Sinaasappel en maanzaad tulband
Sinaasappel en maanzaadtulband
Sinaasappel en maanzaad zijn wat mij betreft een match made in heaven. En in deze tulband zit het vol met beide smaken.
Wat lekker is, is om de topping voor de tulband te maken met wat langzaam gecarameliseerde sinaasappelschilletjes maar vind je dat te veel werk dan kun je er natuurlijk ook gewoon lekker veel poedersuiker overheen doen.
Mijn favoriet is vaak een icing gemaakt met sinaasappel en poedersuiker. Heerlijk en door het opdrogen krijg je ook nog een speciaal knapperig randje dus dat maakt het extra lekker.
Maanzaad
Er gaat een flinke hoeveelheid maanzaad in de sinaasappel maanzaad tulband dus hij doet zijn naam zeker eer aan. Ik had nogal veel maanzaad ingekocht dus moest dringend wat gebruiken. Het resultaat zie je hierbij!
Sinaasappel en maanzaad tulband
Materiaal
- tulbandvorm
Ingrediënten
- 120 gram maanzaad
- 250 ml melk
- 225 g boter zacht op kamertemperatuur, met een beetje extra om het blik in te smeren
- 220 gr suiker
- 3 eieren
- 300 gram bloem
- 2 tl bakpoeder
- 1 vanille boon zaadjes alleen
- 1 el sinaasappel schil
- 4 el sinaasappelsap
Sinaasappelglazuur
- 125 ml honing of maple syrup
- 1 sinaasappel maak hele dunne reepjes van de schil en pers de rest
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180˚C.
- Klop de boter en de suiker samen op medium snelheid tot je een dikke en lichtgele massa hebt. Voeg de eieren een voor een toe terwijl je blijft kloppen.
- Doe de bloem en het bakpoeder samen door een zeef en voeg een snufje zout toe. Schep een derde van het bloemmengsel door het botermengsel. Lepel de helft van de maanzaad er door, daarna weer een derde van de bloem, de rest van het maanzaad en eindig dan met de laatste 1/3 van de bloem. Je moet uiteindelijk een glad maar luchtig mengsel over houden.
- Voeg de vanille, sinaasappelschil, melk en de sinaasappelsap toe.
- Giet het beslag in je tulband vorm of cakeblik en zet de cake een stukje onder het midden in de oven. Bak voor ongeveer 55-65 minuten of tot een houten prikker er schoon uit komt. Laat in het blik 5 minuten koelen voor je hem omdraait en verder laat afkoelen op een rek. (duurt ongeveer 3 uur voor volledig gekoeld)
- Maak een glazuur met de sinaasappel en de honing
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Tip: wanneer moet de melk toegevoegd worden? Heb het op het laatste moment er nog bij in gedaan, maar lijkt mij niet het goede moment hahaha 🙂
En op hoeveel graden moet de oven? Deze info miste ik…. 🙁
He Mascha, Ah sorry. Dat is niet de bedoeling. Het is een oud recept en ik ben die nog allemaal aan het nalopen. Geen excuus natuurlijk maar ik heb de info nu toegevoegd aan het recept!
Hoi Simone,
Dat ziet er heel lekker uit.
Zou je de cake ook in een springvorm kunnen maken denk je? En welk formaat dan?
Alvast bedankt!
Groetjes,
Dominique
He Domique. Ja hoor dat kan prima. Ik zou voor een 22 cm vorm gaan. Let wel even op de bak tijd. Die kan afwijken omdat de vorm anders is. Dus check goed vooral in het midden van de cake of een houten prikker er schoon uitkomt. En eventueel iets langer bakken.
Waar is die melk voor. Hoort dat er wel in
Eh ja dat hoort erin. Je hebt vocht nodig om het tulbanddeeg te maken. Maar je kunt het wel vervangen voor wat anders. Karnemelk, sinaasappelsap ed.
Oké bedankt voor je bericht