Pompoen en herfst zijn natuurlijk voor elkaar gemaakt. En deze pompoen brownies wil je liefst het hele jaar door maken, maar in de koudere maanden van het jaar zijn ze extra lekker!

Pompoen brownies

Pompoen brownies

Het oranje van de pompoen combineert lekker met het bruin van de chocola. Maar behalve dat het visueel lekker is, is de smaak ook echt fantastisch. Het is een kruising tussen een pompoentaart en een brownie. En met lekker veel koekkruiden erin, is dit echt een topper.

Een paar weken geleden waren Esmée en ik in de studio aan het koken voor de fun. Dat doen we soms tussen de werkopdrachten door. Lisa (dochter van Esmee) was ook mee dit keer en deze pompoen brownies zijn dan ook van haar hand. Ere wie ere toekomt. Hoe lekker zien ze er uit?

Heerlijke pompoen brownies

Maken van de pompoen brownies

Een goede brownie moet voor mij voldoen aan de volgende voorwaarden: het moet krokant zijn aan de buitenkant en lekker smeuig aan de binnenkant. En natuurlijk lekker van smaak zijn. Nou deze brownies voldoen aan alle voorwaarden.

Om de pompoen brownies te maken heb je pompoenpuree nodig. Dit kun je van een verse pompoen maken of kopen in blik (als je het kunt vinden). Maak je het vers onthoud dan dat je ongeveer de helft van het gewicht verliest na het roosteren in de oven. Dus voor 250 gr puree heb je – minimaal – 500 gr pompoen nodig in blokjes.

Mixen

Vervolgens maak je het basisbeslag voor de brownies (let op: nog zonder de chocola!) en je verdeelt het deeg in 2 gedeeltes. 1/3 en 2/3. De pompoenpuree meng je met de koekkruiden en het 1/3 van het beslag. De rest van het beslag meng je met de cacaopoeder en de chocoladedruppels. Kun je geen chocoladedruppels vinden (zijn vaak in de supermarkt te vinden van dr. oetker) dan kun je ook een reep in stukjes hakken of je kunt cacao nibs gebruiken. Die hebben als bijkomend voordeel dat ze niet smelten. En dus lekker knapperig blijven.

Neem nu een vierkant bakblik van 20 x 20 cm en bekleed dit goed met bakpapier. Op de bodem komt de chocoladelaag. Hier boven op verdeel je klodders van je pompoen mengsel. Gebruik een mes of een houten prikker om de pompoen door je chocoladelaag te swirlen.

Bij Lisa was de laag pompoen vrij dik dus het swirlen ging niet zo goed, maar uiteindelijk komt het allemaal goed.

Bak in de oven op 180˚C voor ongeveer 45 minuten en genieten maar!

Pompoen chocola brownies | simoneskitchen.nl

Pompoen brownies (pumpkin spice brownies)

3.84 van 6 stemmen
GangDessert
KeukenHollandse keuken

Heerlijke brownies die het perfect doen voor de feestdagen
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 15 minuten
bereiding 45 minuten
totaal 1 uur

12 personen

Ingrediënten

  • 100 gr bloem
  • 1/2 tl bakpoeder
  • 1/2 tl zout
  • 120 gr boter gesmolten
  • 200 gr suiker
  • 2 tl vanille extract
  • 3 eieren
  • 60 gr cacaopoeder
  • 100 gr chocolade chips (chocolade druppels)
  • 250 gr pompoenpuree
  • 2 el koekkruiden

  • Neem een grote kom en meng bloem, zout en bakpoeder door elkaar. In een andere kom klop je de boter, suiker, vanille en eieren samen. Schep de bloem hier doorheen tot het goed gemend is.
  • Verdeel het deeg in twee gedeeltes: 1/3 en 2/3. Het 1/3 deel meng je met de pompoen en de koekkruiden.
  • 2/3 van het deeg meng je met de cacao en de chocolade chips. Verwarm ondertussen de oven voor op 180˚C.
  • Neem een rechthoekig brownie bakblik en doe de chocoladelaag onderin.  Hierbovenop doe je de pompoenlaag. Swirl het een beetje door elkaar zodat je een leuke bovenkant krijgt. De pompoenlaag is in verhouding wat dik dus echt lekker swirlen deed het niet, maar wees creatief!
  • Bak de brownies voor 45 minuten in de voorverwarmde oven

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 254kcal | Koolhydraten: 33g | Eiwit: 4g | Vet: 13g | Verzadigd vet: 8g | Meervoudigd onverzadigd vet: 1g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 4g | Transvet: 0.3g | Cholesterol: 63mg | Natrium: 181mg | Kalium: 221mg | Vezels: 3g | Suiker: 21g | Vitamine A: 3558IU | Vitamine C: 1mg | Calcium: 42mg | Ijzer: 2mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Check ook deze brownies:

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.