Het is natuurlijk weer die tijd van het jaar dat het pompoen is wat de klok slaat. En deze pompoen wortel stoofpot is een van mijn nieuwe favorieten! Waarom? Dat vertel ik je hieronder!

Pompoenstoof met wortel
Pompoen wortel stoofpot met quinoa

Pompoen wortel stoofpot

De pompoenstoofpot is typisch zo’n gerecht wat ik inmiddels al tig keer heb gemaakt. Het is een oud recept wat in de loop der tijden steeds een beetje is aangepast tot wat het nu is. Recent heb ik ook nieuwe foto’s gemaakt want dat was dringend nodig.

Ik kwam hem eigenlijk per ongeluk tegen op mijn Engelse site die natuurlijk al veel ouder is als de Nederlandse variant en daardoor ook meer recepten heeft. Ik had nog een flespompoen over van een fotoshoot en wortels van weer een andere fotoshoot dus zonde om die weg te gooien en dit is het ideale maal voor beide groentes. En nog goedkoop ook.

Stoofpot met pompoen en wortel

Maken van de pompoen wortel stoofpot

Laat je vooral niet afschrikken door de hoeveelheid ingrediënten die je hier ziet. Sommige zijn dubbel, dus de wortel gebruik je bijvoorbeeld voor de stoof maar ook door de quinoa zelf. En het merendeel zijn specerijen, want dat is wat deze pompoen wortel stoofpot zo heel erg lekker maakt. Dus ondanks dat er aardig wat in gaat is het niet mega veel werk.

Je kunt het jezelf natuurlijk nog makkelijker maken door gebruik te maken van voorgesneden groente. Dat kan voor de pompoen en je kunt van de wortel die kleintje kopen. Die snij je alleen nog doormidden of in vieren en je bent al klaar. De ui kun je tegenwoordig ook gesneden kopen, dus er zijn altijd manieren om dit snelle gerecht nog sneller te maken. Wel meteen ook duurder want voorgesneden groentes zijn behoorlijk aan de prijs. Maar dat is een keuze!

Pompoenstoofpot met wortel

Flespompoen vs “oranje” pompoen

Ik moet heel eerlijk zeggen dat ik geen mega fan ben van de flespompoen. Die heeft – als je alle pompoenen vergelijkt – de minste smaak, maar is wel het makkelijkste verkrijgbaar. Ik verwijder de schil van de flespompoen omdat die echt niet lekker is. Maar gebruik je een biologische oranje pompoen dan kun je die met schil en al verwerken. Optioneel dus om die schil te verwijderen. Kan ook met een groene pompoen maar dat wordt wat minder charmant om naar te kijken. En het oog wil natuurlijk ook wat.

In de slowcooker

Hoewel ik de eerste paar keren de pompoenstoofpot met wortel in de gewone stoofpan heb bereidt doe ik het tegenwoordig meestal in de slowcooker. Dat is een optie maar zeker zo makkelijk. In dat geval doe je alles bij elkaar in de slowcooker en zet m aan voor een uur of 5.

Ik vind wel dat de wortel dan nog wel flink stevig is. Die heeft altijd wat langer nodig dan de pompoen. Je kunt het wel nog langer laten garen, alhoewel ik het niet storend vond. Check vooral hoe je wortel er aan toe is. En kleiner snijden is altijd een goede oplossing natuurlijk. Ik had er dit keer ook nog wat bleekselderij doorheen gedaan. Dat is ook een prima toevoeging. Het is een ideaal gerecht om wat overgebleven groentes in te verwerken.

Soms voeg ik ook wat kokosmelk toe aan de pompoenstoofpot. Je kunt het vervolgens serveren met de quinoa of je kunt er aardappelpuree bij serveren.

Stoofpot met pompoen en wortel

Pompoen wortel stoofpot

4.75 van 4 stemmen
GangHoofdgerecht
KeukenHerfst

Deze heerlijke herfst stoofschotel is perfect voor een doordeweekse dag en ook lekker om de volgende dag te eten!
Je kunt de stoof makkelijk bereiden in een stoofpan maar ook heel goed bereiden in de slowcooker. In dat geval hou je een uur of vijf aan voor de totale bereiding.
Decoratief klokje bereidingstijd
bereiding 30 minuten
totaal 30 minuten

4 personen

Ingrediënten

Stoofschotel

  • 2 el olijfolie
  • 1 ui gesnipperd
  • 3 tenen knoflook gehakt
  • 2 tl zoete paprika poeder
  • 1 tl zout
  • 1/2 tl gemalen zwarte peper
  • 1/2 tl gemalen koriander
  • 1/2 tl gemalen komijn
  • 1/2 tl gemalen koenjit
  • 1/2 tl gemalen gember
  • 1/2 tl gemalen cayenne peper
  • beetje saffraan
  • 250 ml water
  • 1 blik tomatenblokjes van 400 gr
  • 2 el verse citroen sap
  • 1 flespompoen schoongemaakt in blokjes
  • 200 gr wortel in blokjes

Quinoa

  • 200 gr quinoa
  • 1 el boter
  • 1 el olijfolie
  • 1/2 ui gesnipperd
  • 150 gr wortel fijn gesneden
  • 2 tenen knoflook
  • 1/2 tl zout
  • 1/2 tl koenjit
  • 1/2 bosje vers gesneden koriander
  • 2 tsp gesneden verse munt

Pompoen wortel stoof

  • Verhit de olie in een grote stoofpan op medium vuur. Voeg ui toe en bak tot zacht, ongeveer 5 minuten. Voeg knoflook toe en bak voor 1 minuut. Meng de paprika in en de volgende 8 ingrediënten op de lijst. Voeg 250 ml water, de tomaat en het citroensap toe.
  • Breng aan de kook. Voeg pompoen en wortel toe. Dek af en kook op laag vuur tot groente gaar is, ongeveer 20 minuten. Breng op smaak met zout en peper.

Quinoa

  • Was de quinoa en giet af. Smelt de boter met olie in een grote pan op medium vuur. Voeg ui en wortel toe. Dek af en bak tot de groentes bruin beginnen te worden, voeg knoflook, zout en koenjit toe en bak nog 1 minuut. Voeg de quinoa toe en roer voor 1 minuut. Voeg water toe tot de quinoa onder staat. Ongeveer een halve liter. Breng aan de kook, verminder vuur tot laag, dek af en laat sudderen tot de vloeistof is opgenomen en de quinoa zacht is, ongeveer 15 minuten.
  • Serveer met de stoofschotel

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 445kcal | Koolhydraten: 66g | Eiwit: 12g | Vet: 17g | Verzadigd vet: 4g | Meervoudigd onverzadigd vet: 3g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 9g | Transvet: 0.1g | Cholesterol: 8mg | Natrium: 1107mg | Kalium: 1327mg | Vezels: 11g | Suiker: 13g | Vitamine A: 25488IU | Vitamine C: 42mg | Calcium: 165mg | Ijzer: 5mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Check ook deze lekkere gerechten

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.