paleo pizza

Pizza op de paleo manier

Iedereen kent ze wel. Die grote witte dingen die luisteren naar de naam ‘bloemkool’, De eerste keer dat ik hoorde over het gebruik van bloemkool in de Paleo keuken was ik toch wel verrast. Bloemkool als puree ken ik natuurlijk wel maar dat je ook bloemkool kunt gebruiken als een soort rijst/couscous… dat wist ik dan weer niet. En we hebben het inmiddels al een paar keer gegeten en ik vond het echt verrassend lekker… Maar daar wilde ik het vandaag niet over hebben. Ik had gelezen dat je met bloemkool ook een soort pizzadeeg zou kunnen maken… Een pizza van bloemkool, ik kon me er niet meteen iets bij voorstellen.

pizza1

Eerst mengseltje maken….

Dus toen Es en ik hadden afgesproken voor vandaag en ze voorstelde om eens zo’n pizza te gaan proberen was ik er natuurlijk meteen voor te porren. En Tom begon al meteen te glimlachen van oor tot oor bij de gedachte aan een heuse pizza! Bij nakijken op het internet bleken er nog veel meer manieren te zijn om een pizza te bakken die paleo approved is, maar voor vandaag besloten we om het bij de bloemkool te houden. En wie weet doe ik de andere manieren ook nog een keer testen.

20130806 MG 2428

’s Morgens, onder het genot van een glaasje water, bedachten we eerst wat we op en in de pizza wilden doen. In veel paleo recepten wordt wel kaas gebruikt maar omdat ik geen kaas mag eten voor de Whole30 kwam die er niet aan te passen en moesten we iets anders verzinnen om de bloemkool aan elkaar te laten plakken. Die keus was natuurlijk niet zo ingewikkeld want een eitje is natuurlijk een pracht ‘plakmiddel’. We vulden de bodem aan met hazelnootmeel (gewoon zelf maken van hazelnoten, zie recept) en op de bodem kwam een mengsel van verse tomaten en de beproefde soffrito van Es.

pizza2

Maak een mooi rondje op bakpapier

We hebben twee versies getest; een uit de oven en eentje in de koekenpan. Die in de koekenpan bleef niet heel. Dat kwam waarschijnlijk gedeeltelijk door het feit dat we die groter hadden gemaakt, maar ik denk dat het in de oven hoe dan ook beter gaat. Althans die waren erg lekker, krokant en stevig dus ik zou voor de oven optie kiezen! Wil je ze toch in een pan bakken maak ze dan zeker niet te groot want dat gaat niet heel blijven.

pizza3

Al met al een heel erg geslaagd experiment. De pizza was heerlijk en is zelfs door pizzaman Tom goed gekeurd. En je moet weten dat ik eigenlijk helemaal niet van pizza hou, maar als ie altijd zo smaakt als de bloemkool pizza dan teken ik ervoor!

paleo pizza

Bloemkool pizza de paleo way

4 van 2 stemmen
GangHoofdgerecht
KeukenItaliaans

Mijn eerste poging tot het maken van een paleo pizza Heerlijk met hazelnotenmeel! (kan eventueel vervangen worden door amandelmeel)
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 15 minuten
bereiding 20 minuten

2 personen

Ingrediënten

Voor de bodem

  • 1/4 bloemkool is ongeveer 2 cups gemalen bloemkool
  • 150 gr hazelnoten gemalen tot meel
  • 2 eieren
  • 1 tl zout
  • peper
  • 1 tl cayennepeper
  • 1 tl oregano
  • 1 tl gerookte paprikapoeder

Voor de topping

  • 200 gr rundergehakt
  • 1/2 courgette in stukjes
  • 1 paprika in stukjes
  • paar champignons
  • tomaat & soffrito
  • peper
  • zout
  • tijm
  • rozemarijn

Bodem

  • Verwarm de oven voor op 200 C.
  • Maal de bloemkool fijn in de keukenmachine of hak het zo fijn mogelijk met een mes. Het moeten echt kruimels worden dus even flink doorhakken. Doe twee cups van de bloemkool in een kom.
  • Doe de hazelnoten in de keukenmachine en maal ze fijn tot je een grof poeder overhoud. Niet te lang draaien want dan wordt het notenboter! (ook lekker maar dat is weer een ander recept)
  • Doe 1 cup van het hazelnootmeel bij je bloemkool. Doe hier twee eieren bij en alle kruiden en roer alles goed door, tot je een plakkerige brij hebt.
  • Neem een bakplaat en leg hier bakpapier op. Maak nu een rondje van een beetje van de bloemkoolprut. Maak het niet te groot want hoe groter, hoe eerder de pizza zal scheuren. Niet te dik, niet te dun. (zie foto's)
  • Doe voor 10 minuten in de oven zodat de korst wat uitdroogt en vast gaar bakt. Haal uit de oven en doe de topping erop.

Topping

  • Doe wat fijngesneden tomaten en de soffrito in een steelpannetje en laat dit even koken tot het een fijn prutje wordt. Zet apart.
  • Snij de courgette en de champignons klein. Snij de paprika in kleine stukjes.
  • Rul het gehakt in een koekenpan gaar en voeg hier de courgette en de champignons aan toe. Kruid alles naar wens met peper, zout, tijm en rozemarijn.
  • Zodra de groentes gebakken zijn kun je de pizza beleggen.
  • Doe eerst een laagje van je tomatenmengsel op de pizzabodem. Doe hier naar keuze je groentes en gehakt op die je net gebakken hebt en strooi wat van de rauwe paprika eroverheen.
  • Zet nog eens voor tien minuten in de oven. En genieten maar!

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 840kcal | Koolhydraten: 23g | Eiwit: 37g | Vet: 71g | Verzadigd vet: 13g | Cholesterol: 235mg | Natrium: 1321mg | Kalium: 1350mg | Vezels: 11g | Suiker: 9g | Vitamine A: 3066IU | Vitamine C: 125mg | Calcium: 160mg | Ijzer: 7mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.