Absoluut een klassieker: rode kool met appel. Ik groeide ermee op, maar maakte deze iets sjiekere versie met kastanjes.

Rode kool met appel

Rode kool met appel

Als kind aten we vaak rode kool met appel. Het was een van de weinige gerechten die mijn moeder niet volledig kapot kookte. Misschien omdat de rode kool best wel wat tijd nodig heeft om lekker zacht en zoet te worden.

Rode kool is een van de oudste groentesoorten uit Nederland. Eigenlijk is de naam ‘Rode kool’ een beetje misleidend want de kool is eerder paars dan echt rood.

Hoe voorkom je dat rode kool blauw wordt?

Misschien heb je het al eens meegemaakt. Je kookt de rode kool en in plaats van dat het mooi glanzend donker wordt krijgt het een vieze blauwe kleur. Dit voorkom je door de rode kool in een zure omgeving te bereiden. Het wordt veroorzaakt door de pigmentstof flavine, welke onder invloed van zuur van kleur veranderd. Niet zuur is blauw. Een zure omgeving en de rode kool blijft mooi rood. Dit bereik je eenvoudig door wat citroen mee te koken met de rode kool.

Rode kool met appel

Hoe lang moet rode kool koken?

Rode kool is een vrij harde groente. Rauw kun je het eten mits je het heel klein snijdt of raspt. Te grote stukken is gewoon niet lekker. Je kunt tegenwoordig vrij makkelijk rauwe rode kool al in kleine stukjes kant- en klaar kopen in de supermarkt. Handig als je geen zin hebt om die grote rode knol zelf te bewerken. Qua prijs is dat overigens wel de beste optie. En heb je een keukenmachine dan is het ook zo gepiept.

Om de rode kool met appel goed te koken heb je wel even tijd nodig. Ik laat de – klein gesneden – rode kool meestal een minuut of 30 koken. Voor de smaak voeg ik appeltjes, kastanjes, citroen en wat suiker toe.

Wat gaat er in de rode kool met appel?

In dit recept gaat:

  • Rode kool (geraspt of gehakt)
  • 2-3 appels
  • 2 el suiker
  • zoete azijn. Ik gebruik hier vijgen dadel azijn. Die is lekker stroperig, maar je kunt ook bijvoorbeeld balsamico gebruiken
  • citroensap (van 1 citroen)
  • voorgekookte kastanjes

In het seizoen kun je de kastanjes al voorgekookt kopen. Meestal vacuüm verpakt.

Probeer de rode kool met appel ook eens met een extra kaneelstokje en een blaadje laurier. Of serveer dit typische herfstgerecht met bijvoorbeeld wat extra rozijnen erdoor.

Als bijgerecht is het lekker bij – bijvoorbeeld – kalkoen (het is die tijd van het jaar weer tenslotte) of een lekkere braadworst. Voor mij het liefst met aardappelpuree maar alle combi’s zijn mogelijk!

Ben je fan van rode kool? Probeer dan eens deze rode kool steak met gehakt of mijn rode kool-broccolisalade!

Rode kool met kastanjes en appeltjes | simoneskitchen.nl

Rode kool met appel en kastanjes

Nog geen review
GangHoofdgerecht
KeukenHollandse

Een klassieker maar het blijft heerlijk. Rode kool met appel en als extra dit keer met kastanjes. Perfect voor het herfstseizoen
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 15 minuten
bereiding 30 minuten
totaal 45 minuten

4 personen

Ingrediënten

  • 1 rode kool
  • 250 gr gekookte kastanjes
  • 2-3 appels
  • 4 el vijgen dadel azijn of zoete balsamico
  • sap van  1 citroen
  • 2 el suiker
  • peper
  • zout

  • Snij de rode kool klein met de hand of met een machine. Hak je kastanjes wat kleiner, schil de appels en snij in blokjes.
  • Verhit wat boter in een grote pan en bak de rode kool even aan tot het iets geslonken is en alles met een beetje boter is bedekt. Doe een klein laagje water in de pan. het heeft niet veel nodig omdat de kool ook vocht loslaat. Je wilt geen volle pan water dus. Voeg de appeltjes en de kastanjes toe, evenals de azijn, suiker, citroen en peper en zout.
  • Laat rustig koken en zorg dat aan het eind het merendeel van je water is verdampt. Is het nog te vochtig maak het vocht dan wat dikker met een beetje maizena (eerst even aanmaken met water) zodat je een vochtig glanzend laagje om de kool hebt. Proef en breng op smaak met zout en peper

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 261kcal | Koolhydraten: 62g | Eiwit: 4g | Vet: 1g | Verzadigd vet: 0.2g | Meervoudigd onverzadigd vet: 1g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 0.3g | Natrium: 60mg | Kalium: 915mg | Vezels: 7g | Suiker: 23g | Vitamine A: 2406IU | Vitamine C: 149mg | Calcium: 113mg | Ijzer: 2mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.