Rode uien chutney zelf maken
Uien chutney vind ik echt heerlijk. Een ui ondergaat een soort metamorfose als je die langzaam gaart. Ze worden zacht en zoet en gaan heel goed samen met lekker hartige dingen, zoals kaas of op een goede hamburger. Deze rode uien chutney is niet alleen heel lekker, maar door de kleur ook nog eens extra aantrekkelijk.
Rode uien chutney
Het maken van een uien chutney is niet ingewikkeld, maar je moet er wel wat voor over hebben. Want voor het beste resultaat heb je ongeveer 8 flinke uien nodig. En die moeten uiteraard gesneden worden.
Uien snijden… Ik ben er niet van. Ik moet altijd vreselijk janken van die dingen; zeker van die lekkere verse uien. Het gaat stukken beter als je de uien een paar weken laat liggen in een mandje op het aanrecht, maar ja, dat komt de smaak dan weer helemaal niet ten goede. Dus als het even kan laat ik het snijden van uien graag aan iemand anders over. Dit keer was Charlotte de spreekwoordelijke sigaar en heeft zij braaf alle acht uien voor de uien chutney voor me gesneden. What are friends for right? Lol…
Uien snijden
Nu zijn er natuurlijk ook nog wel wat andere manieren te bedenken om niet grienend in de keuken te hoeven staan. Dus als je toevallig een magimix hebt dan kun je de uien daar heel goed dun in snijden. Ik doe dat graag als er niemand anders is. Dat gaat ook snel en voorkomt niet helemaal een traantje her en der maar is een stuk beter dan alles zelf snijden.
Ik heb er ook nogal snel last van dus het kan ook aan mij liggen.
Maken van de uien chutney
Om de rode uien chutney verder te maken is geen hogere wiskunde. Je bakt alle uien eerst aan in een pan voor ongeveer 10 minuten. Geef ze wel echt goed de tijd, want hoe langer ze hebben kunnen zweten des te lekkerder je uien chutney wordt. Zodra de uien glazig worden voeg je de suiker, rode wijn azijn, kaneel en de balsamico toe aan de pan.
Laat de rode uien chutney nu op laag vuur nog eens minimaal 30 minuten rustig pruttelen. Zorg wel dat het niet verbrand want dat is natuurlijk eeuwig zonde. Eenmaal goed proef je even of de uien chutney op smaak is en vervolgens kun je het verwerken in potjes.
Dit is een rode uien chutney maar je kunt dit natuurlijk ook prima maken met gewone gele uien. In dat geval gebruik je geen rode wijn azijn maar witte wijn azijn. Beide kan, maar de kleur wordt dan een beetje gek.
Steriliseren
In gesteriliseerde potjes kun je de uien chutney met gemak een paar maanden bewaren. In de koeling blijft het minimaal een week goed. Wil je het lang bewaren doe de chutney dan heet in de gesteriliseerde potten!
Ben je chutney fan? Probeer dan ook eens deze heerlijke appel peren chutney of deze overheerlijke tomaten chutney.
Rode uien chutney
Ingrediënten
Instructies
- Snij alle uien in ringen. Maak ze niet te dik maar ook niet te dun.
- Verhit de olie in een pan en doe de uien en de suiker in een pan en bak het geheel even zachtjes aan. Laat niet verbranden!
- Doe de azijn, kaneelstokjes, kruidnagels en de balsamico erbij en laat het geheel voor minimaal 30 minuten zachtjes inkoken. Proef even om te kijken of het al zacht genoeg is en ver genoeg ingedikt. Zo niet dan laat je het nog even door pruttelen.
- Verwijder kaneel en kruidnagels en verdeel de hete chutney over gesteriliseerde potten. Je kunt het op die manier lang bewaren.
- Wil je het niet bewaren dan kun je het ook eerst af laten koelen en dan in een pot doen. Bij mij is het nooit een lang leven beschoren.
Notities
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Doe je de compote koud in de pot?
He Sjan, nee die doe je heet in de pot als je het lang wilt bewaren. Sorry, ik zie nu dat het er heel onduidelijk staat. Ga dat meteen even goed zetten.
De kruidnagels zijn enkel voor de foto .. ?
Ehm nee, alhoewel ze wel optioneel zijn.. 🙂 Ik heb ze toegevoegd. Goed gespot!
Wil er zo aan gaan beginnen, maarre… hoeveel balsamico? 😉
He Esther! Het is een beetje naar smaak maar 1-2 eetlepels is voldoende. Ik heb het nu aan het recept toegevoegd! Succes met maken!
Nouuu, laat ik nu net 2 eetlepels erbij gedaan hebben! Haha top, dank je wel voor je reactie! Het ruikt iig al heerlijk hier!
Ik snij uien altijd onder de afzuigkap. Op de hoogste stand. Werkt bij mij perfect.
Gr. Syl
Ben nu de chutney aan het maken. Ben benieuwd.
Hoi Simone,
Heerlijke verse uien snijden met een duikbril op,….het klinkt misschien raar maar beter huilen van het lachen dan van de uien! Groetjes en succes en bedankt voor het lekkere recept.
Annemie
O hahaha. Goed idee Annemie. Krijg ik alsnog tranen maar dan van het lachen inderdaad!
Oh, en de kaneelstokjes? Ik zie ze niet terug in je bereiding ?
O oops! Die kook je mee samen met de azijn ed… Heb het nu toegevoegd! Dankjewel voor de correctie!
Voor zo’n lekker recept, en lieve vriendin heb ik dat graag over 🙂
Mwah… Dikke kus.. 😉
Idd eenvoudig klusje maar hoelang kun je dat bewaren in zo’n weckpot?
Ik denk een week of twee zeker en waarschijnlijk langer. ligt er ook aan hoe goed je de pot hebt gesteriliseerd van te voren.. 😉