Caroline proefde deze overheerlijke sinaasappelcake met amandel voor het eerst bij La Paloma Café op Ibiza. Eenmaal thuis recreërde ze deze heerlijke glutenvrije sinaasappelcake!

Sinaasappel-amandel cake met vanille yoghurt

Door Caroline

Sinaasappel-amandel cake van Ibiza!

Zodra ik deze sinaasappel-amandel cake maak ben ik weer even terug op het zonovergoten en inspirerende Ibiza. En dan in het Paloma Café om precies te zijn. De naam Paloma Café had ik al vaak voorbij horen komen dus een tripje daarnaartoe stond absoluut op het programma toen mijn vriend en ik Ibiza bezochten vanwege een bruiloft. Ibiza is magisch. Er is zoveel te zien, te beleven en te doen! Dat kun je niet in één keer bevatten. Er zijn te veel plekken die het verdienen om bezocht te worden, teveel strandjes om te ervaren, dorpjes om te zien en dan die overdaad aan geweldige restaurantjes; van basic bohemien beachshacks tot over-the-top luxe strandtenten.

La Paloma

Restaurant La Paloma is een schaduwrijke parel te midden van uitgestrekte bloemenvelden, boomgaarden en grasland midden op het eiland. Anders dan je zult verwachten op Ibiza kijk je hier niet uit over eindeloze blauwe zee en heb je geen idyllisch zicht op de beroemde rots Es Vedra. Dat heb je allemaal eigenlijk ook helemaal niet nodig wanneer je hier zit; uitzicht op al dat heerlijks op je bord is all it takes. In een grote tuin zijn kriskras tafeltjes en stoelen neergezet onder sfeervolle citroenbomen. Het menu lees je van een krijtbord waarop steeds wisselende gerechten staan. Gerechten die meegroeien met het seizoen, heel mooi vind ik dat.

Als echte zoetsnoet verheugde ik mij het meest op het dessert. Ik koos voor de sinaasappelcake, puur en alleen door de omschrijving ervan. Ik vind het geweldig als wat je verwacht te krijgen uiteindelijk overtroffen wordt door iets nóg beters! De taart smaakte licht bitter en niet zo mierzoet als ik had verwacht. Ze serveerden er vanilleyoghurt bij, die het bittere goed compenseerde.

sinaasappel-amandeltaart met bloemen en yoghurt

Doe mij nog een poging….

Eenmaal terug in Nederland wilde ik de taart namaken, maar dit bleek nog niet zo simpel. Na meerdere (mislukte) pogingen wist ik iets te maken wat er redelijk goed op leek, maar het was het nooit helemaal. In het boek Eivissa Food ontdekte ik bij toeval uiteindelijk alsnog het originele recept! In dit boek nemen de auteurs je mee op culinaire ontdekkingsreis langs de meest speciale en bijzondere restaurants op Ibiza. De chefs delen in het boek een aantal van hun recepten, zodat je de sfeer van het eiland heel makkelijk naar je eigen keuken kunt halen. Erg leuk boek met mooie, sfeervolle foto’s!

Hierbij het recept uit dit boek naar origineel recept van La Paloma Restaurant zelf. Zeker de moeite waard om uit te proberen!

Hij lijkt een beetje op de Zeeuwse knop amandel-sinaasappelcake.

Sinaasappel amandeltaart 4
sinaasappel-amandeltaart met bloemen en yoghurt

Sinaasappel-amandel cake

4.50 van 2 stemmen

Een heerlijke bitterzoete sinaasappelcake naar origineel recept van La Paloma Café op Ibiza.
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 2 uur
bereiding 1 uur
totaal 3 uur

10

Ingrediënten

  • 2 biologische navelsinaasappels
  • 250 gram fijne kristalsuiker
  • 6 eieren
  • 250 gram amandelmeel
  • 250 ml Griekse yoghurt
  • 2 eetlepels agave siroop
  • 1 vanillestokje
  • 1 biologische sinaasappel

  • Vul een pan met water en doe hier de twee navelsinaasappels in. Laat op een laag vuur twee uur rustig pruttelen. Snijd daarna de sinaasappels doormidden en verwijder eventuele pitten. Stop de sinaasappelhelften (schil en al) in een blender en mix tot pulp. 
    Verwarm de oven voor op 160 graden. Klop de eieren en de suiker met de mixer in een beslagkom tot een glad geheel. Voeg een snufje zout toe en vervolgens, geleidelijk, de sinaasappelpulp.
    Roer vervolgens het amandelmeel door het beslag. Mix totdat het een glad geheel is. 
    Vet een ronde bakvorm van 23 cm doorsnede in met boter en bedek de bodem met bakpapier. Giet het beslag over in de bakvorm. Bak de cake ongeveer 50 minuten in de oven of tot deze mooi goudbruin gebakken is. Haal uit de oven en laat op een taartrooster minimaal een half uur afkoelen.
    Maak ondertussen de vanilleyoghurt. Mix de yoghurt en de agavesiroop in een kom. Schraap het merg uit het vanillestokje en meng dit met de yoghurt. Rasp de schil van de sinaasappel en voeg de rasp toe aan de yoghurt.
    Serveer de cake lauwwarm met een flinke schep van de vanille yoghurt.

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!
Sinaasappel-amandel cake met yoghurt

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Caroline van Beek

De liefde voor lekker eten kreeg Caroline van huis uit mee. Als klein meisje stond zij al graag in de keuken om taartjes te bakken. Na een aantal jaren werkzaam te zijn geweest in de modebranche, besloot ze haar hart te volgen en begon ze met de styling opleiding aan Academie Artemis in Amsterdam. In juni 2012 studeerde zij af en is sindsdien werkzaam als freelance (food)styliste. Meer over Caroline vind je op Eight Eleven Styling