Risoni salade met tomaat en komkommer. Ideaal voor warme zomerse dagen. Het is lekker fris en staat in no time op tafel. Risoni wordt ook wel orzo genaamd. Het is een kleine pasta soort die qua formaat een beetje lijkt op rijst, maar qua smaak op pasta.

Risoni salade met tomaat

Risoni salade met tomaat

Jaren geleden alweer deden we een roadtrip door Italië en eenmaal terug maakte ik de ene na de andere pasta. Ik hou van pasta. Pastasalades, gewone pasta; je kunt me er wel blij mee maken. En het fijne van een risoni salade is dat het ook snel is. Elke pastasalade trouwens. Ideaal om restjes pasta op te maken, maar negen van de tien keer heb ik geen pasta over. Dus dat betekent eerst koken.

De risoni salade met tomaat is trouwens ook ideaal om mee te nemen als makkelijke lunch voor op je werk. Het is super eenvoudig en ook makkelijk aan te passen naar jouw wensen. Zo kun je er bijvoorbeeld kip of tonijn doorheen doen als je dat wilt.

Wil je het vegetarisch houden dan is dit ook lekker met geitenkaas of feta erdoor.

Risoni salade met tomaat

Meenemen

Wil je het meenemen voor op je werk, dan is het handig om de sla op het laatste moment toe te voegen. Neem dat in een zakje mee. Doorheen doen kan wel, maar de kans dat het een beetje slap wordt is groot. En dat is jammer.

Ik gebruikte hier kropsla. Ik vind dat echt heerlijk. Vroeger was dat zo ongeveer de enige sla die te krijgen was en hoewel je tegenwoordig enorm veel keuze hebt, blijf ik dit een van de lekkerste soorten vinden. Maar uiteraard kun je ook veldsla, rucola of iets anders door de risoni salade doen.

Probeer ook eens deze risoni salade met geitenkaas of de orzo salade met halloumi. O en wanneer je het nu risoni of wanneer je het orzo noemt? Dat is mij een beetje een raadsel. Eerst was risoni als naam in, tegenwoordig is het vaker orzo.

Risoni salade met tomaat

Risoni salade met tomaat

5 van 1 stem
GangMaaltijdsalade
KeukenItaliaanse keuken

Lekker makkelijk als maaltijdsalade voor zomerse dagen
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 15 minuten
totaal 15 minuten

1 persoon

Ingrediënten

  • 50 gr risoni
  • 1/2 komkommer in repen
  • 4-5 kers tomaatjes
  • 50 gr doperwtjes
  • sla naar keuze
  • 1 el mosterdcress deze hadden we zelf gekweekt. Tuinkers kan ook
  • 2-3 radijsjes

Dressing

  • 1 el pesto
  • 2-3 el Griekse yoghurt
  • 1 citroen
  • zout
  • peper
  • parmezaanse kaas optioneel

  • Breng water met zout aan de kook en bereid je risoni volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Voeg de bevroren erwtjes op het laatste moment aan de pasta toen en kook dit de laatste twee minuten even mee. Giet af, spoel met koud water en laat afkoelen.
  • Snij de komkommer in lange repen, snij de tomaatjes in vieren of door de helft en snijd je de radijs in dunne plakjes
  • Maak een dressing met de yoghurt, pesto, citroensap en voeg zout en peper naar smaak toe.
  • Meng de risoni met de groentes en voeg een paar eetlepels van de dressing toe. Meng goed en proef of er nog meer bij moet.
  • Doe wat salade blaadjes in een schaal en voeg de risoni eraan toe. Maak af met wat mosterdcress of tuinkers en een beetje geschaafde parmezaan.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 365kcal | Koolhydraten: 63g | Eiwit: 16g | Vet: 7g | Verzadigd vet: 1g | Meervoudigd onverzadigd vet: 1g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 0.1g | Cholesterol: 3mg | Natrium: 172mg | Kalium: 796mg | Vezels: 9g | Suiker: 12g | Vitamine A: 1151IU | Vitamine C: 99mg | Calcium: 139mg | Ijzer: 3mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.