Heerlijke pruimentaart die je maakt met bladerdeeg en stukje marsepein. Heel eenvoudig om te maken, maar qua smaak een absolute topper. Heb jij nog pruimen liggen? Dan is dit het moment om deze pruimentaart te maken.

Pruimentaart met geroosterde marsepein

Pruimentaart met geroosterde marsepein

Een heerlijke pruimentaart die helemaal speciaal wordt als je gebruik maakt van de geroosterde marsepein. Kun je die niet vinden dan is gewone marsepein zeker ook net zo lekker.

Herfst

Het is weer die tijd van het jaar. Die tijd van het jaar dat het licht niet meer aanwezig is om vijf uur en het fruit niet meer zo in overvloed aanwezig is als in de zomer. Van de week was ik lekker aan het koken met Charlotte, zoals we wel vaker doen en behalve dat we een aantal lekkere mezze gerechten maakten moest er natuurlijk ook een dessert komen.

En om even duidelijk te zijn; ik ben gek op de herfst. Zelfs nu terwijl buiten de regen met bakken tegelijk naar beneden komt vallen en de wind om het huist heen raast, vind ik het heerlijk om te weten dat ik vandaag niet naar buiten hoef (ik schrijf dit op zondag!) en binnen is het lekker warm en gezellig. Lang uitgeslapen en tegen de tijd dat het bijna middag was ben ik er eens uitgekomen.. 😉

Pruimentaart met marsepein

Zomerfruit

Helaas is dit ook de tijd van het jaar dat de overvloed aan zomerfruit ten einde loopt. Zelfs de pruimen beginnen al aardig tegen hun einddatum aan te zitten dus als je deze pruimentaart nog wilt maken, dan moet je opschieten.

Kun je overigens geen pruimen meer vinden voor de pruimentaart, dan kun je er ook een perentaart of een appeltaart van maken. Dat kun je hier ook prima gebruiken.

Ik gebruikte kant en klaar bladerdeeg uit een pakje met vierkantjes (de lange rollen die je tegenwoordig in het koelschap vindt zijn makkelijker)

Je kunt dit ook maken met korstdeeg maar ik had geen zin om deeg te maken, dus ging ik voor de snelle optie en net vers uit de oven is deze taart waanzinnig lekker.

Ondanks dat ik voor de snelle bladerdeeg optie ging, bak ik het altijd wel eerst blind. Dat komt je pruimentaart echt ten goede.

Als je geroosterde marsepein kunt vinden dan zeker gebruiken, maar vind je die niet dan kun je natuurlijk ook een normale marsepein gebruiken.

Heb je nog pruimen over? Maak dan ook eens deze pruimen-frangipane taart of check hier alle recepten met pruimen.

Pruimentaart met marsepein

Pruimentaart met geroosterde marsepein

Nog geen review
GangKoek
KeukenHollandse

Een overheerlijke pruimentaart die speciaal wordt door de marsepein
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 15 minuten
bereiding 1 uur
totaal 1 uur 15 minuten

8 personen

Ingrediënten

  • 4 blaadjes bladerdeeg ontdooid
  • 3-4 pruimen afhankelijk van de maat
  • 200 gr geroosterde marsepein
  • 3 el slagroom
  • 1 el honing
  • 1 el pistache nootjes pistache
  • 1 ei om te bestrijken

  • Verwarm de oven voor op 200 C.
  • Zodra het bladerdeeg is ontdooid leg je de vier plakjes bij elkaar op een met bloem bestoven aanrecht en zorg dat de randen elkaar net een klein beetje overlappen. Rol deze vervolgens uit en aan elkaar met een deegroller.
  • Leg de plak deeg in een langwerpige taartvorm en druk een beetje aan in de randen. Prik de bodem met een vork in.
  • Bekleed je vorm met een stuk bakpapier en leg hier of bakgewichtjes of gedroogde peulvruchten of rijst in en bak deze in de oven blind voor ongeveer 15 minuten. Haal vervolgens uit de oven, bestrijk met het ei en doe voor nog eens tien minuten terug.
  • Haal uit de oven.
  • In de tussentijd doe je de geroosterde marsepein in een kom en klopt het een beetje los met de slagroom. Echt los wordt het niet natuurlijk maar het moet wat smeuiiger worden.
  • Strijk de marsepein in een laag op het bladerdeeg (let op dat je niet te hard duwt en het bladerdeeg beschadigd) en snij daarna je pruimen in mooie plakjes.
  • Leg de plakjes op de marsepein en besprenkel met honing. Doe terug in de oven en bak nog eens 30 minuten of totdat de pruimen zacht zijn en het bladerdeeg goudbruin. Besprenkel met pistache nootjes en eten maar!

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 232kcal | Koolhydraten: 24g | Eiwit: 4g | Vet: 14g | Verzadigd vet: 3g | Cholesterol: 8mg | Natrium: 42mg | Kalium: 124mg | Vezels: 1g | Suiker: 15g | Vitamine A: 168IU | Vitamine C: 2mg | Calcium: 20mg | Ijzer: 1mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.