De perfecte combinatie voor in een lekkere herfstsoep is pompoen en knolselderij. Je kunt de verhoudingen pompoen vs knolselderij afwisselen als je dat wilt. Ik gebruik een verhouding van 50/50. Koken, even pureren en je pompoensoep met knolselderij is klaar!

pompoensoep met knolselderij

Pompoensoep met knolselderij

Knolselderij vind ik een van de lekkerste groentes om in een goede soep te verwerken. Met name in gepureerde soepen vind ik het een soort romig accent geven. Heerlijk! Deze onooglijke groente (want laten we eerlijk zijn; echt sexy is een knolselderij niet) is super makkelijk om te gebruiken. En de combinatie met pompoen is heerlijk. Voor de pompoensoep met knolselderij gebruikte ik in dit geval half pompoen en half knolselderij, maar dat kun je afwisselen afhankelijk van wat je hebt liggen.

Extra groentes toevoegen is ook absoluut een mogelijkheid. Ik doe hier vaak nog wat bleekselderij in, knoflook en wortel. Hou wel rekening mee dat wortel wat langer moet koken dan pompoen dus de kooktijd zal wat langer worden.

Pompoensoep met knolselderij

Schoonmaken van de groente

Pompoen kun je makkelijk kant- en klaar kopen in gesneden blokjes als je dat zou willen. Voor de knolselderij gaat dat niet lukken, dus die zul je zelf moeten snijden. De makkelijkste manier hiervoor is om de knolselderij doormidden te snijden. Vervolgens leg je een helft met de platte kant op een plank en je schaaft als het ware de schil er dan vanaf met een scherp mes. Knolselderij is niet super hard dus laat zich makkelijk snijden.

Voor de pompoen kun je met of zonder schil gebruiken. Als je een biologische oranje pompoen gebruikt dan kun je die prima met schil eten. De schil van een flespompoen vind ik niet lekker dus die verwijder ik.

Serveren van de pompoensoep met knolselderij

Het is een vrij eenvoudige soep dus ik vind het altijd wel lekker om er wat extra’s aan toe te voegen als topping. In dit geval maakte ik croutons van oud brood. Deze snij je en je druppelt er wat olijfolie overheen en peper en zout. Vervolgens bak je het brood in olie of boter tot krokant.

Het is nog lekkerder om de croutons eerst te bestrooien met flink wat parmezaanse kaas en daarna in de pan te bakken. Je kunt de soep nog wat romiger maken door er wat slagroom of kokosroom doorheen te roeren.

Fan van soep? Probeer dan ook eens deze:

pompoensoep met knolselderij

Pompoensoep met knolselderij

Nog geen review
GangSoep
KeukenHollandse keuken

Een perfecte combinatie van pompoen en knolselderij in deze lekkere en vullende soep.
Decoratief klokje bereidingstijd
bereiding 40 minuten
totaal 40 minuten

4 personen

Ingrediënten

  • 1 ui gesneden
  • boter
  • 400 gr knolselderij in blokken gesneden
  • 400 gr flespompoen of andere pompoen, in vierkante blokken gesneden, schil verwijderd
  • 800 ml groente bouillon
  • peper en zout

Croutons

  • 2 sneetjes oud brood
  • 2 el olijfolie om de croutons te bakken
  • peper en zout
  • tuinkers om te serveren

  • Begin met het schoonmaken van de knolselderij en de flespompoen. Smelt de boter in een ruime soeppan of grote kookpan en voeg de gesneden ui toe.
  • Laat dit zachtjes koken tot de uien zacht zijn maar niet bruin.
  • Voeg de pompoen en de knolselderij toe en laat dit een minuutje meebakken voor je de groentebouillon toevoegt. Voeg niet alles tegelijk toe.
  • Ik ben begonnen met het toevoegen van 500 ml van de bouillon en zodra de groenten gekookt zijn en je een idee hebt hoe dik de soep wordt (en hoe dik jij hem wilt hebben) kun je extra bouilon toevoegen.
  • Ik hou van vrij dikke soep maar ben je meer van de dunnere variant dan voeg je meer vloeistof toe.
  • Zodra de groentes zacht zijn (-/+ 30 min.) kun je de soep pureren in een blender of met een staafmixer.
  • Voeg zout en peper naar smaak toe.
  • Snij het brood in smalle blokjes en bak deze goudbruin en krokant in een koekenpan. Zodra goed, haal ze uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Doe de soep in een kom en serveer met tuinkers.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 146kcal | Koolhydraten: 33g | Eiwit: 4g | Vet: 1g | Verzadigd vet: 0.2g | Meervoudigd onverzadigd vet: 0.4g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 0.2g | Transvet: 0.01g | Natrium: 966mg | Kalium: 712mg | Vezels: 5g | Suiker: 7g | Vitamine A: 11054IU | Vitamine C: 31mg | Calcium: 115mg | Ijzer: 2mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.