Het zoete van de biet met het zoute van de feta is een top combinatie in deze quinoa salade met feta en bietjes.

Quinoa salade met feta en bietjes

Quinoa salade met feta en bietjes

De combinatie van ingrediënten in deze quinoa salade vind ik persoonlijk top. De bietjes zijn lekker zoet en sowieso is biet met feta natuurlijk een gouden combinatie. En ik vind het altijd een bonus dat de quinoa zo lekker roze kleurt door de bietjes. Dat geeft het helemaal wat speciaals. Al moet ik eerlijk bekennen dat ik die kleur af en toe ook wel een tikkie aan de heftige kant vindt.

Het schijnt dat er mensen zijn die niet van bietjes houden (maar nou ja ik vermoed dat er van elk ingrediënt wel iemand is te vinden die er niet van houdt, dus wat zegt dat?) en ik kan me daar niet zoveel bij voorstellen. Afgezien van het feit dat bietjes nogal afgeven – en je daar dus wel even rekening mee moet houden – vind ik ze heerlijk. Vroeger niet… Welnee, mijn moeder maakte bietjes gewoon zo uit een pot met aardappels. Niet vies maar ook niet echt een maaltijd waar je midden in de nacht voor wakker zou willen worden.

Vers geroosterd

Het allerlekkerste zijn bieten natuurlijk als je ze vers koopt en dan roosteren in de oven… Maar dat kost natuurlijk wel aanzienlijk meer tijd. Reken minimaal een minuut of 40 voor het roosteren van bieten. En dat is dan nog afhankelijk van het formaat van de bieten natuurlijk.

Dus eerlijk gezegd zou deze snelle quinoa salade met feta en bietjes lang niet zo snel zijn als je er verse bietjes in wilt verwerken, maar dat kan uiteraard wel. De salade zelf is een variant op de spelt salade die ik al eerder heb gemaakt. De smaak is totaal anders door toevoeging van de feta en door gebruik van een andere dressing en natuurlijk door de quinoa in plaats van de spelt.

quinoa salade met feta en bietjes

Met pijnboompitjes

Ik voegde voor het knapperige nog wat pijnboompitjes en granaatappelpitjes toe aan de salade. Niet iedereen is fan van granaatappelpitjes. Ten eerste omdat ze – als je ze uit de hele granaatappel haalt – nogal eens een ravage aan kunnen richten in je keuken en ten tweede omdat sommige mensen ze te hard vinden. Ben jij dat? Dan laat je de granaatappel eenvoudig weg. De salade is ook zonder lekker.

Dressing

Voor de dressing gebruikte ik dit keer aioli in plaats van mayonaise, aangezien ik dat nog had staan. Ik voegde hier wat sweet chilisaus aan toe, citroen, azijn en nog wat olie. Belangrijk is dat je zelf even proeft of het lekker is bij de quinoa salade met feta en bietjes. Niet elke azijn is hetzelfde en ook niet elke aioli. Ik test het zelf altijd door een klein beetje van de salade in een bakje te doen en daar een beetje van de dressing bij te doen. Even husselen en dan proeven. Dat is makkelijker bijstellen dan wanneer alles er al door zit!

Quinoa salade met feta en bietjes

Quinoa salade met feta en bietjes

4 van 2 stemmen
GangMaaltijdsalade
KeukenGezonde keuken

Een lekkere quinoa salade met feta en bietjes
Decoratief klokje bereidingstijd
bereiding 20 minuten
totaal 20 minuten

2 personen

Ingrediënten

  • 125 gr quinoa
  • 2 el verse peterselie gehakt
  • 50 gr feta
  • 3 el pijnboompitjes geroosterd
  • 250 gr gekookte bietjes in blokjes

Voor de dressing

  • 2 el mayonaise
  • 1 el sweet chili saus
  • 1/2 el citroensap
  • 1 el azijn
  • peper en zout
  • verse basilicum om te serveren

  • Kook de quinoa in ongeveer 10-15 minuten gaar (check de verpakking) met een beetje zout. Laat uitlekken en afkoelen.
  • Rooster de pijnboompitjes in een koekenpan en zet apart. Brokkel de feta.
  • Snij de bietjes in kleine blokjes en doe in een ruime schaal. Zodra de quinoa genoeg is afgekoeld doe je de bietjes erbij en de gehakte peterselie. Doe het grootste gedeelte van de feta er ook al door. Hou wat achter voor de garnering.
  • Maak een dressing door de ingrediënten te mengen. Breng op smaak met peper en zout.
  • Serveer de quinoa salade in een schaal en verdeel de rest van de feta, de pijnboompitjes en wat verse basilicum erover. Serveer de dressing erbij.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 566kcal | Koolhydraten: 60g | Eiwit: 17g | Vet: 30g | Verzadigd vet: 6g | Meervoudigd onverzadigd vet: 14g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 7g | Transvet: 0.03g | Cholesterol: 28mg | Natrium: 561mg | Kalium: 891mg | Vezels: 9g | Suiker: 13g | Vitamine A: 489IU | Vitamine C: 13mg | Calcium: 182mg | Ijzer: 5mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.