Sinaasappel en maanzaad tulband

Sinaasappel en maanzaadtulband

Sinaasappel en maanzaad zijn wat mij betreft een match made in heaven. En in deze tulband zit het vol met beide smaken.

Wat lekker is, is om de topping voor de tulband te maken met wat langzaam gecarameliseerde sinaasappelschilletjes maar vind je dat te veel werk dan kun je er natuurlijk ook gewoon lekker veel poedersuiker overheen doen.

Mijn favoriet is vaak een icing gemaakt met sinaasappel en poedersuiker. Heerlijk en door het opdrogen krijg je ook nog een speciaal knapperig randje dus dat maakt het extra lekker.

Maanzaad

Er gaat een flinke hoeveelheid maanzaad in de sinaasappel maanzaad tulband dus hij doet zijn naam zeker eer aan. Ik had nogal veel maanzaad ingekocht dus moest dringend wat gebruiken. Het resultaat zie je hierbij!

Sinaasappel en maanzaad tulband
Orange and poppyseed bundt cake | insimoneskitchen.com

Sinaasappel en maanzaad tulband

5 van 1 stem
GangKoek
KeukenHollands

Deze heerlijke maanzaad en sinaasappel tulband is geweldig lekker!
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 15 minuten
bereiding 1 uur
totaal 1 uur 15 minuten

12 personen

Materiaal

  • tulbandvorm

Ingrediënten

  • 120 gram maanzaad
  • 250 ml melk
  • 225 g boter zacht op kamertemperatuur, met een beetje extra om het blik in te smeren
  • 220 gr suiker
  • 3 eieren
  • 300 gram bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • 1 vanille boon zaadjes alleen
  • 1 el sinaasappel schil
  • 4 el sinaasappelsap

Sinaasappelglazuur

  • 125 ml honing of maple syrup
  • 1 sinaasappel maak hele dunne reepjes van de schil en pers de rest

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180˚C.
  • Klop de boter en de suiker samen op medium snelheid tot je een dikke en lichtgele massa hebt. Voeg de eieren een voor een toe terwijl je blijft kloppen.
  • Doe de bloem en het bakpoeder samen door een zeef en voeg een snufje zout toe. Schep een derde van het bloemmengsel door het botermengsel. Lepel de helft van de maanzaad er door, daarna weer een derde van de bloem, de rest van het maanzaad en eindig dan met de laatste 1/3 van de bloem. Je moet uiteindelijk een glad maar luchtig mengsel over houden.
  • Voeg de vanille, sinaasappelschil, melk en de sinaasappelsap toe.
  • Giet het beslag in je tulband vorm of cakeblik en zet de cake een stukje onder het midden in de oven. Bak voor ongeveer 55-65 minuten of tot een houten prikker er schoon uit komt. Laat in het blik 5 minuten koelen voor je hem omdraait en verder laat afkoelen op een rek. (duurt ongeveer 3 uur voor volledig gekoeld)
  • Maak een glazuur met de sinaasappel en de honing

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 414kcal | Koolhydraten: 52g | Eiwit: 7g | Vet: 21g | Verzadigd vet: 11g | Cholesterol: 82mg | Natrium: 163mg | Kalium: 270mg | Vezels: 3g | Suiker: 30g | Vitamine A: 605IU | Vitamine C: 9mg | Calcium: 225mg | Ijzer: 2mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!
Sinaasappel en maanzaad tulband

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.