Deze heerlijke en makkelijke quiche zit vol met groente, serveer je met lekker veel gerookte zalm en is perfect voor een feestelijk ontbijt.

Quiche met gerookte zalm

Quiche met gerookte zalm

Ben je op zoek naar een lekker ontbijt wat goed vult en waar je lang mee vooruit kunt? Dan is deze koolhydraatarme quiche met gerookte zalm misschien iets voor jou. Ik bak de gerookte zalm overigens niet mee in deze quiche. Ik hou niet van warme gerookte zalm, maar als jij dat wel een goed idee vindt dan kun je er ook nog wat van door de vulling doen. Dat is natuurlijk prima.

Omdat je de quiche heel goed feestelijk kunt presenteren is dit bij uitstek geschikt voor het kerst ontbijt!

Voorbereiden

Voorbereiden kan ook prima met de gerookte zalm quiche. Het blijft in de koeling zeker een dag of twee goed. Ik warm de quiche de volgende dag wel altijd een klein beetje op. Het hoeft niet heel heet te zijn, maar een beetje lauwwarm vind ik dan wel weer lekker. Dat kun je eenvoudig doen in de oven of in een koekenpan.

Het is ook heerlijk om de quiche met gerookte zalm de volgende dag mee te nemen als onderdeel van je lunch. Of eet hem thuis op want dat kan natuurlijk ook prima. Serveer met een lekkere groene salade en je hebt een prima maaltijd.

Ook fijn dat er al wat groente verstopt zit in de quiche, zodat je al bij je ontbijt begint met je groente quota voor de dag. Altijd fijn.

Koolhydraatarme quiche met gerookte zalm

Maken van de quiche met gerookte zalm

Het maken van de quiche is heel eenvoudig. Wat handig is om rekening mee te houden is dat je een vorm nodig hebt die niet kan lekken. Ik gebruik hier dus een dichte quichevorm voor. Een springvorm kan wel, maar dan loop je het risico dat het niet goed sluit en het ei eruit lekt.

Omdat je geen korst gebruikt in dit recept heb je daar natuurlijk eerder last van. Een goed ingevette dichte quiche vorm is dus het makkelijkste om mee te werken. De broccoli blancheer ik even kort voor een minuut of 5 voor ik het door de vulling doe. Anders blijft het net even te krokant. Verder vul ik het aan met stukjes ham en verse en gedroogde kruiden.

Variaties

Ben je geen fan van voorverpakte ham, dan kun je er ook prima wat stukjes kip doorheen doen. Ook lekker zijn wat krokant uitgebakken spekjes of andere groentes zoals champignons of courgette. Doperwten passen overal bij dus ook bij deze gerookte zalm quiche!

Check ook onderstaande recepten:

quiche met gerookte zalm

Quiche met gerookte zalm

5 van 2 stemmen
GangOntbijt
Keukenpaleo

Eet je wel zuivel dan is dit ook erg lekker met 75 gr geraspte kaas door het ei heen.
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 10 minuten
bereiding 25 minuten
totaal 35 minuten

6 personen

Ingrediënten

  • 6 eieren
  • 200 gr broccoli in roosjes gebroken
  • 150 gr ham in stukjes gesneden
  • 1 tl oregano
  • 1 el bieslook verse, gesnipperd
  • peper en zout
  • 100 gr gerookte zalm

  • Verwarm de oven voor op 180˚C. Neem een springvorm van 20 cm doorsnede en bekleed bodem en zijkanten met bakpapier.
  • Blancheer de broccoli even een minuutje of vijf in kokend water met zout. Giet af en laat even goed uitdampen. Je wilt niet teveel vocht in je quiche.
  • Kluts de eieren even met de oregano, zout, peper en de gesnipperde bieslook. Doe de broccoli en de ham in de springvorm en giet hier de eieren overheen.
  • Zet in de voorverwarmde oven voor ongeveer 20-25 minuten of tot de quiche stevig genoeg is. Haal uit de oven en serveer met de gerookte zalm eroverheen gedrapeerd. (die gaat dus niet mee de oven in!)

Notities

Maak je de quiche van tevoren klaar voor de dag erna, bewaar dan in de koeling en warm het – verpakt in aluminiumfolie – op voor een minuutje of tien in de oven. Doe daarna pas de gerookte zalm erop. De quiche hoeft niet loeiwarm te zijn. Ik vind hem zelf het lekkerste als het een beetje lauw is.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 155kcal | Koolhydraten: 3g | Eiwit: 15g | Vet: 9g | Verzadigd vet: 3g | Cholesterol: 183mg | Natrium: 501mg | Kalium: 267mg | Vezels: 1g | Suiker: 1g | Vitamine A: 483IU | Vitamine C: 30mg | Calcium: 47mg | Ijzer: 1mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.