoofpot met pruimen en bier maak je in de slowcooker, waardoor de smaken lang de tijd krijgen om te ontwikkelen. Door de pruimen is het een relatief zoet gerecht.

Slowcooker stoofschotel met pruimen en kaneel | simoneskitchen.nl

Stoofpot met pruimen

Ja hoor, alweer een recept van Nigella. Kan er geen genoeg van krijgen. In Simply Nigella heeft ze een heel hoofdstuk met recepten voor in de slowcooker (of in de oven) en dat komt natuurlijk als geroepen. Zeker in deze tijd van het jaar vind ik stoofschotels heerlijk. En deze stoofpot met pruimen en bier leek me zo maar eens heel lekker.

Perfect ook met de kaneel erdoor, wat het een topgerecht maakt voor de koudere maanden van het jaar.

Stoofschotel uit de slowcooker met pruimen en kaneel | simoneskitchen.nl

Vrij zoet

Het is een tikkie aan de zoete kant, ook door de melasse die er in gaat. Ik probeer volgende keer zonder de melasse, eens kijken hoe dat bevalt. De pruimen verdwijnen nagenoeg helemaal in de vloeistof na 8 uur pruttelen dus die maken het al zoet genoeg. Ik zou dus de melasse zeker weg laten. Ik heb het hieronder wel vermeld, omdat het in het oorspronkelijke recept van Nigella stond, maar mijn aanbeveling is dus om het zonder te doen. Tenzij je echt dol bent op zoete stoofschotels.

Maar lekker is het wel! Deze stoofschotel met pruimen is vervolgens heel erg lekker om te eten met een romige aardappelpuree of rijst. Wat brood om het vocht mee op te dippen is ook een goed idee.

Aanbakken of niet?

Heel eerlijk; ik ben vaak te lui om het vlees van de slowcooker aan te bakken. Ook in deze stoofpot met pruimen doe ik het gewoon in de slowcooker en laat het apparaat verder zijn werk doen. Dat is natuurlijk optioneel. De voorstanders van aanbraden vertellen me dat het echt heel veel meer smaak geeft aan het eindresultaat. Maar ik vind het dan weer zonde van de tijd.

Maar wil jij je vlees liever aanbakken? Dan doe je dat gewoon voor je het in de slowcooker doet!

Slowcooker stoofschotel met pruimen en kaneel | simoneskitchen.nl

Slowcooker stoofpot met pruimen en guiness

5 van 1 stem
GangHoofdgerecht
KeukenHollandse keuken

Heerlijke zoete stoofpot met pruimen en bier
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 15 minuten
Slowcooker8 uur
totaal 8 uur 15 minuten

6 personen

Materiaal

Ingrediënten

  • 1 kg runderstoofvlees
  • 250 gr pruimen
  • 5 dl runderbouillon
  • 2,5 dl Guinness of ander donker bier
  • 1 tl zeezoutvlokken
  • 100 gr melasse de melasse maakt het heel zoet. Weglaten als je dat niet wilt.
  • 1-2 tl zonnebloemolie
  • 2 kaneelstokjes
  • 3 laurierblaadjes

  • Snij de runderlappen in stukken en leg in de slowcooker. Voeg de pruimen toe en meng met je handen
  • Schenk de bouillon en het bier in een maatbeter van 1 liter en voeg het zout toe. Meet de melasse af in een maatbeker met een beetje olie, roer alles door elkaar en schenk over het vlees en de pruimen in de slowcooker.
  • Doe de kaneelstokjes en laurier erbij, zet dan je slowcooker aan op de lage stand en laat 8 uur staan. Je moet makkelijk met een vork het vlees uit elkaar kunnen drukken.
  • Zet uit en proef of er nog extra zout en peper nodig is.
  • Je kunt het natuurlijk meteen eten maar het is nog lekkerder als je het 1 of 2 dagen in de koeling laat staan.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 358kcal | Koolhydraten: 21g | Eiwit: 37g | Vet: 13g | Verzadigd vet: 4g | Meervoudigd onverzadigd vet: 0.4g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 6g | Cholesterol: 103mg | Natrium: 692mg | Kalium: 1030mg | Vezels: 1g | Suiker: 17g | Vitamine A: 150IU | Vitamine C: 4mg | Calcium: 66mg | Ijzer: 4mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Disclaimer: De links op deze pagina bevatten affiliate links naar bol.com

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.